Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 18:23

Διαδικτυακή εκδήλωση του Δήμου Καλαμάτας: Αισιοδοξία Πλεύρη για την πανδημία λόγω εμβολίου και νέων θεραπειών

Γράφτηκε από την
Διαδικτυακή εκδήλωση του Δήμου Καλαμάτας: Αισιοδοξία Πλεύρη για την πανδημία λόγω εμβολίου και νέων θεραπειών

“Εάν το σύνολο των πολιτών είχε εμβολιαστεί, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπολογίζεται ότι θα ήταν μικρότερος από 150, ενώ σήμερα είναι περίπου 650”, σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Δήμος Καλαμάτας.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι “η χώρα μας έχει φτάσει πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών”, ενώ για τη μετάλλαξη “Ομικρον” ανέφερε πως “έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και μικρότερη νοσηρότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνη και δεν χρειάζεται να λαμβάνονται μέτρα προστασίας”.
Τη διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, με θέμα “Νεότερα δεδομένα και μετάλλαξη Ομικρον”, συντόνισε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και ειδικός σύμβουλος του δήμου για θέματα Υγείας Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. Στόχος ήταν η ενημέρωση σχετικά με τα εμβόλια, τα φάρμακα, την ασθένεια και τη νόσηση από τον κορονοϊό “προκειμένου να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες υπάρχουν”, όπως τόνισε αρχικά ο κ. Χαλβατσιώτης. Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του Μεσσήνιου στην καταγωγή καθηγητή έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών σειρά ενημερωτικών δράσεων με ομιλητές κορυφαίους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου και ακολούθησε του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση βάζει σε προτεραιότητα την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην εκστρατεία ενημέρωσης για τον Covid, ενώ έδωσε τα συγχαρητήριά του στο δήμο για την πρωτοβουλία του.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι η πρωτοβουλία για την εκδήλωση εντάσσεται στην υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών μέσω της συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς, την οποία επιζητεί και έχει ο δήμος. Παράλληλα, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία και την ελπίδα ότι “το 20222 θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία”.

“ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ”
Αναφερόμενος στα “μέτρα υποχρεωτικότητας τους 4 τελευταίους μήνες”, ο υπουργός Υγείας είπε ότι αυξήθηκε το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών και των εμβολιασμένων με την αναμνηστική δόση κατά 15 μονάδες περίπου. Τόνισε δε ότι το ποσοστό των εμβολιασμών συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα το 84% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. “Εάν το σύνολο των πολιτών είχε εμβολιαστεί, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπολογίζεται ότι θα ήταν μικρότερος από 150, ενώ σήμερα είναι περίπου 650”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά στα εμβόλια ο κ. Πλεύρης είπε ότι η χώρα μας έχει φτάσει πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, ενώ σε ό,τι αφορά το ποσοστό των πολιτών με αναμνηστική δόση η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Για την εξέλιξη της νόσου και τη μετάλλαξη “Ομικρον” ο υπουργός παρατήρησε: “Να έχουμε ένα παράθυρο αισιοδοξίας, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε”, καθώς το υπουργείο δεν αποδέχεται την άποψη ότι η μετάλλαξη “Ομικρον” προκαλεί μικρή νοσηρότητα σαν να πρόκειται για απλό κρυολόγημα. Υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη αυτή έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και μικρότερη νοσηρότητα, αλλά αυτό “δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνη και δεν χρειάζεται να λαμβάνονται μέτρα προστασίας”. Ο κ. Πλεύρης εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία της πανδημίας, παρατηρώντας ωστόσο ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, διότι ο κορονοϊός έχει εκπλήξει αρνητικά πολλές φορές την ανθρωπότητα. Εξήγησε ότι την αισιοδοξία του τη βασίζει στο εμβόλιο που αποτελεί το βασικότερο όπλο, ενώ παράλληλα υπάρχουν πλέον οι νέες θεραπείες και έχει αποκτηθεί μεγάλη τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση του Covid. “Τα μέτρα προστασίας και τα εμβόλια μάς θωρακίζουν”, η ενημέρωση των πολιτών, σαν αυτή που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, μαζί με τις νέες θεραπείες είναι τα όπλα μας για την αντιμετώπισης της πανδημίας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης κλείνοντας την παρέμβασή του.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη.

“2.200 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΧΕΙ ΝΟΣΗΛΕΥΣΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ”
Η κ. Αλειφέρη τόνισε ότι το προσωπικό του Νοσοκομείου Καλαμάτας έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχει νοσηλεύσει 2.200 ασθενείς. Χαρακτήρισε “σοφή την απόφαση να ξεκινήσει νωρίς στη χώρα μας η 3η αναμνηστική δόση του εμβολίου που θωράκισε τους πολίτες απέναντι στην ασθένεια”. Παρατήρησε ότι “στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δίνουμε τεράστια μάχη την οποία οφείλουμε στην κοινωνία και στο υπουργείο που μας στηρίζει”.
Ο πρώτος κύριος ομιλητής, ο Δημήτρης Παρασκευής αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδωσε επίσημα στοιχεία για την εξάπλωση του Covid στην Ελλάδα και τον κόσμο, τονίζοντας ότι “τις τελευταίες 14 ημέρες η εξάπλωση στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”. Σημείωσε δε ότι “το κύμα της μετάλλαξης «Ομικρον» είναι 5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό της «Δέλτα»”. Ωστόσο “ενώ υπάρχουν περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν παρατηρείται αύξηση στις ΜΕΘ”, γεγονός που απέδωσε στον υψηλό αριθμό των εμβολιασμένων. Αναφερόμενος στη Μεσσηνία και στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, είπε ότι η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Γιαμαρέλλος αναφέρθηκε στις νέες φαρμακευτικές αγωγές που έχουν πλέον στη φαρέτρα τους οι γιατροί για την αντιμετώπιση των νοσούντων με Covid. Οπως είπε, ένα από αυτά είναι το φάρμακο “Anakinra”, το οποίο ήδη είναι αδειοδοτημένο στις ευρωπαϊκές χώρες από το 2002 και έχει πλέον αδειοδοτηθεί και για την πνευμονία Covid-19. Το συγκεκριμένο φάρμακο αποτελεί προϊόν της ελληνικής ιατρικής κοινότητας, η οποία σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ιταλία και την Ολλανδία ξεκίνησε έρευνα στις αρχές του Απριλίου 2020 σε 37 κέντρα σε όλη την Ευρώπη μέσω προγράμματος φάσεως 2 και μετά από ένα πρόγραμμα φάσεως 3, που έγινε σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), κατέληξαν σε μία θεραπευτική στρατηγική που έχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιαδήποτε άλλη που έχει δημοσιευτεί για τη θεραπεία της νόσου!
Συγκεκριμένα, όπως έδειξε και σε διαγράμματα ο κ. Γιαμαρέλλος, στο πρόγραμμα αυτό με τη συνεργασία του ΕΜΑ έλαβαν μέρος 37 κέντρα απ’ όλη την Ευρώπη και 606 ασθενείς. Το 1/3 του πληθυσμού μελέτης έλαβε εικονικό φάρμακο και τα 2/3 δραστικό φάρμακο και εκεί βρέθηκε μια ωφέλεια της τάξεως του 64%. Απόδειξη της ποιότητας και της ασφάλειας του φαρμάκου είναι ότι τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο αξιόπιστο επιστημονικό περιοδικό “Νature Μedicine” και πρόκειται για μια πρωτοφανούς μεγέθους επιτυχία για την ελληνική Ιατρική, καθώς δεν είχε φτάσει ποτέ σε ένα τέτοιο επίπεδο. Έτσι, αυτό το φάρμακο είναι πλέον το πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση ασθενών με πνευμονία Covid.
Ο καθηγητής τόνισε, πάντως, ότι ο πληθυσμός οφείλει να προστατεύεται από τον Covid, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα που είναι η μάσκα, οι αποστάσεις και ο εμβολιασμός. Απευθυνόμενος εμμέσως στους αντιεμβολιαστές ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος έχει τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων τα δύο είναι ανήλικα. “Οταν άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού δεν δίστασα στιγμή. Εμβολιάστηκαν και τα ανήλικα παιδιά μου”, επεσήμανε.
Απαντώντας στα διακινούμενα σενάρια περί παρενεργειών των εμβολίων, ο κ. Γιαμαρέλλος υπογράμμισε ότι παγκοσμίως, για να εγκριθεί η κυκλοφορία και χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου υπάρχουν τρεις ρυθμιστικές αρχές: των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. “Εγιναν τέσσερις μεγάλες κλινικές μελέτες για τα εμβόλια κατά του Covid σε συνεργασία με αυτές τις αρχές και σε καμία δεν αποδείχθηκε σοβαρή παρενέργεια εκτός των ηπίων έως μετρίων που ενδεχομένως να παρουσιαστούν”, είπε χαρακτηριστικά.


NEWSLETTER