Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 09:23

Καλαμάτα: Ξεκίνησε μετά από καθυστέρηση μηνών η ανάπλαση της Αναγνωσταρά

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Ξεκίνησε μετά από καθυστέρηση μηνών η ανάπλαση της Αναγνωσταρά

 

Ξεκίνησε χθες, επιτέλους, μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών, το έργο ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, στο εμπορικό κέντρο της Καλαμάτας.

Οι εργασίες άρχισαν στο τμήμα από την Κολοκοτρώνη έως την 23ης Μαρτίου, από την πλευρά της Κολοκοτρώνη, με ξήλωμα του ανατολικού πεζοδρομίου.

Το έργο της ανάπλασης εκτελείται τμηματικά σε 3 φάσεις, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τον προγραμματισμό, το πρώτο αυτό τμήμα αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί σε 6 εβδομάδες, μέσα στο Μάρτιο.

Το έργο επισκέφθηκε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, που εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εργασίες θα προχωρήσουν κανονικά και το πρώτο τμήμα θα παραδοθεί στο χρόνο που έχει προγραμματιστεί.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Ο κ. Καραγιάννης βρέθηκε χθες και στη Ναυαρίνου, στο έργο της ανάπλασης μεταξύ Φαρών και Ακρίτα, που ξεκίνησε, προχώρησε μέχρι σχεδόν τη Μαιζώνος, αλλά έχει σταματήσει εδώ και 1,5 μήνα.

Ο αντιδήμαρχος άκουσε παράπονα και ανησυχίες από επαγγελματίες, που λόγω του εγκαταλελειμμένου εργοταξίου δουλεύουν και θα δουλεύουν με μεγάλη ταλαιπωρία τις ημέρες με πολύ καλό καιρό, όπως ήταν η προχθεσινή, Κυριακή 6 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Καραγιάννης είπε στους επαγγελματίες ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα, στα τέλη Μαΐου.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου της Ναυαρίνου και άλλων, όπως η ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής, απάντησε ότι καθυστερούν οι πληρωμές των εργολάβων. Ανέφερε ότι “για να εκταμιευτούν λογαριασμοί από το κράτος θέλουν 10 φορές να πηγαίνουν τα χαρτιά πάνω  κάτω, σε υπαλλήλους που λόγω κορονοϊού δουλεύουν από τηλεδιασκέψεις, και το αποτέλεσμα ήταν τα χαρτιά να είναι στα τραπέζια”.

Παρατήρησε πως “με την κρίση που υπάρχει, δεν χρηματοδοτεί κανείς το έργο” και εξήγησε: “Παλιότερα οι εργολάβοι πήγαιναν με το συμφωνητικό στις τράπεζες και το ενεχυροδανείαζαν για να μπορούν να εκταμιεύσουν χρήματα και να τα βάζουν στο έργο, και η τράπεζα τα έπαιρνε από τον πρώτο, δεύτερο, τρίτο λογαριασμό”.

Ακόμα, ανέφερε ότι οι προμηθεύτριες εταιρείες ζητούν και παίρνουν τα χρήματα μετρητοίς από τους εργολάβους.

Για τη Ναυαρίνου ο αντιδήμαρχος είπε ότι ο εργολάβος περιμένει τις πλάκες που θα έρθουν το επόμενο διάστημα, για να δουλέψει και να ολοκληρώσει την πλακόστρωση του βόρειου διαπλατυσμένου πεζοδρομίου στο τμήμα έως τη Μαιζώνος, ώστε να λειτουργήσουν τα καταστήματα πιο άνετα.

Ωστόσο, με βάση τον προβληματικό ρυθμό των εργασιών, επαγγελματίες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το έργο δεν θα έχει ολοκληρωθεί ούτε το καλοκαίρι.

 

ΓΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Για την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής, που προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι υπήρξε πρόβλημα στην προμήθεια των μαρμάρων, που τελικά ήρθαν. Και εξέφρασε την άποψη ότι οι εργασίες θα προχωρήσουν πιο γρήγορα.

Για την ανάπλαση της οδού Πλαστήρα, στη Δυτική Παραλία, δήλωσε ότι οι εργασίες προχωρούν πολύ καλά, και πως πέρα από τους τοίχους αντιστήριξης δουλεύονται και τα κράσπεδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι όλα αυτά τα έργα του Δήμου Καλαμάτας χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Πελοποννήσου και είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Γ.Σ.


NEWSLETTER