Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 21:13

Καλαμάτα – Ριζόμυλος: Αγνοήθηκαν οι προτάσεις των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον

 

Σύμφωνα με όσα προέβλεπε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος κατατέθηκαν οι προσφορές και επελέγη ο προσωρινός ανάδοχος για το σημαντικό έργο του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Δεν ελήφθησαν υπόψη από το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, οι βελτιωτικές προτάσεις και όροι που τέθηκαν από τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης τον Ιούνιο του 2020. Και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είχε κατά πλειοψηφία γνωμοδοτήσει θετικά υπό όρους και προϋποθέσεις (αντιπλημμυρικά έργα, πρόσβαση στη ΒΙΠΕ, διατήρηση σιδηροδρομικής γραμμής, κατάργηση διοδίων περιφερειακού κ.λπ.), για τη ΜΠΕ του έργου στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, το συγκεκριμένο οδικό τμήμα 16.375 μέτρων χωρίζεται σε 4 υποτμήματα:

1) Υποτμήμα Ι (Καλαμάτα - Ασπρόχωμα): α) Καλαμάτα - Αρις ποταμός: 853 μέτρα, πλάτος 7 μέτρα, 2 λωρίδες αστικού τύπου με πεζοδρόμια, ταχύτητα 50 χιλιόμετρα. β) Αρις ποταμός - Ασπρόχωμα: 1.693 μέτρα, πλάτος 7,5 μέτρα, 2 λωρίδες, ταχύτητα 70 χιλιόμετρα.

2) Υποτμήμα ΙΙ (Ασπρόχωμα - είσοδος Μεσσήνης): Δεξιός κλάδος αρτηρίας: 2.755 μέτρα, πλάτος 8,2 μέτρα, κλάδος μονής κατεύθυνσης (δίιχνος με Λωρίδα Πολλαπλών Χρήσεων), ταχύτητα 80 χιλιόμετρα. Αριστερός κλάδος αρτηρίας: 2.885 μέτρα (νέα οδός), πλάτος 8,2 μέτρα, κλάδος μονής κατεύθυνσης (δίιχνος με Λωρίδα Πολλαπλών Χρήσεων), 80 χιλιόμετρα.

3) Υποτμήμα ΙΙΙ (παράκαμψη Μεσσήνης): 4.003 μέτρα, πλάτος 17 μέτρα, διαχωρισμένη κυκλοφορία (2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα), ταχύτητα 80 χιλιόμετρα.

4) Υποτμήμα ΙV (έξοδος Μεσσήνης - Βελίκα): 6.941 μέτρα, πλάτος 17 μέτρα, διαχωρισμένη κυκλοφορία (2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα), ταχύτητα 80 χιλιόμετρα”.

 

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας δεν αποφάσισε, δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Η πρόταση της δημοτικής αρχής έλεγε ότι “δεν γνωμοδοτούμε θετικά μέχρι να γίνουν αυτά που ζητάμε”, με κυριότερο τον παραλιακό συνδετήριο δρόμο ήπιας κυκλοφορίας που θα ενώνει τη Νέα Είσοδο με το Αεροδρόμιο. Η κοινή πρόταση των μειοψηφιών είχε θετική γνωμοδότηση για τη μελέτη, περιλαμβάνοντας όμως τις παρατηρήσεις και τις βελτιωτικές προτάσεις που κατατέθηκαν.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά” Βασίλης Κοσμόπουλος κατέθεσε βελτιωτικές προτάσεις για να γίνει αποδεκτή η μελέτη, στο δίιχνο τμήμα του δρόμου στο Ασπρόχωμα, κυρίως από τη γέφυρα του Αρι έως την ευθεία προς Μεσσήνη, ώστε να γίνει και αυτό τετράιχνο.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πρότυπος Δήμος” Βασίλης Τζαμουράνης κατέθεσε βελτιωτικές προτάσεις, με κυριότερη την έναρξη του έργου, του δρόμου προς τον ποταμό Αρι, πιο πριν από τη σιδηροδρομική γέφυρα στη Νέα Είσοδο.

 

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Απορριπτική, κατά πλειοψηφία, ήταν η απόφαση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.

Η δημοτική αρχή, απορρίπτοντας τη μελέτη, έθεσε 11 όρους για να αλλάξει τη θέση της. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ήταν για τα μάτια του κόσμου.

Οι 11 όροι ήταν: 1) Η έναρξη της παράκαμψης της Μεσσήνης να είναι στον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο της πόλης και όχι στην είσοδο της 120 ΠΕΑ, έτσι ώστε ο νέος δρόμος να εφάπτεται με την πόλη. 2) Ο κόμβος εξόδου της παράκαμψης επειδή είναι σε οικιστική πύκνωση (κοντά σε σπίτια), να έρθει 700 μέτρα ανατολικότερα προς την πόλη. 3) Ισόπεδος κόμβος, αντί γέφυρας για τον Αγιο Νικόλαο Μπούκας. 4) Οι παράπλευροι δρόμοι μεταξύ των κόμβων εισόδου κι εξόδου από 4,5 μέτρα που προβλέπονται, να γίνουν 6,5. Να υπάρξει υπόγεια διασύνδεση με τις αγροτικές οδούς. 5) Να βελτιωθεί ο υφιστάμενος δρόμος από τον κόμβο της Μπούκας μέχρι την παραλία, με διαπλάτυνση, πεζοδρόμια, φωτισμό και ποδηλατόδρομο. 6) Νέα κάθετη οδός που θα συνδέει τον κόμβο της Ανάληψης με την παραλία. 7) Να εξεταστεί το ενδεχόμενο εναλλακτικής χάραξης του δρόμου από τον κόμβο Ανάληψης νοτιότερα, μετατοπίζοντας και τον προτεινόμενο κόμβο Δρακονερίου. 8) Σύνδεση του κάθετου δρόμου στη θέση της νέας γέφυρας της Βελίκας με την παραλία και ένωσή του με την υπάρχουσα οδό. 9) Σύνδεση με το δρόμο προς Νεοχώρι με την κατασκευή οδού που θα παρακάμπτει τη Βελίκα. 10) Πλήρης βελτίωση της οδού Εθνάρχου Μακαρίου με ανάπλαση πεζοδρομίων και φωτισμό. 11) Διατήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής για να παραμείνει πλήρως λειτουργική.

Γ.Σ.