Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2022 19:13

Εγκριση διαγωνισμού για πλατεία Γαργαλιάνων

Εγκριση διαγωνισμού για πλατεία Γαργαλιάνων

 

Κατά πλειοψηφία καθορίστηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας οι όροι του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο «Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων», με τις αντιδράσεις να συνεχίζουν να υπάρχουν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Όπως αποφασίστηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό είναι η 8η Μαρτίου ενώ το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει στις 10 Μαρτίου.

Αντιδράσεις δεν υπήρχαν μόνο για το γεγονός ότι πολλοί αυτοδοικητικοί παράγοντες και κοινωνικοί φορείς της πόλης των Γαργαλιάνων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για το έργο, αλλά και για το γεγονός ότι στους όρους της διακήρυξης προστέθηκαν τελευταία στιγμή επιπλέον όροι.

Από τους δημοτικούς συμβούλους ο Παναγιώτης Αλευράς σημείωσε πως πρέπει να αναρωτηθεί η δημοτική αρχή αν θέλει πράγματι να φτιάξει την πλατεία. Μέσα σας νομίζω, είπε, δεν θέλετε να την φτιάξετε. Ούτε μπορούμε να ψηφίσουμε το θέμα χωρίς να γνωρίζουμε τους όρους, ποιους όρους να ψηφίσουμε αφού κάποιοι ήρθαν αυτή τη στιγμή. Σημειώνοντας πως δεν θα το ψηφίσει.

Επίσης ο Γιάννης Μερκούρης σημείωσε:

“Θεωρώ απαράδεκτη την εισήγηση για προσθήκη συμπληρωματικών όρων στη διακήρυξη και μάλιστα την ώρα έναρξης της συζήτησης του θέματος. Ποιος προτείνει τους συγκεκριμένους όρους; Η Τεχνική Υπηρεσία; Τι προέκυψε και τους εισάγετε εν αγνοία της Τεχνικής Υπηρεσίας; Με την αριθ. 234285/27-12-2021 Απόφασή του, ο Συντονιστής της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι ενέκρινε την αρ. 284/2021 εισήγηση της Ο.Ε. προς το ∆.Σ. Τριφυλίας αναφορικά με «Τροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2021», σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν.4172/2013, του άρθρου 65 και 72 παρ. 1περιπτ. ιη) του Ν.3852/2010.

Στις 04-02-2022,το ίδιο όργανο, με νέα απόφασή του (σαράντα ημέρες μετά την αρχική), χωρίς να επικαλείται «ανάκληση», «διόρθωση» ή «ορθή επανάληψη», δημοσιεύει νέα απόφαση με τον ίδιο ΑΔΑ και τον ίδιο αριθ. Πρωτ. 234285/27-12-2021, στο αποφασιστικό της οποίας αναφέρεται: «Εγκρίνεται η αριθ.160/2021 Α.Δ.Σ., αναφορικά με την «Τροποποίηση προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2021»,ως προς την εισήγηση της Ο.Ε. (αριθ. 284/2021), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 Ν.4172, των άρθρων 65 και 72 παρ.1 περίπτ. ιη του Ν.3852».

Πρόκειται για μία αλλαγή η οποία ουσιαστικά και τυπικά τροποποιεί την νόμιμα ληφθείσα Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.

Τι μεσολάβησε από την 27η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι την 4η Φεβρουαρίου 2022; Είναι εντός των νομίμων χρονικών ορίων η τροποποίηση αυτή;

Για ποιο λόγο άλλαξε την απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση; Είχε γίνει λάθος στην έγκριση της 27ης Δεκεμβρίου; Γιατί ακολουθήθηκε η διαδικασία αυτή στην έκδοση νέας απόφασης που εγείρει και πολλά ερωτήματα;

Είναι σύμπτωση το γεγονός ότι κατά της αρχικής απόφασης της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι έχει κατατεθεί προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 τουΝ.3463/2006;

Η τροποποίηση του προϋπολογισμού και η δέσμευση πιστώσεων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αρμοδιότητα του Συντονιστή περιορίζεται στον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων του Δ.Σ. και όχι στην τροποποίησή τους κατά την κρίση του.

Εφαρμόζοντας τις υπ’ αριθ. 25/2021 και 160/21 Α.Δ.Σ. Τριφυλίας, οφείλετε να σταματήσετε τη διαδικασία τώρα. Το Δ.Σ. με συντριπτική πλειοψηφία και εκφράζοντας την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, έχει απορρίψει την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου ανάπλασης της πλατείας Γαργαλιάνων στο Πράσινο Ταμείο, καθώς και την δέσμευση χρημάτων του δήμου, απαραίτητων για την εκτέλεση του έργου. Εκθέτετε το δήμο σε νομικές και διοικητικές περιπέτειες εάν αποφασίσετε να προχωρήσετε τη διαδικασία. Μην ξεχνάτε ότι κατά της Απόφασης του Συντονιστή έχει κατατεθεί προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/2006.

Σας καταθέτω για τα πρακτικά την ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα για τη σωτηρία της πλατείας της πόλης των Γαργαλιάνων, την οποία να συμπεριλάβετε στην απόφαση».

Τελικά με 4 ψήφους υπέρ, της συμπολίτευσης, και 2 κατά, της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης.

Κ.Μπ.