Η απόφαση για την “Κατάρτιση και έγκριση προγραμμάτων εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Β΄ τμήμα προγραμμάτων πολεοδομικού σχεδιασμού), σε εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020, με χρηματοδότηση του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) - ΣΑΤΑ 075, υπό τη γενική ονομασία τίτλου έργων «Πολεοδομικές Μεταρρυθμίσεις»”, περιλαμβάνει μελέτες:
α) Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στους Δήμους: Καλαμάτας (Δημοτικές Ενότητες Αρφαρών, Θουρίας και Αριος). Πύλου - Νέστορος (Δ.Ε. Χιλιοχωρίων και Παπαφλέσσα). Τριφυλίας (Δ.Ε. Αετού και Τριπύλης). Οιχαλίας (Δ.Ε. Είρας, Ανδανίας, Δωρίου, Οιχαλίας και Μελιγαλά).
β) Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων στους Δήμους: Καλαμάτας (Δ.Ε. Καλαμάτας). Μεσσήνης (Δ.Ε. Μεσσήνης, Πεταλιδίου και Αίπειας). Δυτικής Μάνης (Δ.Ε.Αβίας και Λεύκτρου). Πύλου – Νέστορος (Δ.Ε. Μεθώνης, Κορώνης, Πύλου και Νέστορος). Τριφυλίας Δ.Ε. Αυλώνος, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων).
Στην απόφαση του υπουργείου σημειώνεται:
“Α) Τα προγράμματα πολεοδομικού σχεδιασμού της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020 σκοπό έχουν την ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας και παράλληλα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και εν γένει την ορθολογική οργάνωση του χώρου με όρους βιωσιμότητας.
Β) Τα προγράμματα εκπόνησης μελετών ΕΠΣ προτείνονται ανάλογα από τις Διευθύνσεις Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΔΠΣ) και Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών (ΔΣΜΑΠΠ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συνδρομή και των λοιπών διευθύνσεων που διαθέτουν στοιχεία σχετικά με τα επί μέρους αντικείμενα. Η ένταξη των σχετικών μελετών στα εν λόγω προγράμματα ΕΠΣ έχει ως γνώμονα την επίλυση χρόνιων προβλημάτων ή την ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή έκτακτων περιστάσεων και ιδίως: την αντιμετώπιση κρίσιμων χωρικών προβλημάτων, την προώθηση έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας, τα προγράμματα αστικής ανάπλασης ή περιβαλλοντικής προστασίας, την αντιμετώπιση σοβαρών συνεπειών από φυσικές καταστροφές, ή τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων συγχρηματοδοτουμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Εφόσον οι ανωτέρω μελέτες εκπονηθούν ανεξάρτητα από τις μελέτες ΤΠΣ, οι ρυθμίσεις τους ενσωματώνονται στα εκπονούμενα ΤΠΣ της εκάστοτε περιοχής αναφοράς.
Γ) Τα προγράμματα εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων εγκρίνονται τμηματικά, με χρονικό επιμερισμό των αναθέσεων των μελετών, με στόχο την ολοκλήρωσή τους έως την 30ή Ιουνίου 2025”.