Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 08:46

Καλαμάτα: Κινδυνεύει να μείνει στη μέση και το έργο στην “Ηλέκτρα”

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Κινδυνεύει να μείνει στη μέση και το έργο στην “Ηλέκτρα”

Να μείνει στη μέση με άγνωστο το χρόνο ολοκλήρωσής του κινδυνεύει το έργο επισκευής και επανάχρησης του πρώην κινηματογράφου “Ηλέκτρα” ως πολιτιστικού χώρου (κινηματογράφου, πινακοθήκης κ.λπ.), προϋπολογισμού 1.372.680 ευρώ, που υλοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας.

Τη δυσοίωνη αυτή προοπτική για ένα ακόμα έργο του δήμου “αποκάλυψε” ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. “Εχει σταματήσει η “Ηλέκτρα” και υπάρχει αγωνία μήπως το εγκαταλείψει (ο ανάδοχος)”, ανέφερε ο κ. Μπασακίδης.

Η “αποκάλυψη” έγινε με αφορμή τη συζήτηση του θέματος για την έκπτωση του αναδόχου (“ΠΑΜΕ Τεχνική Ο.Ε.”) στο έργο αξιοποίησης - αναβάθμισης - εκσυγχρονισμού του συγκροτήματος κτηρίων του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας και περιβάλλοντος χώρου, προϋπολογισμού 916.000 ευρώ. Ο ανάδοχος του έργου αυτού (με έκπτωση 29%) είναι ο ίδιος που υλοποιεί το έργο της “Ηλέκτρας”.  Να υπενθυμίσουμε ότι για το έργο της “Ηλέκτρας” που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου μέσω του Προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ανάδοχος είχε αναδειχθεί αρχικά η εταιρεία “Π. Σκριβάνος - Π. Γρουσουζάκος Ο.Ε.” με έκπτωση 40,31%, αλλά κηρύχθηκε έκπτωτη και η μοναδική εταιρεία από τις άλλες 8 που είχαν ενδιαφερθεί για το έργο και ανανέωσε την ισχύ της οικονομικής της προσφοράς ήταν η “ΠΑΜΕ Τεχνική Ο.Ε.” (με έκπτωση 24%). Πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν συνεχιστούν οι εργασίες, το έργο της “Ηλέκτρας” μπλέκει σε περιπέτειες.

Την περασμένη εβδομάδα η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την έκπτωση της αναδόχου εταιρείας για το έργο του ΔΗΠΕΘΕΚ, την κατάπτωση της εγγυητικής συμμετοχής της και τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας με τον επόμενο προσφέροντα, εφόσον προβεί στην ανανέωση της προσφοράς του. Η έκπτωση αποφασίστηκε, γιατί η εταιρεία είχε προσκληθεί να υπογράψει τη σύμβαση, αλλά δεν προσήλθε για λόγους υγείας (έκτακτο πρόβλημα) ενός από τους εταίρους, ζητώντας να μην καταπέσει η εγγυητική λόγω οψιγενούς μεταβολής του εταίρου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα -αίτημα που δεν έγινε δεκτό από την επιτροπή.

Για  τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας ο κ. Μπασακίδης ενημέρωσε ότι έχουν καλέσει τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους εργολάβους να ανανεώσουν οικονομικές προσφορές και εγγυητικές, αλλά σχολιάζοντας γενικότερα το τοπίο υλοποίησης των δημοσίων έργων, παρατήρησε πως “κανείς δεν θέλει να κάνει έργο με προσφορές πριν την κρίση”.

Για το έργο του ΔΗΠΕΘΕΚ οι υπόλοιπες προσφορές είναι με εκπτώσεις από 26,77% μέχρι και 19,80%.

Γ.Σ.


NEWSLETTER