Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 15:37

Δήμος Πύλου - Νέστορος: Ο Καρβέλας στην έκθεση για τον Αντώνη Σαμαράκη

Γράφτηκε από την
Δήμος Πύλου - Νέστορος: Ο Καρβέλας στην έκθεση για τον Αντώνη Σαμαράκη

 

Στα εγκαίνια της έκθεσης - αφιέρωμα του υπουργείου Πολιτισμού στον Αντώνη Σαμαράκη βρέθηκε ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας πριν από λίγες μέρες, κοντά στη σύζυγο του εκλιπόντος συγγραφέα, την καταγόμενη από την Πύλο, Ελένη Σαμαράκη.

Τα εγκαίνια έγιναν, παρουσία της υπουργού Λίνας Μενδώνη και του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα σύγχρονου πολιτισμού​ Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων.

Ο Αντώνης Σαμαράκης (1919    -2003) υπήρξε ένας πολυδιαβασμένος και πολυμεταφρασμένος Ελληνας συγγραφέας, ενεργός πολίτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ηταν ο κατεξοχήν συγγραφέας - ανθρωπιστής, που ανύψωσε την ελευθερία ως απόλυτο και αναγκαίο ιδεώδες τόσο στο συγγραφικό όσο και στο κοινωνικό του έργο. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διασκέψεις της UNESCO και έγινε γνωστός ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ στην Ελλάδα πρωτοστάτησε στη δημιουργία του θεσμού της «Βουλής των εφήβων», όπου έφηβοι από ολόκληρη τη χώρα ασκούνται στον κοινοβουλευτικό διάλογο για μία ημέρα.

Ο Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας σχολίασε: «Ο Αντώνης Σαμαράκης, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες συγγραφείς με διεθνή αναγνώριση. Υπήρξε ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη αγάπη στους νέους, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «αιώνιος έφηβος». Η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, μια καλύτερη ζωής και η εγρήγορση όλων μας για την διατήρηση της ελευθερίας του ανθρώπου, ήταν τα βασικότερα θέματα στα έργα του».


NEWSLETTER