Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 12:05

Καλαμάτα: "Σαράκι" στο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου η διάβρωση

Γράφτηκε από τον

Με διαβρωμένο σημαντικό μέρος του νότιου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου θα υποδεχτεί η Καλαμάτα μία ακόμα καλοκαιρινή σεζόν.

Με την Παραλία να είναι η «βιτρίνα» της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες, και την ακτή της να φημίζεται σε όλη τη χώρα για το μήκος της, το κάτω μέρος του πεζοδρομίου, ιδίως από το ύψος της οδού Καρακούση μέχρι και το Filoxenia, σε πολλά διαστήματα όχι μόνο είναι αποκρουστικό το θέαμα που εκπέμπει προς τους λουόμενους, αλλά παράλληλα εγκυμονούνται κίνδυνοι κάποιου ατυχήματος, λόγω των σκουριασμένων σίδερων που προεξέχουν. Ρεπορτάζ της «Ε» το 2020 είχε αναδείξει πάλι το πρόβλημα, καθώς τότε ένα παιδί κόντεψε να τραυματιστεί στο μάτι, παίζοντας με τον αδερφό του κοντά στο πεζοδρόμιο.

«ΜΑΓΝΗΤΗΣ» Η ΣΚΙΑ

Η σκιά που δημιουργεί η εσοχή του πεζοδρομίου τραβάει όπως έχει παρατηρηθεί πολλές παρέες λουόμενων τις μεσημεριανές ώρες ώστε να προφυλαχθούν από τον ήλιο, οπότε οι όποιες ενέργειες για τη συντήρησή του θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, χωρίς εν έτει 2022 να χρειάζεται να υπογραμμίζονται τα αυτονόητα, σε μια πόλη που στηρίζει πολλά στο τουρισμό της. Παράλληλα, όπως φαίνεται από το φωτορεπορτάζ της «Ε», πέρα από τα σίδερα, αρκετά κομμάτια τσιμέντου είναι έτοιμα να προσγειωθούν στην άμμο, σε ένα σκηνικό που αν μη τι άλλο έρχεται σε αντίθεση με το πάνω μέρος του πεζοδρομίου, το οποίο διαχρονικά αποτελεί ιδανική επιλογή για βόλτα, με τα άνθη που τοποθετούνται κατά διαστήματα από το δήμο να ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο τη διαδρομή.

ΤΑ BEACH BAR «ΚΡΥΒΟΥΝ» ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το ζήτημα της διάβρωσης γιγαντώνεται στα μάτια λουόμενων και περαστικών κυρίως πριν την καλοκαιρινή σεζόν, μιας και κατά τη διάρκειά της τα beach bar περιορίζουν τη θέα προς το κάτω μέρος του πεζοδρομίου σε κάποια σημεία με τις εγκαταστάσεις τους, «θάβοντας» εν μέρει το πρόβλημα αυτό «κάτω από χαλί». Με την ακτή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ωστόσο να αποτελεί πόλο έλξης όλες τις εποχές του χρόνου, με κύριο και πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Καθαράς Δευτέρας, το σωστό θα ήταν η συντήρηση κατά μήκος της Ναυαρίνου να είναι τακτική, ώστε και οι ντόπιοι να την απολαμβάνουν σε κάθε μήκος της, και να μην πέφτει το βάρος της ευθύνης στην εκάστοτε δημοτική αρχή, εξαιτίας αμέλειας των προηγούμενων.

ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Για το ζήτημα αυτό μίλησε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Νέων Έργων-Πολεοδομίας, Ανδρέας Καραγιάννης, ξεκαθαρίζοντας αρχικά πως δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα στατικότητας λόγω της διάβρωσης, καθώς η υποδομή έχει πολλά σίδερα, τα οποία εγγυώνται την σταθερότητα του πεζοδρομίου, με το θέμα να είναι κυρίως επιφανειακό.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχουν γίνει ορισμένες επισκευές σε κάποια σημεία από τα συνεργεία του δήμου, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με το σύνολο του θέματος αυτού, στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι να γίνει μια μελέτη ώστε να ακολουθήσει μια συνολική συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα. «Η μελέτη αυτή προβλέπεται να γίνει εντός του έτους, με σκοπό να έχουμε αποτελέσματα στο προσεχές μέλλον» σημείωσε, επισημαίνοντας πως η απόσταση του χάλυβα από το έξω μέρος του τσιμέντου είναι αυτή που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο σε μια υποδομή σαν αυτή της Ναυαρίνου.