Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 08:11

Παράταση αλλά και προειδοποίηση έκπτωσης για την Αναγνωσταρά

Γράφτηκε από τον
Παράταση αλλά και προειδοποίηση έκπτωσης για την Αναγνωσταρά

 

Νέα παράταση, την 3η κατά σειρά, μέχρι τις 30 Ιουνίου, με ειδική πρόσκληση (προειδοποίηση για έκπτωση) προς τον ανάδοχο, με τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να τελειώσει μέχρι τότε και με ανησυχία αν και πότε θα τελειώσει, ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας για το έργο - “γεφύρι της Αρτας” ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά.

“Ως η εισήγηση της υπηρεσίας και ειδική πρόσκληση που έχει ετοιμαστεί”, εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έργων Ανδρέας Καραγιάννης. Κι έδωσε αμέσως την ειδική πρόσκληση στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κοσμόπουλο απαντώντας στην αμφισβήτησή του.

Ο Βασ. Κοσμόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι “δεν θα τελειώσουμε ομαλά” και παρατήρησε: “Σωστή κίνηση η ειδική πρόσκληση, έπρεπε να έχει σταλεί νωρίτερα”.

Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης αναγνώρισε πως “δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες το έργο να ολοκληρωθεί”.

Την ανησυχία του για τη συνέχιση του έργου εξέφρασε ο σύμβουλος του “Πρότυπου Δήμου” Γιώργος Σωφρονάς.

Ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Λεωνίδας Λιάππας θύμισε τις ανησυχίες που είχε εκφράσει στο παρελθόν, παρατήρησε πως “η υπηρεσία κατακεραυνώνει τον ανάδοχο” και ευχήθηκε “να πάνε όλα καλά και να διαψευστούν οι ανησυχίες μας”.

Στην εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και του αντιδημάρχου Ανδρ. Καραγιάννη, η παράταση προτείνεται “με αναθεώρηση σύμφωνα με το άρθρο 147 παρ. 8α του Ν4412/2016” κι επισημαίνεται πως “η χορήγηση παράτασης είναι προς το συμφέρον του έργου, με την αναγκαία υπόμνηση της πιστής και άμεσης εφαρμογής των προβλεπομένων στο άρθρο 160 του Ν4412/16 (ειδική πρόσκληση-έκπτωση αναδόχου) στην περίπτωση της συνέχισης των απρόκλητων και αναιτιολόγητων καθυστερήσεων στην εκτέλεση του έργου”.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Οι αιτιάσεις του αναδόχου που αναφέρονται στις επιπτώσεις από τα γεγονότα στο διεθνές και στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον είναι γνωστές σε όλους. Η κανονικότητα στη λειτουργία του δημοσίου τομέα όσον αφορά την υπηρεσία μας δεν διαταράχθηκε σε καμία χρονική περίοδο. Δεν τέθηκε ποτέ θέμα προβλημάτων χρηματοδότησης του έργου. Θέματα τεχνικής φύσεως (ελλείψεις της μελέτης, διαφωνία στον τρόπο εκτέλεσης, τροποποίηση της μελέτης κ.λπ.) ετίθεντο από την πρώτη στιγμή και συνεχώς από τον ανάδοχο. Η υπηρεσία μας σε κάθε θέμα ως προς τη δυνατότητα ή μη απρόσκοπτης εκτέλεσης του έργου που τέθηκε από τον ανάδοχο, έδινε άμεσα τις τεχνικές απαντήσεις και προέβαινε πάντα στις δέουσες ενέργειες. Σε 3 περιπτώσεις που ο ανάδοχος θεώρησε ότι εθίγοντο τα συμφέροντά του, κατέθεσε αντίστοιχες ενστάσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Λαμβάνοντας υπόψη από τη μία πλευρά το αναμφισβήτητο γεγονός των υπέρμετρων καθυστερήσεων στην εκτέλεση του έργου με αιτίες που αναδεικνύονται από τα συμβατικά στοιχεία και την αλληλογραφία του φακέλου του έργου και από την άλλη τη θετική γνώμη-προέγκριση για τη χορήγηση παράτασης από τη Διαχειριστική Αρχή (που εποπτεύει την ένταξη και χρηματοδότηση των έργων ΕΣΠΑ), θεωρούμε ότι η χορήγηση παράτασης είναι προς το συμφέρον του έργου, με την αναγκαία υπόμνηση της πιστής και άμεσης εφαρμογής των προβλεπομένων στο άρθρο 160 του Ν4412/16 (ειδική πρόσκληση- έκπτωση αναδόχου) στην περίπτωση της συνέχισης των απρόκλητων και αναιτιολόγητων καθυστερήσεων στην εκτέλεση του έργου”.

Το έργο εκτελείται τμηματικά σε 3 φάσεις και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τον προγραμματισμό το πρώτο τμήμα από την 23ης Μαρτίου έως την Κολοκοτρώνη έπρεπε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί σε 6 εβδομάδες, μέσα στο Μάρτιο.

Να θυμίσουμε ότι στο έργο ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Γιάννης Ηλιόπουλος - Ηλίας Ξυδέας με έκπτωση 47,23% και η συμβατική προθεσμία υλοποίησής του ήταν 240 ημέρες (8 μήνες), μέχρι τις 4 Αυγούστου 2021!

Γ.Σ.


NEWSLETTER