Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 17:43

Βασιλόπουλος για ΔΕΥΑΚ – Σύνδεσμο: Κινδυνεύει ο αγωγός, απειλή χρεοκοπίας το ηλεκτρικό ρεύμα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Βασιλόπουλος για ΔΕΥΑΚ – Σύνδεσμο: Κινδυνεύει ο αγωγός, απειλή χρεοκοπίας το ηλεκτρικό ρεύμα (βίντεο)

Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης

Σημαντικά έργα ύδρευσης κι εξοικονόμησης ενέργειας στον βιολογικό καθαρισμό βρίσκονται σε διαδικασίες δημοπράτησης από τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, ενώ άλλα έργα αποχέτευσης και διαχείρισης της λυματολάσπης περιμένουν την έγκριση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους αν δεν υπάρξει γενναία επιδότηση στη μεγαβατώρα, η ΔΕΥΑΚ και περισσότερο ο Σύνδεσμος Υδρευσης θα αντιμετωπίσουν σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας.
Παράλληλα, το εμβληματικό έργο του αγωγού μεταφοράς νερού Φ800 από τις πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα χρειάζεται ενισχυμένη αναθεώρηση τιμολογίων για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο, καθώς η μεγάλη αύξηση του υλικού του αγωγού το επιβαρύνει σχεδόν με 2 εκ. ευρώ επιπλέον.
Τα στοιχεία αυτά σημείωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ ο δήμαρχος και πρόεδρος της επιχείρησης Θανάσης Βασιλόπουλος.
Αναλυτικά, ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι η ΔΕΥΑΚ έχει υποβάλει προτάσεις, διεκδικεί χρηματοδοτήσεις και έχει λάβει αποφάσεις ένταξης. Ενημέρωσε ότι το έργο της νέας δεξαμενής στον Αγιάννη Καρβούνη, 8.500 κυβικών νερού, προϋπολογισμού 5.250.000 ευρώ, θα δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του μήνα. “Ερχεται να λύσει το πρόβλημα υδροδότησης της πόλης”, σχολίασε χαρακτηριστικά. Πληροφόρησε πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εξοικονόμηση ενέργειας για τον βιολογικό καθαρισμό Καλαμάτας, προϋπολογισμού 2.278.000 ευρώ και την παραγωγή ενέργειας 2 Μεγαβάτ, προϋπολογισμού 1,4 εκ. ευρώ.
Ενημέρωσε ότι υποβλήθηκαν δύο σημαντικές προτάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρώτη αφορά την επέκταση του δικτύου ακαθάρτων σε Αρι, Αμμο, Μικρομάνη 27 χλμ., προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ και η δεύτερη τον βιολογικό καθαρισμό και τη διαχείριση της λυματολάσπης, όπου θα δημιουργηθούν θερμοκήπια - ξηραντήρες “ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε καθημερινά τη λυματολάσπη που παράγεται, η οποία θα μπορεί μετά να χρησιμοποιηθεί για εδαφοβελτιωτικό, ακόμα και για την παραγωγή ενέργειας, προϋπολογισμού 6,5 εκ. ευρώ”.
“Με αυτά τα έργα και με τα προηγούμενα που ανέφερα αλλάζει τελείως η εικόνα και η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας και γίνεται ένας σύγχρονος βιολογικός, πρότυπος για όλη τη χώρα”, παρατήρησε ο δήμαρχος.

ΕΡΓΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Απαντώντας σε ερώτησή μας, ενημέρωσε για τα έργα ύδρευσης στην Καλαμάτα, αναφέροντας: “Η β’ φάση αντικατάστασης του αγωγού ύδρευσης στην πόλη 26 χλμ. έχει φθάσει περίπου στο 80% και αυτό είναι πολύ κρίσιμο. Για τη γ’ φάση προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ προέκυψε προσωρινός ανάδοχος, έγιναν προσφυγές μεταξύ των εταιρειών. Το θέμα βρίσκεται στα δικαστήρια, αναμένουμε να εκδοθεί η απόφαση μέχρι τον Ιούνιο. Και τότε θα μπορούμε να προχωρήσουμε ή να επαναλάβουμε τον διαγωνισμό ή να προχωρήσει ο προσωρινός ανάδοχος”.
Για το έργο του δικτύου ακαθάρτων στα Λέικα και τη Θουρία, που είχε σταματήσει και είχε κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος, ανέφερε ότι “έκανε προσφυγή κατά της απόφασής μας. Προχθές βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωσε τη ΔΕΥΑΚ, οπότε καλώς τον κηρύξαμε έκπτωτο. Συνεχίζουμε με τον επόμενο για να προχωρήσουμε το έργο”.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΔΕΥΑΚ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
Απαντώντας σε ερώτηση για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, παρατήρησε: “Είναι τα πράγματα πάρα πολύ δύσκολα. Στην έκτακτη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό είπαμε ότι αν δεν υπάρχει μια γενναία επιδότηση στη μεγαβατώρα -και ζητήσαμε μάλιστα 200 ευρώ ενίσχυση ανά μεγαβατώρα σε όλες τις ΔΕΥΑ και τους Συνδέσμους- δεν θα μπορέσουν να μείνουν όρθιες. Η ΔΕΥΑΚ αντέχει, ο Σύνδεσμος Υδρευσης δεν αντέχει και η επιδότηση ακόμα δεν έχει έρθει. Ελπίζουμε να έρθει σύντομα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Διαφορετικά, πραγματικά θα αντιμετωπίσουμε ζητήματα βιωσιμότητας”.

“ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΩΝ”
Σε ερώτηση για τη διαμαρτυρία επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών που αφορούσε και τη ΔΕΥΑΚ, απάντησε: “Δεν ξέρω πού αναφέρονται. Ας βγουν οι επικεφαλής να μιλήσουν συγκεκριμένα το τι ακριβώς εννοούν. Το θέμα των οικονομικών το έχουμε εξαντλήσει νομίζω. Είναι δικαίωμα του δημάρχου να επιλέγει ποιους θα τοποθετήσει σε ποια θέση. Δεν χρειάζεται να επανέλθω σε αυτό, νομίζω κουράσαμε. Στη ΔΕΥΑΚ δεν υπάρχει υποβάθμιση. Υπάρχει λειτουργία της ΔΕΥΑΚ και προέχει η σωστή λειτουργία της. Ας μιλήσουν συγκεκριμένα οι επικεφαλής”.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ Φ800
Απαντώντας σε ερώτησή μας για τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο του αγωγού μεταφοράς νερού Φ800 από το Πήδημα στην Καλαμάτα, είπε: “Το έργο αυτό συνεχίζεται. Είναι σε εξέλιξη τα παράλληλα δίκτυα. Οχι ο κεντρικός αγωγός που είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Ο αγωγός, το υλικό έχει πάρει τεράστια αύξηση και προφανώς έχει μεγάλη δυσκολία. Αναμένουμε, πιέζουμε, συζητάμε και με το υπουργείο, έχουμε μιλήσει και με τη Διαχειριστική Αρχή, έχει πάει ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ δύο φορές γι’ αυτό το λόγο. Πιέζουμε ώστε να δοθεί μια ενισχυμένη αναθεώρηση τιμολογίων για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο. Παρόλα αυτά όλα τα άλλα δίκτυα, τα παράλληλα (προς Σπερχογεία και αλλού) γίνονται και ο αγωγός προς Μεσσήνη υλοποιείται. Το πρόβλημα, όμως, βρίσκεται στον κεντρικό αγωγό, που περιμένουμε να δοθεί μια κεντρική κατεύθυνση, γιατί μιλάμε για μια αύξηση που μπορεί να αγγίζει και τα 2 εκ. ευρώ σε υλικό. Η μελέτη είχε γίνει το 2010 - 2011 με τις τότε τιμές, με τις σημερινές τιμές δεν μπορούμε να το συζητάμε καν ότι μπορεί να υλοποιηθεί. Πιστεύω, όμως, ότι θα δοθεί κεντρική λύση, γιατί είναι πολύ μεγάλο έργο κι ένα ανάλογο έργο γίνεται στην Κρήτη”.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ
Για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στον εθνικό δρόμο (Θουρία - Αντικάλαμος), στην Ευριπίδου και του μεγάλου του “Μορέα” παρατήρησε: “Η πρώτη φάση (Θουρία - Σπερχογεία - Νοσοκομείο) έπρεπε από την αρχή να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Γι’ αυτό και το 2018 η εταιρεία που έκανε το έργο είχε καταθέσει έγγραφο που ζητούσε να διαλυθεί η σύμβαση. Τότε την πιέσαμε να συνεχίσει και συνέχισε μέχρι κάποια στιγμή, που φθάσαμε στο σημείο των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων κι έτσι διακόπηκε η όλη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή έχουμε την έκθεση από τον ανεξάρτητο εκτιμητή, μπορούμε να προχωρήσουμε και να το επαναδημοπρατήσουμε. Για τη β’ φάση (Νοσοκομείο - Αντικάλαμος) δυστυχώς οδεύουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο εργολάβος ήρθε και συζητήσαμε και λέει ότι το ανεκτέλεστο που έχει μείνει με τις σημερινές τιμές δεν μπορεί να το φτιάξει, δεν τον συμφέρει. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον εργολάβο να δούμε πώς θα λήξουμε το όλο θέμα και να μπορέσουμε να πάμε στον επόμενο, να τον κηρύξουμε έκπτωτο, να διαλύσουμε τη σύμβαση, τι πρέπει να κάνουμε. Μιλάμε και με το υπουργείο γι’ αυτό το θέμα, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη δεύτερη φάση. Ομως η αύξηση του ενεργειακού κόστους προφανώς έχει συμπαρασύρει όλα αυτά και έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.
Το μεγάλο αντιπλημμυρικό στη ζώνη 1, στην Ευριπίδου, στην Παραλία, προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ, που είναι έτοιμο μελετητικά με τα τεύχη δημοπράτησης, με τα πάντα, αναμένουμε να ανοίξει μία πρόσκληση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ή κάπου αλλού. Την ημέρα που θα ανοίξει, εμείς θα υποβάλουμε.
Το μεγάλο αντιπλημμυρικό του «Μορέα» η πρώτη φάση που είναι ως συνέχεια του αυτοκινητοδρόμου μπορεί να υλοποιηθεί, χρειάζεται μόνο να γίνει εκεί η πίστωση των 20 εκ. ευρώ. Για το άλλο το μεγάλο, όπου συμπεριλαμβάνεται ο Νέδοντας και η σήραγγα που θα γίνει, περιμένουμε ακόμα να βγουν οι εγκρίσεις από τη Διεύθυνση Υδάτων. Πιστεύω ότι αυτές τις ημέρες πρέπει να ολοκληρώνεται και να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και όπου αλλού για τις ανάλογες εγκρίσεις, για να προχωρήσουμε”.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ
Για το νέο κτήριο της ΔΕΥΑΚ (στην πρώην Σχολή Νοσοκόμων), ο δήμαρχος ενημέρωσε: “Για το κτήριο της ΔΕΥΑΚ με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, μου έχει υποσχεθεί η διεύθυνση της επιχείρησης ότι μέχρι τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι και θα μπορούμε να δημοπρατήσουμε. Και αυτή τη φορά οφείλει να είναι στην ώρα της και να τελειώσουμε. Υπήρχαν προβλήματα στη στατική μελέτη, στις αποτυπώσεις και όλα αυτά μας έφεραν πίσω. Προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα προβλήματα μέσα στην εργολαβία, αλλά δεν μπόρεσαν να διορθωθούν. Διαλύθηκε η σύμβαση και τώρα φτιάχνουμε μια άλλη μελέτη και αυτή η μελέτη πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη και θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το έργο”.

 


NEWSLETTER