Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 08:45

Χρηματοδότηση αποπεράτωσης Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης, μετά από αναμονή 33 χρόνων

Γράφτηκε από την

Ως προορισμό βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού οραματίζεται την πόλη της Μεσσήνης η δημοτική της αρχή, και σε αυτό αναμένεται να συμβάλει δυναμικά η αποπεράτωση, μετά από 33 χρόνια, του Φιλοσοφικού Κέντρου της πόλης.

Χθες ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι επιτέλους επετεύχθη ένας πολύ μεγάλος στόχος: η ένταξη της χρηματοδότησης για την αποπεράτωση του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με το ποσό των 2,6 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται, όπως εκτίμησε ο δήμαρχος Μεσσήνης, να έχει ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια και η πόλη να αποκτήσει πλέον έναν πνεύμονα παραγωγής πολιτισμού, όπου θα φιλοξενηθούν η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το αρχείο της, το Δημοτικό Ωδείο, η ψηφιακή βιβλιοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα φιλοξενίας συνεδρίων, μουσικοχορευτικών και θεατρικών παραστάσεων. Επίσης, προβλέπεται η οργάνωση του περιβάλλοντος χώρου ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες των διαφορετικών χρήσεων.

"Με την υλοποίηση του έργου, το κτήριο θα μετασχηματιστεί σε μία κοιτίδα πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή, που θα προσφέρει πνευματική ανάπτυξη και την ευχέρεια στους πολίτες να απολαύσουν ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες” ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Γιώργος Αθανασόπουλος. Μάλιστα ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το έντονο ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο έργο, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα “για την καθοριστική συμβολή του στη χρηματοδότηση” και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Μεσσήνης, “που συνεργάστηκαν για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου”.

 

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Το Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης είναι ένα διώροφο κτήριο, σε κομβικό σημείο της πόλης, με στεγασμένους χώρους περίπου 3.000 τ.μ. (υπογείου, ισογείου και 1ου ορόφου), το οποίο παραμένει ημιτελές από το 1989. Αρχικά προοριζόταν να λειτουργήσει ως παράρτημα του Ιδρύματος Έρευνας και Εκδόσεων Νεοελληνικής Φιλοσοφίας και προέβλεπε στο σχεδιασμό του αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων, χώρους μελέτης και γραφείων, καθώς και ξενώνες για τους ερευνητές, αλλά ο σχεδιασμός δεν προχώρησε. Σχετικά με την αποπεράτωση του Κέντρου και την μελλοντική στόχευση αξιοποίησής του, ο Γιώργος Αθανασόπουλος υπενθύμισε πως το συγκεκριμένο έργο “αποτέλεσε βασική προεκλογική μας δέσμευση και επιμείναμε μέχρις ότου επιτευχθεί η ένταξη χρηματοδότησής του, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό το αναπτυξιακό έργο έλειπε από την πόλη και τον δήμο μας”. Πρόσθεσε δε πως η δημοτική αρχή Μεσσήνης “δουλεύει μεθοδικά και αθόρυβα και πετυχαίνει στόχους”.

Ν.Κ.