Τετάρτη, 04 Μαϊος 2022 18:43

Τριφυλία: Παρέμβαση Δριμή για τον προϋπολογισμό

Τριφυλία: Παρέμβαση Δριμή για τον προϋπολογισμό

Παρέμβαση κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας πραγματοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δριμής.

Αναλυτικά: 

"Ο Προϋπολογισμός και το ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα αποτυπώνουν το σχέδιο, το όραμα και τις προτεραιότητες μιας δημοτικής αρχής. Το οικονομικό περιβάλλον δράσης, την ικανότητα ιεράρχησης και αξιοποίησης πόρων, την κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική της πολιτική, την πολιτική της καθημερινότητας και του σχεδιασμού του μέλλοντος. Στο σχεδιασμό και την υλοποίησή τους απαιτείται διαφάνεια, γνώση, συνεχής διαβούλευση, σεβασμός στα δημόσια και δημοτικά χρήματα, τήρηση της νομιμότητας, δημοτική αντίληψη ισόρροπης και πολυκεντρικής ανάπτυξης. Κάθε προϋπολογισμός προσφέρεται και για απολογισμό και κριτική πεπραγμένων και αυτό, συνοπτικά, θα επιχειρήσω. Με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός καθυστέρησαν 6 μήνες και τώρα εισάγεται ο προϋπολογισμός με διαδικασίες fast track.

Οι τοπικές κοινότητες και οι πρόεδροι, ως θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ούτε ρωτήθηκαν ούτε συμμετείχαν στην κατάρτισή τους κατά παράβαση κάθε νομοθετικής πρόβλεψης και αυτοδιοικητικής ηθικής. Το 30% των πιστώσεων που θα έπρεπε να διατεθεί αποκλειστικά για τα τοπικά διαμερίσματα δεν υφίσταται, ούτε υπάρχει σχετική πρόβλεψη 3 χρόνια τώρα, κατά παράβαση του Κώδικα. Τα ανταποδοτικά χρήματα των δημοτών για το πολιτιστικό τέλος χρησιμοποιούνται από τη ΔΕΥΑΤ, ενώ εισπράττονται για λογαριασμό του δήμου και για συγκεκριμένο σκοπό. Τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού επιβάλλεται να μειωθούν και να μην υποκρύπτουν φορολογία των δημοτών. Χρηματοδοτικά προγράμματα χάθηκαν και έτοιμες μελέτες δεν αξιοποιήθηκαν, όπως για παράδειγμα οι ώριμες μελέτες για αντιπλημμυρική προστασία Κοπανακίου, για δεξαμενή ύδρευσης Κοπανακίου, για το εμβληματικό κτίριο Συγγρού στον Αετό, για τη βορινή πλατεία Κοπανακίου κ.α..

Η επιτακτική ανάγκη της Κυπαρισσίας για σύγχρονα και ασφαλή δίκτυα ύδρευσης και η αξιοποίηση του εμβληματικού κτιρίου της ΕΤΕ, η ολοκλήρωση ανάπλασης του έργου του κέντρου των Γαργαλιάνων, που υπάρχει έτοιμη μελέτη και η αξιοποίηση του τουριστικού, η θωράκιση του παραλιακού μετώπου του Καλονερού, οι βιολογικοί σε Ελαία, Καλονερό, Μάραθο, αλλά και η ολοκλήρωση του βιολογικού στο Γλυκορρίζι δεν απασχολούν τη δημοτική αρχή. Η εκπόνηση πολιτικής για την αναπτυξιακή ώθηση των Φιλιατρών, η ανάδειξη και προστασία της ορεινής ζώνης της Τριπύλας, τα αρδευτικά φράγματα για αγροτική ανάπτυξη, τουριστική αξιοποίηση και δημιουργία μικροπανίδας έχουν εγκαταλειφθεί. Ο αγροτικός χώρος έχει στο σύνολό του εγκαταλειφθεί, ενώ σχέδιο δράσης πυροπροστασίας δεν υπάρχει. Η ανακύκλωση και η διαχείριση απορριμμάτων, κατά το μέρος που αφορούν το δήμο έχουν αφεθεί στην τύχη της. Από το αναπτυξιακό – χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ύψους 12.000.000 ευρώ, κανένα έργο δεν έχουν προβλέψει για τις Δ.Ε. Αετού, Αυλώνος, Τριπύλας.

Το ενδιαφέρον δε της δημοτικής αρχής για το δρόμο Καλονερό – Τσακώνα είναι τόσο μεγάλο, που τρείς μήνες τώρα η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει καν γραφτεί (!). Η δημοτική αρχή Λεβεντάκη και συνοδοιπόρων, (που ξεκίνησε με 17 Συμβούλους και 4 παρατάξεις και έμεινε με 8 συμβούλους και δύο παρατάξεις), πρωταγωνιστεί αρνητικά. Πρωταγωνιστούν στη χυδαιότητα, στη λασπολογία, στο ψέμα κατά των πολιτικών τους αντιπάλων. Ο λόγος είναι ο καθρέφτης των προσώπων, λέει ο λαός μας. Με τα λόγια τους, μας αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Πρωταγωνιστούν στα εντέλλεσθε, στις απευθείας αναθέσεις με μηδενικές εκπτώσεις, στις φωτογραφικές δημοπρασίες, που ακυρώνονται η μία πίσω από την άλλη από τις αρμόδιες αρχές, στις δικαστικές περιπέτειες.

Στις αυθαίρετες, αντιπεριβαλλοντικές παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους, Στους εμμονικούς σχεδιασμούς, παρά την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, για παρεμβάσεις στις πλατείες Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, (όσοι/ες διευκόλυναν τη δημοτική αρχή έχουν ευθύνες έναντι της πόλης των Γαργαλιάνων και της αυτοδιοίκησης. Θα υπερασπιστούμε μαζί με τους δημότες το χαρακτήρα της πλατείας τους και τον αποφασιστικό ρόλο του συμβουλίου στη διάθεση των κονδυλίων), Πρωταγωνιστούν στη διάλυση και απαξίωση των υπηρεσιών του δήμου, όπως της τεχνικής υπηρεσίας. Στην αδυναμία θεσμικής λειτουργίας και στην απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου και της αυτοδιοίκησης, μέσα από συνεχείς αντεγκλήσεις και αδυναμία οργάνωσης διαλόγου.

Στερούνται φαντασίας, οράματος, αυτοδιοικητικής παιδείας, δημοκρατικής κουλτούρας. Διοικούν καταγγέλλοντας!!! Τα τροπάριά τους είναι δύο: Επαινούν οι ίδιοι τον εαυτό τους και διαλαλούν αόρατες δωρεές με αόρατα χρήματα. Παράλληλα κατηγορούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, για οτιδήποτε σκεφτούν και φαντασιώνονται πως μοιράζουν πιστοποιητικά ηθικής. Λαμπρά! Η κληρονομιά τους είναι αρνητική. Υποβαθμίζουν το δημόσιο διάλογο, καλλιεργούν τον οπαδισμό, διχάζουν την κοινωνία, δεν έχουν πρόταση για τους τόπους μας, κινούνται στη λογική της τυχαιότητας και του «βλέποντας και κάνοντας».

Οι δημότες μας ζήτησαν αλλαγή και έπεσαν στην παρακμή, στη διοικητική και αυτοδιοικητική ανεπάρκεια. Οι τόποι μας δεν θα πάνε μπροστά με ύβρεις, συκοφαντίες, εντάσεις, απειλές, αδιαφάνεια, διάλυση υπηρεσιών, θολές κουβέντες και υποσχέσεις γεμάτες αέρα. Θα πάνε μπροστά με οραματικές πολιτικές, με σεβασμό στη θεσμική λειτουργία και το δημοκρατικό διάλογο, με καθαρά λόγια και καθαρά χέρια, με ισόρροπη πολυκεντρική ανάπτυξη και πολιτισμό! Με τους δημότες, τις δημότισσες και το αυτοδιοικητικό δυναμικό του τόπου μας, σε ρόλο πρωταγωνιστικό.

Η απάντηση στην παρούσα δημοτική αρχής είναι μία: Καληνύχτα σας, κ. Λεβεντάκη και κοι συνοδοιπόροι του! Το σχέδιο προϋπολογισμού πάσχει πολλαπλά και το καταψηφίζουμε, για όλους τους παραπάνω λόγους".