Τετάρτη, 25 Μαϊος 2022 16:47

Βασιλόπουλος για αντιπλημμυρικό: "“Ή κάνουμε τις παρεμβάσεις και θωρακίζουμε την πόλη μας ή δεν κάνουμε τίποτα!" - Αναβλήθηκε το Δ.Σ.

Γράφτηκε από την
Βασιλόπουλος για αντιπλημμυρικό: "“Ή κάνουμε τις παρεμβάσεις και θωρακίζουμε την πόλη μας ή δεν κάνουμε τίποτα!" - Αναβλήθηκε το Δ.Σ.

“Ή κάνουμε τις παρεμβάσεις και θωρακίζουμε την πόλη μας ή δεν κάνουμε τίποτα! Όλες οι άλλες προτάσεις που συζητήθηκαν στη Διαπαραταξιακή, 5 Αυγούστου 2021, απορρίφθηκαν από τους μελετητές”. Αυτό επεσήμανε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σε δήλωσή του για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργο του “Μορέα” στο Νέδοντα.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι έχουν καταθέσει 6 σημεία στο υπουργείο και ζητούν, μεταξύ άλλων, ένα φράγμα στην Αρτεμισία και την οριοθέτηση του Νέδοντα, ενώ δεν διαφωνεί με το δεύτερο φράγμα που προτείνουν οι Βασίλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Τζαμουράνης.

Χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βασιλόπουλος είπε:

“Για το αντιπλημμυρικό έχουμε συζητήσει από τις 5 Αυγούστου 2021. Αυτή η μελέτη υπήρχε από τότε, δεν έχει αλλάξει κάτι. Υπήρχε η πρόταση αυτή και υπάρχει και η μηδενική λύση, δηλαδή να μην κάνουμε τίποτα. Ή κάνουμε τις παρεμβάσεις και θωρακίζουμε την πόλη μας ή δεν κάνουμε τίποτα! Όλες οι άλλες προτάσεις που συζητήθηκαν στη Διαπαραταξιακή, 5 Αυγούστου 2021, απορρίφθηκαν από τους μελετητές. Ούτε ποτάμι δεύτερο μπορούμε να φτιάξουμε από το Νέδοντα, διότι θα δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στην πόλη, γιατί όταν δουλεύουν τα μηχανήματα μέσα στο ποτάμι δεν δημιουργούν πρόβλημα παρά μόνο στο σημείο που είναι οι γέφυρες και το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο.

Οπότε, ερχόμαστε να συζητήσουμε μια μελέτη που όλοι την επιθυμούμε αλλά, όλους μας προβληματίζει η αναστάτωση που θα δημιουργηθεί στην πόλη, κυρίως στο σημείο από τη γέφυρα της 23ης Μαρτίου έως την οδό Κιλκίς, αφού το συγκεκριμένο τμήμα πρέπει να καθαιρεθεί και να ανακατασκευαστεί. Εξασφαλίσαμε, λοιπόν, όταν μάθαμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνει ανοιχτό, εξασφαλίσαμε ότι θα ξανακλείσει. Έχει την υποχρέωση η εταιρεία να το κατασκευάσει όπως ήταν. Και πάλι όμως αυτό είναι θέμα και μας προβληματίζει".

ΕΞΙ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Όμως, προφανώς, βλέπουμε την πόλη μπροστά, 50 χρόνια μετά, και θέλουμε να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική της θωράκιση. Συγχρόνως, όμως, έχουμε καταθέσει και συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Έχουμε καταθέσει 6 σημεία στο υπουργείο και ζητάμε αυτά να τα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους. Δηλαδή, έχουμε πει ότι προφανώς μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε «λεκάνες ηρεμίας», ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας.

Ζητάμε λοιπόν ένα φράγμα στην Αρτεμισία, γιατί όχι και ένα φράγμα πιο χαμηλά. Εγώ δεν αμφισβητώ αυτό που προτείνουν οι κύριοι Κοσμόπουλος και Τζαμουράνης, το δεύτερο φράγμα, αν χρειάζεται. Σίγουρα όμως χρειάζεται το πρώτο, αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι. Ζητάμε, λοιπόν, οριοθέτηση του Νέδοντα, τα 1.830 μέτρα βόρεια της οδού Σπάρτης, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα. Ζητάμε τη διευθέτηση του ρέματος στη Θουρία, στους Αγίους Θεοδώρους. Ζητάμε να γίνει μια διαφορετική μελέτη για το Καλαμίτσι. Ζητάμε να γίνει οριοθέτηση του Βέλιουρα για να προστατέψουμε τις οικίες που υπάρχουν εκεί.

Ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα και αυτά, λοιπόν, εμείς θα τα θέσουμε και πάλι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τώρα, αν θα γίνει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αύριο, θα το δούμε. Είμαστε σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη, ενδεχομένως να αναβάλει αυτός το θέμα τη Δευτέρα, να μη συζητηθεί κι εφόσον γίνει αυτό καμία αντίρρηση να το αναβάλλουμε κι εμείς και να δοθεί περισσότερος χρόνος στις μειοψηφίες να το επεξεργαστούν, να το συζητήσουν.

Αναρωτιέμαι όμως: θ’ αλλάξει τη θέση τους;”.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Η πίεση των μειοψηφιών του Δήμου Καλαμάτας έφερε αποτέλεσμα.

Αναβάλλεται η αυριανή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου του “Μορέα”, στο Νέδοντα.

Την αναβολή ζήτησαν οι παρατάξεις των μειοψηφιών, προκειμένου να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, ώστε να προλάβουν να μελετήσουν όπως πρέπει, μια μελέτη για ένα τόσο σημαντικό θέμα, με 750 σελίδες, μάλιστα.

Για να εξασφαλιστεί η αναβολή, χρειάστηκε να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου που ανέβαλε τη συζήτηση εξέτασης κι έκφρασης γνώμης της μελέτης του αντιπλημμυρικού, που ήταν προγραμματισμένη στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 30 Μαΐου, προκειμένου να προηγηθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


NEWSLETTER