Πέμπτη, 26 Μαϊος 2022 08:45

1,5 εκ. ευρώ οφείλει η ΔΕΥΑΤ στη ΔΕΗ - Βολές της αντιπολίτευσης στη δημοτική αρχή Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
1,5 εκ. ευρώ οφείλει η ΔΕΥΑΤ στη ΔΕΗ - Βολές της αντιπολίτευσης στη δημοτική αρχή Τριφυλίας

 

Οι οφειλές της ΔΕΥΑΤ προς τη ΔΕΗ που φτάνουν σχεδόν το 1,5 εκ. ευρώ, κυριάρχησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, με ευθείες βολές από την αντιπολίτευση προς τη διοίκηση της ΔΕΥΑΤ και τη δημοτική αρχή που έχει φτάσει η ΔΕΗ στο σημείο να κόβει το ρεύμα από αντλιοστάσια.  

Για βαριά αμέλεια και κακοδιαχείριση μίλησε η Χάιδω Παναγιωτοπούλου, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπο Αυρηλιώνη να τονίζει ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι η αιτία της διόγκωσης της οφειλής προς τη ΔΕΗ. Οφειλές που όπως φαίνεται διπλασιάστηκαν κατά την παρούσα δημοτική περίοδο, αφού ο κ. Αυρηλιώνης ανέφερε ότι όταν παρέλαβαν ήταν 700.000 ευρώ. Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος τόνισε πως το ενεργειακό κόστος ήρθε για να μείνει και το πρόβλημα αγγίζει όλες τις ΔΕΥΑΤ και όχι μόνο της Τριφυλίας.

Από εκεί και πέρα έντονη κριτική για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη ΔΕΥΑΤ ασκήθηκε από τον Παναγιώτη Τσαφαρά, το Γιάννη Παρασκευόπουλο και το Σαράντο Κουκούμη.

Αρχικά το θέμα έθιξε η κ. Παναγιωτοπούλου που τόνισε ότι είναι πρωτοφανές να μένει ο κόσμος χωρίς νερό και το ζητούμενο είναι τι θα γίνει στη συνέχεια. Σε δευτερολογία της είπε πως ο δήμαρχος είχε κάνει προεκλογική σημαία το «σκάνδαλο» της ΔΕΥΑΤ. «Τι κάνατε όμως εσείς, κάνατε κάποια ρύθμιση; Εσείς είστε που τη λειτουργείτε τώρα και τη λειτουργείτε λάθος, πάρτε μέτρα, μη ρίχνετε τις ευθύνες στους πολίτες. Έχετε κάνει τρομερά λάθη και φτάσαμε στο σημείο η ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα, όπως πάτε θα κόψει και το δημοτικό φωτισμό. Ο δήμος ολισθαίνει» τόνισε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Βρήκατε μια οφειλή 700.000 ευρώ. Τι κάνατε για αυτό; Ασχοληθήκατε; Έχετε ευθύνη που αφήσατε το χρέος στην τύχη του. Μετά από 3 χρόνια δείχνετε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε. Βλέπουμε τις 10 πληγές του Φαραώ μετά από 3 χρόνια δημαρχοντίας Λεβεντάκη».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Τσαφαράς σημείωσε πως παράλληλα με τη ΔΕΥΑΤ υπάρχει και το ζήτημα με τις κρατικές γεωτρήσεις που αφορά τη βιωσιμότητα πολλών παραγωγών. Ζήτησε δε να γίνει μια συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τη ΔΕΥΑΤ ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι «το πρώτο που είχατε πει ήταν εξυγίανση της ΔΕΥΑΤ, φτάσαμε σήμερα να κόβουν το ρεύμα και χωριά να μένουν χωρίς νερό και ίσως αύριο και πόλεις. Τι θα κάνετε για αυτό, κάτι πρέπει να γίνει».

Ο Σαράντος Κουκούμης υπογράμμισε πως «εσείς διαχειρίζεστε τη ΔΕΥΑΤ και ως προς τα έσοδα και ως προς τα έξοδα. Για τους μεγαλοοφειλέτες τι έχετε κάνει;».

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Μπακούρος τόνισε πως το ενεργειακό κόστος ήρθε για να μείνει και χρειάζεται κυβερνητική λύση: «Χύνετε κροκοδείλια δάκρυα γιατί κόπηκε το ρεύμα στον Αετό, αλλά δεν ρώτησε κανένας πόσα χρωστά η Τ.Κ. Αετού για νερό, είναι 38.500 και αν είχαν πληρωθεί δεν θα υπήρχε πρόβλημα».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χαράλαμπος Αυρηλιώνης σημείωσε πως μέχρι το 2019 το χρέος προς τη ΔΕΗ ήταν 700.000 ευρώ και πάγια τακτική ήταν να πληρώνεται ένα ποσό έναντι των λογαριασμών. Το ενεργειακό κόστος όμως πλέον έχει ξεφύγει καθώς όπως επισήμανε αυξήθηκαν κατά 240.000 ευρώ οι βιολογικοί, κατά 140.000 ευρώ το τέλος αναπροσαρμογής συν τις αυξήσεις στην τιμή κιλοβατώρας, και όλα αυτά εκτίναξαν την οφειλή. Τέλος τόνισε πως είναι σε επικοινωνία με τη ΔΕΗ για να γίνει ρύθμιση. 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER