Παρασκευή, 27 Μαϊος 2022 09:24

Αυτοψία από Βασιλόπουλο και Μηλίτση: Ιούνιο ανασκαφές για τα αρχαία Υπαπαντής

Γράφτηκε από την
Αυτοψία από Βασιλόπουλο και Μηλίτση: Ιούνιο ανασκαφές για τα αρχαία Υπαπαντής

 

Μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι ανασκαφές για τα αρχαία της πλατείας Υπαπαντής.

Χθες, ενόψει του ανασκαφικού έργου πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην περιοχή από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση - Κεχαγιά και τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου Ανδρέα

Καραγιάννη, στελεχών της Δ.Τ.Υ. του δήμου με επικεφαλής την αναπληρώτρια διευθύντρια Χριστίνα Λυκουργιά και του αναδόχου του έργου ανάπλασης της πλατείας.

Το έργο της αρχαιολογικής έρευνας με αντικείμενο την ανασκαφική έρευνα στη νότια/νοτιοανατολική περιοχή της πλατείας Υπαπαντής χρηματοδοτείται από δημοτικούς πόρους με το ποσό των 182.000 ευρώ.

Η εκτέλεση των εργασιών της αρχαιολογικής έρευνας θα γίνει απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση,“οι ανασκαφικές εργασίες θα περιοριστούν στα σημεία που έχουν ήδη ανασκαφεί κατά το παρελθόν και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα επεκταθούν πέριξ αυτών, προκειμένου να εξακριβωθεί η κατάσταση διατήρησης των αρχαίων λειψάνων και η έκταση των ήδη αποκαλυφθέντων οικοδομημάτων. Επιπλέον, θα επεκταθεί η ανασκαφική έρευνα επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, όπου είχαν κατά το παρελθόν αποκαλυφθεί οικοδομικά λείψανα, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, θα υποβληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στις συναρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟ πρόταση διαχείρισης των αποκαλυφθεισών αρχαιοτήτων, προκειμένου να εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟ”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER