Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 16:15

Παράταση 5 μηνών για ανάπλαση Υπαπαντής

Παράταση, τη 2η κατά σειρά, 150 ημερών, 5 περίπου μηνών, μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, καλείται να δώσει στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, για το έργο ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, προϋπολογισμού 1.680.200 ευρώ.

Το έργο που εκτελείται με έκπτωση 55,23%, είχε συμβατική προθεσμία 300 ημερών, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Κατά γενική ομολογία υλοποιείται με προβληματικούς ρυθμούς.

 

Οσον αφορά τους λόγους της παράτασης, στην εισήγηση που υπογράφει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, αναφέρεται: “1) Οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα οι βροχοπτώσεις που επικρατούσαν κατά τους μήνες Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος του 2022 (σε σύνολο 33 ημερών σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού Καλαμάτας) στην περιοχή έχουν προκαλέσει δυσκολίες με αποτέλεσμα την μη λειτουργία του εργοταξίου κατά τις βροχερές μέρες. 2) Η υπολειτουργία των προμηθευτών, οι αυξήσεις κόστους των υλικών, με αποτέλεσμα την ανάλωση χρόνου από πλευράς αναδόχων στην έρευνα αγοράς υλικών με τα βέλτιστα τεχνικοοικονομικά στοιχεία, γεγονός που καθιστά ολοένα και δυσκολότερες τις συνθήκες εκτέλεσης των εργασιών μέσα στα προσδιορισθέντα χρονοδιάγραμμα. 3) Το νομικό πλαίσιο για την λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τη διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού και των κρουσμάτων με νόσηση του προσωπικού της επιβλέπουσας υπηρεσίας και

του εργατοτεχνικού προσωπικού αναδόχου. 4) Η αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων που σχετίζονται με, α) την αντικατάσταση του μαρμάρου που προέβλεπε η μελέτη, προέλευσης Καπανδριτίου λόγω του ότι το λατομείο εξόρυξης δεν λειτουργεί, β) υψόμετρα της μελέτης στο βορειοδυτικό τμήμα στα οποία ο μελετητής θα πρέπει να προσαρμόσει κάποιες αλλαγές, τα οποία θα έπρεπε να ληφθούν υπ όψη και να αντιμετωπιστούν κατά την διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, δημιουργούν καθυστερήσεις στο έργο. 5) Η πρόοδος των εργασιών τους προηγούμενους μήνες αλλά και τους επόμενους επηρεάζονται και προσαρμόζονται έτσι ώστε να υπάρχει διευκόλυνση στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια, εορτές) ειδικά στην είσοδο της εκκλησίας”.