Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 09:05

Ανασκαφή στο Κάστρο Καλαμάτας: Ευρήματα σταυροφορικής, βενετικής και οθωμανικής περιόδου

Γράφτηκε από την
Ανασκαφή στο Κάστρο Καλαμάτας: Ευρήματα σταυροφορικής, βενετικής και οθωμανικής περιόδου

 

Kατασκευές εφαπτόμενες και υποκείμενες της οθωμανικής φάσης του οχυρωματικού περιβόλου, ΝΔ του πλατώματος που καταλάμβανε ο ακρόπυργος του κάστρου, καθώς και στρώμα καταστροφής ενός οικοδομήματος, εντοπίστηκαν στη συστηματική ανασκαφική έρευνα στο κάστρο Καλαμάτας.

Ερευνα που πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (ΙΑΔΠΑ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ολοκληρώθηκε για το 2022

Οπως ανακοινώθηκε, τα ευρήματα περιλαμβάνουν θραύσματα πήλινων και γυάλινων αγγείων σταυροφορικής, βενετικής και οθωμανικής περιόδου και πολυάριθμα σιδερένια καρφιά πιθανόν από τη στερέωση δοκών στέγης.

Στόχος της έρευνα είναι η διερεύνηση της χρήσης του χώρου του κάστρου διαχρονικά και μέσω αυτής η συστηματική τεκμηρίωση της ιστορίας της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεότερης πόλης των Φαρών - Καλαμάτας. Επιπλέον, η έρευνα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφού απασχολεί φοιτητές του Τμήματος ΙΑΔΠΑ, οι οποίοι εκπαιδεύονται στις μεθόδους και πρακτικές της έρευνας πεδίου.

Εκτός της ανασκαφικής έρευνας που επικεντρώθηκε στην περιοχή του εσωτερικούπεριβόλου του κάστρου, πραγματοποιήθηκε από την ΕΦΑ Μεσσηνίας αεροφωτογράφιση και βιντεοσκόπηση του κάστρου και της ανασκαφής με drone, ενώ είναι σε εξέλιξη η δημιουργία βάσης δεδομένων για τα ανασκαφικά ευρήματα, σε συνεργασία με τον καθηγητή Σπύρο Σκιαδόπουλο και ομάδα φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και ιστοσελίδας για τη διάχυση των δράσεων στο ευρύ κοινό. Η ανασκαφική έρευνα προγραμματίζεται να συνεχιστεί το 2023.

Την ανασκαφική έρευνα του 2022 επέβλεψαν από πλευράς Πανεπιστημίου Πελοποννήσου η δρ. Μαρία Ξανθοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και η δρ. Ελένη Ζυμή, επίκουρη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας. Στην έρευνα συμμετείχαν 17 φοιτητές του Τμήματος ΙΑΔΠΑ. Από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και υπό την επίβλεψη της δρος Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά συμμετείχαν ο αρχαιολόγος Δημοσθένης Κοσμόπουλος, ο συντηρητής αρχαιοτήτων Αθανάσιος Κατάκος, ο τοπογράφος-μηχανικός Γιώργος Ηλιόπουλος, η σχεδιάστρια Ουρανία Ανδριανοπούλου, ο σχεδιαστής Αναστάσιος Παπαδόγκωνας και οι εργατοτεχνίτες Σωκράτης Καραγιάννης και Φώτης Γεωργακάς.


NEWSLETTER