Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 21:13

Βασιλόπουλος: “Αυτή η δημοτική αρχή θα κάνει, ό,τι χρειαστεί ώστε η Καλαμάτα να αποκτήσει αντιπλημμυρική θωράκιση” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Βασιλόπουλος: “Αυτή η δημοτική αρχή θα κάνει, ό,τι χρειαστεί ώστε η Καλαμάτα να αποκτήσει αντιπλημμυρική θωράκιση” (βίντεο)

 

“Αυτή η δημοτική αρχή θα κάνει ό,τι πρέπει, ό,τι χρειαστεί προκειμένου η Καλαμάτα να αποκτήσει αντιπλημμυρική θωράκιση”, είπε σήμερα σε δήλωσή του που περισσότερο θύμιζε διάγγελμα ο δήμαρχος Θανάσης Βασλόπουλος, απευθυνόμενος στους δημότες για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στο Νέδοντα, για το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε οριακά αρνητικά.

Ο δήμαρχος εμφανώς θυμωμένος επιτέθηκε στους επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών, κατηγορώντας τους ότι βάζουν “τον πολιτικό εγωισμό και τα πολιτικά καπρίτσια πάνω από την πόλη και τα συμφέροντά της” και πως “δεν μπορούν να αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους έναντι της κοινωνίας”.

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα “το Περιφερειακό Συμβούλιο να αντιληφθεί την κρισιμότητα του έργου και να δώσει τη θετική του γνώμη σε ένα έργο που θα προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της Καλαμάτας”.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο Θαν. Βασιλόπουλος σημείωσε:

“Απευθυνόμενος στους δημότες της Καλαμάτας, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών θέλω να τους πω ότι αυτή η δημοτική αρχή θα κάνει ό,τι πρέπει, ό,τι χρειαστεί προκειμένου η Καλαμάτα να αποκτήσει αντιπλημμυρική θωράκιση.

Αυτή η δημοτική αρχή θα κάνει ότι απαιτείται, προκειμένου η Καλαμάτα να μην ξαναζήσει τον εφιάλτη του 2016. Να πάψει η απειλή της πλημμύρας να είναι ενεργή. Να μπει ένα τέλος σε αυτό τον εφιάλτη που κάθε φορά που βρέχει βιώνουν οι κάτοικοι περιοχών, του Πηδήματος, της Αγίας Τριάδος, της Γλαύκου, της Βαγγέλη Δράκου, της Μπουλούκου, στα Γιαννιτσάνικα, στις γειτονιές μας που έχουν πληγεί στο παρελθόν.

Δυστυχώς, αν και οριακά, με μόλις μια ψήφο, 20 έναντι 21, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνωμοδότησε θετικά, επί της ΜΠΕ του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου.

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, η αντιπολίτευση στέκεται απέναντι σε ένα έργο. Αυτή τη φορά όμως στο έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας. Καμία η δικαιολογία για την Κοινότητα Καλαμάτας που δεν συνεδρίασε νωρίτερα, που τάχθηκαν, όμως, υπέρ της ΜΠΕ για το έργο, αλλά με καθυστέρηση. Γιατί σήμερα θα είχαμε διαφορετικό αποτέλεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, απέναντι στην άρνηση και το όχι της αντιπολίτευσης.

Η μάχη θα συνεχιστεί. Η αναγκαιότητα για την αντιπλημμυρική θωράκιση είναι δεδομένη. Ξεκάθαρη. Δεν μπορεί να μπαίνει στη διαδικασία συζήτησης. Τι λέμε δηλαδή, ότι η πόλη δεν χρειάζεται αντιπλημμυρική θωράκιση; Δεν χρειάζονται έργα;

Άρα, ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησης δεν τίθεται κανένα θέμα.

Επί της μελέτης, αναλυτικά και ξεκάθαρα τα όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τους πλέον ειδικούς.

Οι παρεμβάσεις στο Νέδοντα είναι απαραίτητες. Και είναι απαραίτητες είτε γίνει το εν λόγω έργο είτε όχι. Να είμαστε ξεκάθαροι. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Ο Νέδοντας, όπως είναι σήμερα, αποτελεί απειλή και όλοι ελπίζουμε να μην χρειαστεί αυτό να επιβεβαιωθεί, γιατί τότε να πράγματα θα είναι πολύ άσχημα.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης είναι προτεραιότητα.

Συνοδά έργα. Τόσα ακούστηκαν. Τόση υποκρισία, τόσες υπεκφυγές και δικαιολογίες. Ποιος είπε όχι στο να διεκδικήσουμε; Κανείς. Πρώτοι εμείς και μόνο εμείς, θέσαμε κόκκινες γραμμές, θέσαμε και διεκδικούμε συγκεκριμένες μελέτες και έργα. Γιατί εμείς έχουμε μάθει να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε. Τι έκαναν οι αντιπολιτεύσεις μετά την περσινή συνάντηση στις 5 Αυγούστου, τότε που οι μελετητές, όλοι εδώ, μετά από δική μας προτροπή απάντησαν σε όλες τις παρατηρήσεις τους, τεκμηριωμένα. Όπως έγινε και προχτές.

Η αντιπολίτευση συσπειρώθηκε σε ένα όχι ενάντια στο έργο, στην πρόταση του υπουργείου, στην πρόταση του κράτους. Βρήκε ευκαιρία, όπως αρέσκετε, να συσπειρωθεί απέναντι στη δημοτική αρχή, βάζοντας ο κ. Κοσμόπουλος, ο κ. Τζαμουράνης, η κα. Οικονομάκου, ο κ. Μάκαρης τον πολιτικό εγωισμό και τα πολιτικά καπρίτσια πάνω από την πόλη και τα συμφέροντά της.

Έστω και οριακά σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εκφράσει την άποψή του. Άποψη εξέφρασε σήμερα, θετική άποψη, το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας.

Το θέμα θα πάει για γνωμοδότηση πλέον στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εμείς θα είμαστε εκεί. Θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε την αναγκαιότητα του έργου. Θα είμαστε εκεί γιατί το οφείλουμε πρώτα απ’ όλα στους δημότες μας.

Προσωπικά δεν με απασχολούν ούτε τα πολιτικά, ούτε τα αυτοδιοικητικά παιχνίδια.

Ελπίζω το Περιφερειακό Συμβούλιο όχι μόνο να αντιληφθεί την κρισιμότητα του έργου, αλλά να δώσει τη θετική του γνώμη σε ένα έργο που θα προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της Καλαμάτας, ένα έργο που θα θωρακίσει την πόλη έναντι των πλημμυρικών φαινόμενων.

Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα έργα έπρεπε να μας ενώνουν κι όχι να μας διχάζουν. Ορισμένοι δυστυχώς, αυτοί που προανέφερα δεν μπορούν να αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους έναντι της κοινωνίας. Ας κριθούν και θα κριθούν από τους πολίτες.

Κλείνω λέγοντας το εξής: Ως δήμαρχος θα διεκδικήσω το αυτονόητο. Και θα το διεκδικήσω μέχρι και ο τελευταίος κάτοικος αυτής της πόλης να μπορεί να κοιμάται ήσυχος κάθε φορά που βρέχει.

Στα δύσκολα είμαστε μαθημένοι και έχουμε μάθει να βγαίνουμε νικητές. Και η υλοποίηση ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού έργου, με όποιες τροποποιήσεις χρειάζεται αυτό, θα είναι η μεγάλη νίκη για την πόλη.

Η προσπάθεια συνεχίζεται. Είναι το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στην κοινωνία, στην εξέλιξη και τις προοπτικές της πόλης”.

“ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΝΙΚΑΣ”

Απαντώντας σε ερωτήσεις, για τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα είπε ότι “έχει ζήσει τις πλημμύρες στο πετσί του, οπότε δεν μπορώ να φανταστώ ένας άνθρωπος που ξεκίνησε την έγκριση της μελέτης και συμμετείχε σε συσκέψεις, να μην ψηφίσει τη ΜΠΕ, ανεξάρτητα, αν υπάρχουν παρατηρήσεις. Θεωρώ ότι το Περιφερειακό θα την ψηφίσει”.

Ανέφερε ότι θα πάει στο Περιφερειακό και θα εκφράσει την προσωπική του άποψη. Είπε πως η απόφαση του Δ.Σ. είναι σεβαστή, αλλά δεν στερεί κανένας από τον δήμαρχο να εκφράσει την άποψή του. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι υπάρχει προηγούμενο με το μάστερ πλαν του λιμανιού Καλαμάτας, που υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο και καταψήφισε το Περιφερειακό.

Αποδέχθηκε την κινδυνολογία να χαθούν τα χρήματα του έργου, απαντώντας ότι “προφανώς αν το Δ.Σ. και το ΠΕΣΥ πουν όχι, θα μας παρακαλάνε να μας δώσουν τα 80 εκ.; Δεν μπορεί να πάνε κάπου αλλού;”. Εξέφρασε την ελπίδα “να μην ισχύει και να περάσει από το ΠΕΣΥ και να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο”.

Για το γεγονός ότι το υπουργείο Υποδομών δεν έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, είπε ότι “στα τεύχη δημοπράτησης θα ληφθούν υπόψη αρκετές παρατηρήσεις, αυτό το λέει ξεκάθαρα το υπουργείο”. Ωστόσο, υποστήριξε ότι για τη ΜΠΕ του δρόμου είχε θέση η αντιπολίτευση, μια άλλη απ’ αυτή της δημοτικής αρχής, “εδώ μόνο εμείς έχουμε θέση και εμείς κάνουμε παρατηρήσεις και η αντιπολίτευση τίποτα, μόνο την άρνηση”. Ανέφερε πως “εμείς είπαμε για ταμιευτήρα στην Αρτεμισία, ενώ από την αντιπολίτευση κανείς δεν μίλησε για το Νέδοντα”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER