Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 11:45

Αισιοδοξία Βασιλόπουλου για θετική γνωμοδότηση από Περιφερειακό Συμβούλιο

Γράφτηκε από τον
Αισιοδοξία Βασιλόπουλου για θετική γνωμοδότηση από Περιφερειακό Συμβούλιο

Την εκτίμηση ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, σήμερα, θα γνωμοδοτήσει θετικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου του “Μορέα” στο Νέδοντα, εξέφρασε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος.

Με αφορμή την προχθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: “Από τις συζητήσεις δεν θα μπορούσε να λείψει το αντιπλημμυρικό. Αυτό το τόσο σπουδαίο έργο που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα ως δήμαρχος το έφερα και πάλι στην επικαιρότητα και το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές. Ενημέρωσα τον υπουργό για τις παρατηρήσεις που ως Δήμος Καλαμάτας έχουμε καταθέσει, για τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει, για το πόσο αναγκαίο είναι το έργο για την πόλη μας. Η κυβέρνηση έχει εκφραστεί ότι θεωρεί σημαντικό το έργο για την πόλη μας και προφανώς ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση”.
Σε ερώτησή μας αν η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να υλοποιήσει το αντιπλημμυρικό με αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος απάντησε: “Δεν μπήκαμε σε αυτή τη συζήτηση. Εχουμε μπροστά μας ένα Περιφερειακό Συμβούλιο που και αυτό είναι γνωμοδοτικό, αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό ως απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Προσωπικά θεωρώ ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει θετικά”.

ΤΟ 2022 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΜΕΘΩΝΗ
Για το έργο του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη που συζήτησε με τον υπουργό, παρατήρησε πως “τα υπηρεσιακά στελέχη μου είπαν ότι μέσα στο 2022 θα έχουν στηθεί τα εργοτάξια και θα ξεκινήσουν τα έργα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ελπίζουμε να ολοκληρωθεί”.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Φ800
Για το έργο του αγωγού μεταφοράς νερού Φ800 από τις πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα που έχει σταματήσει, λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές των υλικών, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε:
“Την προηγούμενη εβδομάδα είχα συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών για τον Φ800. Εχω ενημερώσει προσωπικά και τον πρωθυπουργό της χώρας κι έδωσε κατεύθυνση στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και τον γ.γ. να συζητήσουμε αναλυτικά για το πώς θα βρούμε τρόπο, ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τον Φ800, καθώς ο ελαστικός χυτοσίδηρος που προβλέπεται για να μεταφέρει το νερό, δεν προβλέπεται στις απολογιστικές αναθεωρήσεις. Συζητήσαμε στο υπουργείο Εσωτερικών, είδαμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και αφορούν το νομοθετικό πλαίσιο, πώς θα καταβληθούν τα χρήματα και από πού θα εξευρεθούν τα χρήματα, γιατί σε αυτά τα προγράμματα δεν μπορεί να γίνει αύξηση του προϋπολογισμού. Οπότε ο μόνος τρόπος είναι το Ταμείο Ανάκαμψης.
Συναντήθηκα και με τον υπουργό Υποδομών τον κ. Καραμανλή, όπου τον ενημέρωσα αναλυτικά γι’ αυτές τις εξελίξεις. Και ο υπουργός μου είπε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα προγραμματίσει μια σύσκεψη, για να βρεθούμε όλοι μαζί με τα υπηρεσιακά στελέχη και να δούμε πώς θα γίνει το νομοθετικό πλαίσιο και η επιστολή που θα σταλεί προς το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να προκύψει η συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Μαζί μου στη σύσκεψη θα έρθουν και οι δήμαρχοι Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης, καθώς αυτό το έργο αφορά και τους άλλους δήμους”.

 


NEWSLETTER