Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 09:24

Συγκροτήθηκε τεχνική επιτροπή για αντιπλημμυρικό Καλαμάτας - Σε ρόλο αμέτοχου παρατηρητή ο δήμος

Γράφτηκε από την

 

Συγκροτήθηκε χωρίς εκπρόσωπο του Δήμου Καλαμάτας η περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης για το αντιπλημμυρικό.

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας έχει επιλέξει το ρόλο του αμέτοχου παρατηρητή,ευθυγραμμιζόμενη με τη μελέτη του Μορεά και δεν επιδίωξε τη συμμετοχή της στην τεχνική επιτροπή αξιολόγησης που συγκροτήθηκε μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.   Ο  πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Μαλτέζος με επιστολή του ζητεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος να αναβληθεί η έκδοση της ΑΕΠΟ από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου μέχρι την γνωμοδότηση του Σώματος, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου όρισε επικεφαλής της Επιτροπής  τον καθηγητή Υδρολογίας και Ανάλυσης Συστημάτων Υδραυλικών Εργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ),Δημήτρη Κουτσογιάννη.

Τον καθηγητή του ΕΜΠ στο έργο του, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Νίκα , θα συνεπικουρούν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Παναγιώτης Μαντζουράνης  και ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Χαντζής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Νίκα για το έργο της επιτροπής και την έκθεση που θα συντάξει: "Η τεχνική έκθεση, θα αποφαίνεται επί της μελέτης, ενώ θα ζητηθεί να εξεταστούν από τον εν λόγω καθηγητή και εναλλακτικές λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και τις προσεγγίσεις που διατυπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου -μεταξύ των οποίων τρόποι για την αποφυγή αποκάλυψης του καλυμμένου τμήματος του Νέδοντα και κοπής δέντρων, αλλά και πρόβλεψη παρεμβάσεων στα ανάντι.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Μαλτέζος απέστειλε προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την εξής επιστολή: “Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, με την υπ’ αριθμό 151/03-08-2022 απόφασή του, ανέβαλε την λήψη απόφασης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του θέματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες παράμετροι της ΜΠΕ. Παράλληλα, επιτροπή που θα συστήσει ο κ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα υποβάλει προς το Πε.Συ.Π. εισήγηση εντός Σεπτεμβρίου του 2022, σχετικά με όλες τις παραμέτρους προκειμένου να ληφθεί απόφαση από το Πε.Συ.Π.

Επομένως, παρακαλούμε για την αναβολή έκδοσης ΑΕΠΟ από την υπηρεσία σας για τη συγκεκριμένη ΜΠΕ, έως την κοινοποίηση της γνωμοδότησης του Περιφερειακού μας Συμβουλίου” αναφέρει στην επιστολή του προς το αρμόδιο υπουργείο ο πρόεδρος του Σώματος.