Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 16:10

Μία απάντηση στον Δήμαρχο για τα αντιπλημμυρικά

Γράφτηκε από την
Μία απάντηση στον Δήμαρχο για τα αντιπλημμυρικά

Του Βασ. Τζαμουράνης, Πολιτικού Μηχανικού, επικεφαλής δημ. παράταξης “Πρότυπος Δήμος”

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Καλαμάτας ο κ. δήμαρχος εντελώς απρόκλητα και προσχεδιασμένα, διαβάζοντας ένα μακροσκελές και καλά προετοιμασμένο κείμενο, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας μας ότι καταψηφίζοντας την πρόταση ΜΟΡΕΑ για τα’ αντιπλημμυρικά, δεν ενδιαφερόμαστε για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης! Φαντάζομαι ότι τα ίδια πιστεύει και για τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου που δεν γνωμοδότησαν θετικά επί του ιδίου θέματος και για όσους δημόσια αλλά και ιδιωτικά δεν εκφράζουν άλλες απόψεις.

Επίσης μας καταλόγισε ότι δεν έχουμε προτάσεις και μόνο αυτός και η δημοτική αρχή κατέθεσαν βελτιωτικές προτάσεις και άλλα παρόμοια, που για όσους παρακολουθούν έστω και στοιχειωδώς τα πράγματα είναι, δεν έχουν καμία υπόσταση και αποτελούν κατάφωρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρεί ο δήμαρχος σε βάρος της αντιπολίτευσης με δόλιο και σκόπιμο τρόπο.

Κατηγορεί την αντιπολίτευση για έλλειψη προτάσεων όταν εδώ και ένα χρόνο δημοσίως έχομε εκφράσει την διαφωνία μας με την πρόταση του Μορέα καταθέτοντας εναλλακτική πρόταση με έντονα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά που πέραν της αντιπλημμυρικής αξίας της προβλέπει την αξιοποίηση των νερών του Ταϋγέτου για εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα, για φθηνή άρδευση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης, για πυρόσβεση ακόμη και για παραγωγή ενέργειας.

Αντίθετα ο δήμαρχος και όσοι τον στηρίζουν υιοθέτησαν άκριτα και χωρίς περίσκεψη την λύση του Μορέα προσθέτοντας ορισμένες- και καλά -απαιτήσεις που ούτε αποδεκτές από τον Μορέα έγιναν, ούτε το βασικό σχέδιο αλλάζουν.
Αντί λοιπόν ο κ. δήμαρχος να επιτίθεται άδικα στην αντιπολίτευση του Δήμου και έμμεσα σε όσους δεν συντάχθηκαν με τις επιδιώξεις του, καλό θα ήταν να πάρει σαφή θέση στα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους συνδημότες μας και ιδιαίτερα αυτούς που ζουν και δραστηριοποιούνται κατά μήκος του Νέδοντα.

1. Συμφωνεί με το «ξεθεμελίωμα» του Νέδοντα από την πλατεία 23ης Μαρτίου μέχρι την οδό Κιλκίς;
2. Μπορεί να εγγυηθεί ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα ξανασκεπασθεί το ποτάμι;
Θα ξανακατασκευασθεί το πρώην δημοτικό αναψυκτήριο και οι υπόλοιπες ανωδομές;
Πότε θα γίνουν όλα αυτά και με τινος χρήματα;
3. Συμφωνεί με την διεύρυνση του Νέδοντα από την γέφυρα Μακεδονίας και κάτω μέχρι την θάλασσα που θα έχει ως συνέπεια την καταστροφή της ζώνης της παρόχθιας βλάστησης με εξάλειψη 170 τουλάχιστον μεγάλων δέντρων που θα αλλάξει επιζήμια στο διηνεκές την φυσιογνωμία της πόλης σ’ αυτή την περιοχή;
Η διεύρυνση που αναφέρει η μελέτη Μορέα είναι της τάξεως των 9,00 μέτρων όταν η ζώνη έχει πλάτος της τάξεως των 5,00 μέτρων. Τι θα γίνει στην περίπτωση που τελικά χρειασθούν και τα 9,0 μέτρα; Θα μειωθεί ανάλογα το πλάτος της οδού Αρτέμιδος (δηλ. οι 2 λωρίδες θα γίνουν μία);
4.Και το κυριώτερο: Συμφωνεί να φεύγουν όλα τα νερά του Νέδοντα και να καταλήγουν στην θάλασσα, όπως προβλέπει η μελέτη της οποίας υπεραμύνεται ο δήμαρχος και οι συν αυτώ ή είναι από κάθε άποψη προτιμότερο να γίνεται διαχείρισή τους πριν φθάσουν στην πόλη, δηλαδή στην κοιλάδα του Νέδοντα, αξιοποιώντας τις υποδομές που υπάρχουν και έχουν εγκαταλειφθεί και φτιάχνοντας και νέα έργα (φράγματα, ταμιευτήρες νερού, λεκάνες συγκράτησης κλπ), όπως πρότεινε η αντιπολίτευση που δεν είχε προτάσεις;

Ο κ. δήμαρχος λοιπόν,για να υπερασπισθεί με ουσιαστικό τρόπο το συμφέρον της πόλης και του Δήμου, όφειλε αυτός από μόνος του να έχει αναθέσει μελέτη για την αναζήτηση και αξιολόγηση και άλλων προτάσεων που του προτείναμε και όχι να υιοθετεί αναφανδόν μόνο τις προτάσεις του Μορέα που σημειωτέον θα κατασκευάσει και τα έργα! Δυστυχώς δεν το έκανε!

Γι’ αυτό αναλαμβάνει αυτός μόνος του την ευθύνη για την έκβαση του έργου στο μέλλον!


NEWSLETTER