Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 08:46

Δημοπρατείται τον Οκτώβριο η αποχέτευση Κορώνης

Γράφτηκε από τον
Δημοπρατείται τον Οκτώβριο η αποχέτευση Κορώνης

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Το πιο σημαντικό έργο της Κορώνης, αυτό της κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης λυμάτων, προϋπολογισμού 3.940.000 ευρώ, που η τοπική κοινωνία περίμενε εδώ και χρόνια, δημοπρατείται τον Οκτώβριο.

Η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίστηκε στις 11 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί και η αποσφράγισή τους μία ώρα αργότερα.

Το έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι”, έχει προθεσμία εκτέλεσης 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Σύμφωνα με τα τεύχη δημοπράτησης, το σύνολο των λυμάτων του οικισμού της Κορώνης συγκεντρώνονται στο βορειοδυτικό άκρο του οικισμού, από όπου μέσω του καταθλιπτικού αγωγού KR και του αγωγού βαρύτητας Ε οδηγούνται στο ενδιάμεσο αντλιοστάσιο Ε. Στο αντλιοστάσιο Ε συγκεντρώνονται επίσης και τα λύματα από τις περιοχές της Ασίνης, του Ζάγκα και της παραλίας Μεμί, όπου καταθλίβονται και μέσω του αγωγού ΚΕ οδηγούνται προς το χώρο των μελλοντικών Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων. Το μελετούμενο δίκτυο ακαθάρτων της Κορώνης αποτελείται από αγωγούς βαρύτητας συνολικού μήκους περίπου 14.500 μέτρων (στρογγυλοποιημένα 15.020 μέτρα), καταθλιπτικούς αγωγούς περίπου 4.550 μέτρων (στρογγυλοποιημένα 4.640 μέτρα) και 4 αντλιοστάσια.

Τη μεγάλη σημασία του έργου επισημαίνουν στην “Ε” οι πρόεδροι της Κοινότητας Νίκος Γιαλλελής, του Συλλόγου Επαγγελματιών Παναγιώτης Μαργιάννης και του συλλόγου “Φίλοι Κάστρου Κορώνης” Γιώργος Διαμαντάκης, ενώ ο τελευταίος εκφράζει και προβληματισμούς.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κορώνης Νίκος Γιαλλελής παρατήρησε πως είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, το περιμέναμε πολλά χρόνια” και σημείωσε: “Επειδή είμαι ψαράς, βλέπω ότι η μόλυνση είναι τεράστια. Εχουμε πρόβλημα με τη δυσοσμία το καλοκαίρι. Αν έχει άπνοια, δεν μπορεί να σταθεί ο κόσμος στην παραλία. Πρέπει να γίνει και ο βιολογικός”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης Παναγιώτης Μαργιάννης επεσήμανε ότι “είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρόκειται να γίνει. Είναι κάτι που το περιμέναμε χρόνια, «προσδοκώ Ανάσταση νεκρών». Δεν υπάρχει πιο σημαντικό έργο”. Εκτίμησε πως ο βιολογικός και το σχολείο (νέο Γυμνάσιο - Λύκειο) που έχει σταματήσει, είναι αυτά που θα μας δώσουν ό,τι χρειαζόμαστε. Αυτό το έργο είναι η αφετηρία να ακολουθήσουν και άλλα, όπως η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και τα στοιχειώδη λιμενικά για την πρόσβαση τουριστικών σκαφών”.

Ο πρόεδρος του συλλόγου “Φίλοι Κάστρου Κορώνη Γιώργος Διαμαντάκης παρατήρησε πως “είναι κάτι που αφορά τον βιολογικό και τα τεράστια προβλήματα της Κορώνης, που έρπεται επί 40 χρόνια και η κάθε δημοτική αρχή το αφήνει για την επόμενη και αυτή στη μεθεπόμενη”.

Ανέφερε ότι “δημοπρατείται ένα τμήμα του” κι εξέφρασε προβληματισμούς: “Είναι ανάγκη πρώτα αυτό το έργο και όχι ο βιολογικός; Πρέπει να γίνει ταχύτατα, γιατί είναι τουριστική περιοχή η Κορώνη. Είναι κρίσιμο έργο, γιατί η Κορώνη δεν είναι επίπεδη και δεν έχει κοινόχρηστους χώρους. Θα είναι η χαριστική βολή αν κρατήσει πάνω από ένα χρόνο. Αυτό το έργο είναι βιώσιμο; Η μελέτη είναι χρόνων. Μήπως έχει αλλάξει η τεχνολογία και είμαστε αναχρονιστικοί; Δεν υπάρχει δημόσιος διάλογος και κοινωνική αποδοχή. Δεν γνωρίζει ο κόσμος τι βιολογικός θα γίνει”.

Τέλος, ευχήθηκε “να είναι μία κίνηση που θα αποβεί θετική, για να γίνει ένα άρτιο και ολοκληρωμένο έργο μαζί με τον βιολογικό”.


NEWSLETTER