Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 09:06

Αδελφοποιήθηκαν Καλαμάτα – Λόουελ

Γράφτηκε από τον
Αδελφοποιήθηκαν Καλαμάτα – Λόουελ

Ολοκληρώθηκαν χθες στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας τα τυπικά των υπογραφών για την αδελφοποίηση της πόλης με το Λόουελ των ΗΠΑ και αρχίζει το ταξίδι της πρόκλησης για συνεργασία στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τον τουρισμό και την οικονομία.

Τα έγγραφα της αδελφοποίησης υπέγραψαν οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Λόουελ Σακάρι Τσάο και ο πρώην δήμαρχος της αμερικάνικης πόλης Ουίλιαμ Μπιλ Σαμαράς.

Αρχικά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Δημήτρης Πολίτης διάβασε το κείμενο υπογραφής της αδελφοποίησης για αμοιβαία ανταλλαγή για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, καθώς και την καλή θέληση και φιλία των δημοτών των πόλεων. 

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι η Καλαμάτα αποτελεί ιδανικό προορισμό για τον επισκέπτη, σοβαρή επιχειρηματική ευκαιρία, το οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της νότιας Πελοποννήσου. Στάθηκε στη σημασία της συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος, για το κοινό συμφέρον των δύο πόλεων, για την ενίσχυση στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογίας, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.

“Γεια σου”, είπε στα ελληνικά ο δήμαρχος του Λόουελ, ανεβαίνοντας στο βήμα, σημείωσε “νιώθω σαν οικογένεια, ότι είμαι σπίτι μου” και παρατήρησε πως το Λόουελ κτίστηκε από μετανάστες από όλο τον κόσμο και αναπτύχθηκε από την ελληνική κοινότητα που είναι ενεργή. Ενημέρωσε ότι 2 πρώην δήμαρχοι ήταν Ελληνες, πως έχει ένα ελληνικό σχολείο και 4 εκκλησίες.

Σημείωσε ότι “θέλουμε να δημιουργήσουμε δεσμούς της ελληνικής κοινότητας του Λόουελ με την κοινότητα της Καλαμάτας” κι εκτίμησε πως “οι πόλεις μας είναι παγκόσμιες πόλεις”. Είπε ότι “η ελληνική φιλοξενία είναι πολύ μεγάλη υπόθεση κι έκλεισε λέγοντας “ευχαριστώ πολύ”.

Ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης δήλωσε τη στήριξη του υπουργείου στον θεσμό των αδελφοποιήσεων και παρατήρησε πως η αδελφοποίηση οδηγεί σε αδελφή ψυχή, σε  μια παγκόσμια κοινότητα.

Επιστολή που διαβάστηκε, έστειλε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης. Συνεχάρη τους δημάρχους για την πρωτοβουλία της αδελφοποίησης κι επεσήμανε πως η διμερής των δύο χωρών που βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, επεκτείνεται πέρα από Αθήνα και Ουάσιγκτον.

Ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι προσέφερε στον δήμαρχο Καλαμάτας σημαία της Μασαχουσέτης και ψήφισμα. 

Ο τέως δήμαρχος του Λόουελ - ελληνικής καταγωγής Ουίλιαμ Μπιλ Σαμαράς παρατήρησε ότι επέλεξαν την Καλαμάτα, γιατί πολλοί κάτοικοι κατάγονταν από αυτήν και είχαν συγγενείς. Επεσήμανε ότι οι μετανάστες έλεγαν ότι θέλουν να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να μη χάσουν τη γλώσσα τους και σημείωσε πως “τα παιδιά μας θα έχουν δύο πατρίδες και θα υπάρχουν οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες στην πράξη”.

Ο Βασίλης Καυκάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, με καταγωγή από την Ηλεία, φανερά συγκινημένος, σημείωσε ότι δεν ξέχασε τον ελληνικό πολιτισμό, την ταυτότητα και την πίστη. Ενημέρωσε ότι το Λόουελ έχει 63 κοινότητες και 100 διαφορετικούς συλλόγους και δήλωσε πως “φέρνω θερμό χαιρετισμό. Είμαστε μαζί σας Ελλάδα σε οτιδήποτε έχει σχέση με τον ελληνισμό. Δεν είμαστε απόδημοι, είμαστε μετανάστες”. Αποκάλυψε ότι την πρόταση  για την αδελφοποίηση “την έκανε ο φίλος, ο αδελφός Δημήτρης Ματθαίος (αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας) που κατάγεται από την Καλαμάτα”. Είπε πως ήρθε 5 φορές στην Καλαμάτα για να προχωρήσει την υπόθεση της αδελφοποίησης και καταλήγοντας, σημείωσε: “Δεν τελειώνει εδώ, εδώ αρχίζει η αδελφοποίηση. Μεσσηνία, Καλαμάτα, Ελλάδα είμαστε μαζί σας”. 

Στην εκδήλωση της αδελφοποίησης παρέστησαν οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Αλέξης Χαρίτσης, οι αντιπεριφερειάρχες Στάθης Αναστασόπουλος και Αννα Καλογεροπούλου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής και του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος κι εκπρόσωποι φορέων.

Γ.Σ.


NEWSLETTER