Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 09:05

Δήμος Πύλου - Νέστορος: Κατ’ οίκον περίθαλψη σε ψυχικά πάσχοντες

 

Κατ’ οίκον περίθαλψη σε ψυχικά πάσχοντες θα παρέχει σύντομα ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και το αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πρόνοιας.

Συγκεκριμένα, αυτό το διάστημα η υπηρεσία βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας για την οργάνωση μιας Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας· ενός καινοτόμου προγράμματος στα πρότυπα λειτουργίας της Κινητής Μονάδας του Κέντρου Κοινότητας Καλαμάτας, που θα έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος πρόληψης της υποτροπής της ψυχικής νόσου.

Πιο αναλυτικά, μέσω της έγκαιρης παρέμβασης και της διασφάλισης της συνέχειας στη θεραπεία σκοπεύει στην αποφυγή των εισαγωγών και νοσηλειών των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, συνδυάζοντας μεταξύ άλλων ψυχιατρική και φαρμακευτική παρακολούθηση. Στους στόχους του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται, επίσης, η στενή συνεργασία με την οικογένεια, καθώς και η υποστήριξη των μελών της για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους και τη μείωση του άγχους τους.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας απευθύνονται σε ενηλίκους ψυχιατρικά πάσχοντες (18 ετών και άνω) και στις οικογένειές τους. Το πρόγραμμα θα στελεχώνεται από ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και επισκέπτρια υγείας και θα καλύπτει τις περιοχές του Δήμου Πύλου-Νέστορος, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Πύλου.

Όποιος πολίτης θέλει περισσότερες πληροφορίες ή νιώθει την ανάγκη να καταγραφεί στη λίστα των δυνητικά ωφελούμενων, μπορεί να επικοινωνήσει με το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του δήμου στο τηλ. 27233 60246.

Ν.Κ.

 

* Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας υλοποιείται στο πλαίσιο του υποέργου “Ανάπτυξη υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον”, το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου με συγχρηματοδότηση από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου.