Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 18:22

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας: "Οι αποθήκες του λιμανιού είναι επιεικώς ακατάλληλες, ανθυγιεινές και επικίνδυνες"

Γράφτηκε από την

“Οι αποθήκες του λιμανιού είναι επιεικώς ακατάλληλες, ανθυγιεινές και επικίνδυνες για τους μετανάστες, τους εθελοντές αλλά και τους ανθρώπους του Λιμενικού σώματος”, επισημαίνει σε σχόλιό της η “Λαϊκή Συσπείρωση” του Δήμου Καλαμάτας για τη φιλοξενία 89 προσφύγων - μεταναστών που διασώθηκαν στη θάλασσα κι έφθασαν στην πόλη την περασμένη Πέμπτη.

Παρατηρεί ότι “σε συνεννόηση με τους δήμους και την Περιφέρεια θα μπορούσε να εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος για τους μετανάστες”. Κι επικρίνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πως “είναι εντελώς απών από την όλη διαδικασία, τόσο με τη τωρινή όσο και με τη προηγούμενη κυβέρνηση”.

Ακόμα, καλεί τους φορείς της πόλης και τα σωματεία “να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν τα παιδιά και τους πρόσφυγές και να σταθούν απέναντι στις φασιστικές κραυγές. Ο λαός της περιοχής μας έχει δείξει κατά το παρελθόν τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στους μετανάστες - πρόσφυγες που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων”.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” αφού υπενθυμίζει ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες “εντοπίστηκαν 65 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πύλου σε ένα σαπιοκάραβο μέσα σε άθλιες συνθήκες”, σημειώνει ότι “οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν ιδιαίτερα με τα παιδιά που ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση ήταν συγκλονιστικές. Σημαντική είναι η συνεισφορά του Ερυθρού Σταυρού, του Λιμενικού, εθελοντών γιατρών και άλλων επιστημόνων, καθώς και διαφόρων εργαζομένων που βοηθούν από την πρώτη στιγμή”.

Εκτιμά πως “αυτές οι εικόνες είναι αποτέλεσμα των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο έδαφος της Συρίας από το 2011 και μετά. Οι ΗΠΑ-ΕΕ, οι μοναρχίες του Κόλπου και το Ισραήλ στην αρχή και μετά η Τουρκία και η Ρωσία έπεσαν πάνω σαν λύκοι για να κατασπαράξουν μια χώρα με μεγάλη πολιτιστική ιστορία και κυρίως για αυτούς με πλούσιο υπέδαφος. Είναι συνέπεια της περίφημης Αραβικής Άνοιξης που έφερε πόνο, προσφυγιά , φτώχεια και θύματα σε όλες τις χώρες που «εφαρμόστηκε»”.