Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 17:45

Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας: Ψήφισμα για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας: Ψήφισμα για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας υιοθετεί το ψήφισμα των φορέων της Μεσσηνίας για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, που διαμορφώθηκε σε σύσκεψη στις 7 Σεπτεμβρίου, στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, στην αίθουσα συνεδριάσεων “Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη”.

Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα οι φορείς του νομού εκφράζουν “την ομόθυμη αντίθεσή μας στην απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά, να επικυρώσει την υπουργική απόφαση Αποστόλου και να καταχωρήσει εκ νέου στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης «Καλαμάτα» ως συνώνυμο την ονομασίας της ελιάς ποικιλίας Καλαμών. Μία απόφαση που επιτρέπει σε οποιονδήποτε στον πλανήτη καλλιεργεί Ελιές Καλαμών να τις διακινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου η Ε.Ε. έχει σχετικές συμφωνίες με την ονομασία «Καλαμάτα» (Kalamata Olives)”.

Καλούν τον υπουργό “σε άμεση ανάκλησης της άκριτης και εθνικά επιζήμιας νέας υπουργικής απόφασης. Στην άμεση ενεργοποίηση του οδικού χάρτη που καταθέσαμε, που εξασφαλίζει τη
διαφοροποίηση της ελληνικής ελιάς Καλαμών έναντι αθέμιτου ανταγωνισμού ομοειδών
προϊόντων από τρίτες χώρες”.

Και δηλώνουν πως “για την επίτευξη των στόχων μας, θα ασκήσουμε κάθε ένδικο δικαίωμά μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την ανατροπή της εκ νέου επικυρωμένης Υ.Α. Αποστόλου από τον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά. Τέλος, δεσμευόμαστε να εξετάσουμε την απόδοση ευθυνών για τυχόν λάθη, παραλείψεις και παρερμηνείες ευρωπαϊκών Κανονισμών περί προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων”.