Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 11:13

Μεγάλη άσκηση σεισμού την Παρασκευή στην Καλαμάτα – Αναλυτικά το σενάριο (βίντεο)

Μεγάλη άσκηση σεισμού την Παρασκευή στην Καλαμάτα – Αναλυτικά το σενάριο (βίντεο)

 

Ασκηση σεισμού με την κωδική ονομασία “Πολυβώτης 2022”, θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στο κέντρο της πόλης, αύριο Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, με το σενάριο να περιλαμβάνει κατάρρευση τμημάτων του κτηρίου και εγκλωβισμό ατόμων.

Για το λόγο αυτό θα διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Αριστομένους, από τη Νικηταρά έως την Γεωργούλη, από τις 5.30 έως και τις 7.30 το απόγευμα και θα παραμείνει κλειστό το Πνευματικό Κέντρο, από τις 3 το μεσημέρι.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Δημαρχείο, για την προετοιμασία και το σενάριο της άσκησης, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι “οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι” για σεισμό και αναφέρθηκε σε ενημερώσεις σε σχολεία και σε διάφορες δράσεις για  τη λήψη μέτρων πρόληψης, ενώ ενημέρωσε πως “έχουμε ολοκληρώσει και τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σε δημοτικά κτήρια και σχολεία. Θα πραγματοποιηθούν και δευτεροβάθμιοι έλεγχοι”.

Εξήρε την άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς και με την Πυροσβεστική, πληροφόρησε ότι ο δήμος “διαθέτει εγκεκριμένα και επικαιροποιημένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και τοπικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία «Εγκέλαδος» για περίπτωση σεισμού και κατέληξε: “Ως περιοχή βρισκόμαστε σε έναν καλό βαθμό ετοιμότητας. Ενημέρωση, σχεδιασμός, προετοιμασία, συνεργασία είναι τα βήματα που οφείλουμε να ακολουθούμε για να είμαστε πάντα έτοιμοι”.

 

 

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας - αντιπύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος ενημέρωσε για το σενάριο της άσκησης. Σύμφωνα με αυτό, “την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00΄ καταγράφεται σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ, με επίκεντρο 3 χλμ. βορειοανατολικά του Μεσσηνιακού κόλπου, με μικρό εστιακό βάθος, προκαλώντας ζημιές σε κτίσματα στο κέντρο της Καλαμάτας. Υπήρξε μερική κατάρρευση στον πρόβολο της εισόδου του Πνευματικού Κέντρου που εγκλώβισε ένα άτομο που καταπλακώθηκε από δομικά υλικά. Ένα ακόμη άτομο που έχει τραυματιστεί, βρίσκεται εγκλωβισμένο στον 1ο όροφο του κτηρίου, ένα άτομο έχει καταφύγει στην ταράτσα έπειτα από μερική κατάρρευση του κλιμακοστασίου του κτιρίου, ενώ εκδηλώνεται φωτιά μικρής έντασης και έκτασης, στον ημιώροφο από βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών καλωδίων. Ακόμη, βλάβες υπέστησαν (12 κατοικίες, ενώ αναφέρθηκαν επίσης πτώσεις δομικών υλικών από διάφορα κτήρια της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Καλαμάτας”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος ενημέρωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει εντοπίσει τους χώρους καταφυγής των πολιτών μετά από σεισμό οι οποίοι έχουν σημανθεί και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου:  https://www.kalamata.gr/images/arthra/2017/03/07-11548/PolitikhProstasia_Xarths.pdf 

Για τη σημασία και τη συμμετοχή των φορέων τους στην άσκηση μίλησαν η πρόεδρος του παραρτήματος Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού Κατερίνα Γκόνου, από την ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας ο Κώστας Βλαχονικολός και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ο Θανάσης Θωμόπουλος.