Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 08:00

Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών: Ζητούν ενημέρωση για τη μελέτη ανάπλασης πλατείας

 

Να ενημερωθούν αν έχει γίνει νέα μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών και τι έχει αλλάξει από την αρχική μελέτη ζητά το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών που συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα σε συνεδρίαση του το βράδυ της Παρασκευής. 

Εκφράζοντας παράλληλα, η πλειοψηφία των συμβούλων, την διαφωνία στην αρχική μελέτη που είχε γίνει για την πλατεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την αρχική μελέτη μίλησαν για έκτρωμα Λεβεντάκη, ενώ εφόσον είναι η ίδια πλέον πάει να γίνει έκτρωμα Νίκα. Πάντως τονίστηκε ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για το αν υπάρχει νέα μελέτη, αν έχουν γίνει αλλαγές και ποιες και πως σίγουρα θα έπρεπε να ενημερωθούν και να ερωτηθούν. Ενώ αναρωτήθηκαν ποια είναι η διαβούλευση που έγινε  με την τοπική κοινωνία την οποία είχε αναφέρει ο κ. Νίκας.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος του ΤΣ Διονύσιος Καραβίτης σημείωσε πως από τον τύπο ενημερώθηκαν για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και πως όλες οι πληροφορίες λένε πως η μελέτη είναι ίδια, αν είναι η ίδια ανέφερε είμαστε κάθετα αντίθετοι. Θεωρώ συμπλήρωσε είναι απαράδεκτο χωρίς διαβούλευση , χωρίς αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου, του Δημοτικού Συμβουλίου, να βλέπουμε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης , δεν ξέρω τι πρεμούρα είναι αυτή.

Από τους τοπικούς συμβούλους Γιάννης Λιγγουνός επισήμανε πως με αυτό το σχέδιο που θέλουν να κάνουν την πλατεία δεν το θέλουμε, αύριο είπε ο κ. Λεβεντάκης και ο κ. Νίκας θα φύγουν εμείς θα μείνουμε εδώ , δεν θέλω να μας φτύνει ο κόσμος για αυτό που θα γίνει. Τόνισε επίσης πως αν φύγουν τα αυτοκίνητα γύρο από την πλατεία τα μαγαζιά θα ερημώσουν. Ενώ ζήσε να τους στείλει ο κ. Νίκας τα σχέδια για την πλατεία.

Η Γιώτα Ζερπίνου τόνισε πως σαν τοπικό συμβούλιο πάλι δεν έχουν ενημέρωση και δεν έχουν λάβει γνώση για το τι σχεδιάζεται για την πλατεία.

Ο Χρήστος Γρiβοκωστόπουλος επισήμανε πως πρέπει να ενημερωθούν αν έχουν γίνει αλλαγές ή όχι καθώς σημείωσε πως προφορικά είχε ενημερωθεί ότι θα γίνουν αλλαγές από την αρχική μελέτη.

Ο Γιώργος Κωτσάκης επισήμανε πως από τη στιγμή που έχουν κοπεί κάποια χρήματα για τα Φιλιατρά και δεν μπορούν να πάνε αλλού ας γίνει η πλατεία,

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λεωνίδας Ράλης επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για το τι σχεδιάζεται και επισήμανε πως αστή ανάπτυξη δεν είναι μόνο η πλατεία όταν ένα τετράγωνο δίπλα από την πλατεία τα πεζοδρόμια είναι με χώμα. Ενώ τόνισε πως ποτέ δεν τους απάντησαν στην επιστολή τους για το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγγελής Κοροβίλας και Παναγιώτης Αλευράς. Με τον κ. Κοροβίλα να επισημαίνει πως θα πρέπει να έρθουν στα χέρια τους τα σχέδια της πλατείας, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Νίκας είχε πει πως θα υπάρξει διαβούλευση με το Τοπικό και το Δημοτικό Συμβούλιο. Δε θέλουμε να χαθούν τα λεφτά , όχι όμως και να φτιαχτεί όπως το θέλει κάποιος που δεν έχει σχέση με τα Φιλιατρά. Δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις που δεν τις θέλει ο κόσμος και αν είναι να κάνουν αυτό το έκτρωμα καλύτερα να μη γίνει, αυτό θα είναι η ταφόπλακα των Φιλιατρών, αν υπάρχει άλλο σχέδιο να το συζητήσουμε.

Ο κ. Αλευράς επισήμανε πως δεν έχουν λάβει υπόψη του ότι εκκρεμεί η προσφυγή στο ΣτΕ. Σημείωσε επίσης ότι η πλατεία δεν θα πρέπει να σκαφτεί καθώς έχει υπόγεια νερά που δεν μπορούν να στεγανοποιηθούν. Τόνισε πως δεν γνωρίζουν τίποτα για άλλη μελέτη και συμπλήρωσε πως αν κατατεθεί μια μελέτη για να χρηματοδοτηθεί από εκεί και πέρα δεν αλλάζει. Επίσης σημείωσε πως έχουν ζητήσει τους όρους της δανειακής σύμβασης αλλά δεν τους έχουν δοθεί.

Από τους Επιτροπή Φίλων πλατείας και πεζόδρομου Φιλιατρών η Ζωή Πετροπούλου επισήμανε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για νέα μελέτη όταν το ποσό του προϋπολογισμού είναι το ίδιο με την προηγούμενη. Και αυτή η μελέτη είπε έχει απορριφτεί από το Τοπικό Συμβούλιο, το Δημοτικό Συμβούλιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο, το υπουργείο Πολιτισμού.

Κ.Μπ.