Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 07:54

Προβληματισμός για το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας

Γράφτηκε από την

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Προβληματισμό αλλά και ανησυχία προκαλεί η συμπερίληψη του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας στα 8 έργα του Δήμου Καλαμάτας, τα οποία κινδυνεύουν να απενταχθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικών Θεμάτων Γιώργος Φάβας σε επικοινωνία μας μαζί του δεν έκρυψε και ο ίδιος την απορία του. Όμως, λόγω απουσίας του για προσωπικούς λόγους από την πόλη και τα καθήκοντά του, επικαλέστηκε ότι δεν είχε μέχρι χθες πλήρη εικόνα, ώστε να απαντήσει τεκμηριωμένα. Αυτό, ωστόσο, που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (και λειτουργία) του Κέντρου μέχρι το 2023.

Εν τω μεταξύ, παραμένει εκκρεμής και η δέσμευση της δημοτικής αρχής για την ενίσχυση του Κέντρου με νομικό, για την πληρέστερη παροχή υπηρεσιών στο κομμάτι της νομικής συμβουλευτικής. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, και οι 3 προκηρύξεις πρόσληψης δικηγόρου απέβησαν άγονες.

 

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΓΔΟΠΙΦ - ΚΕΘΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας θα προσφέρεται σύντομα πάντως και στο Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου Καλαμάτας δωρεάν νομική βοήθεια χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου οι γυναίκες να προσφεύγουν στις αρμόδιες αρχές και τα αρμόδια δικαστήρια για την προστασία τους από τον κακοποιητή και να διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Η εξέλιξη αυτή αφορά στην υπογραφή τις προηγούμενες ημέρες πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, για την παροχή νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Με την ενεργοποίηση του σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας, το Κέντρο Συμβουλευτικής θα παραπέμπει στο Δικηγορικό Σύλλογο τη γυναίκα θύμα βίας, που επιθυμεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να διευθετήσει νομικά ζητήματα που συνδέονται με την απομάκρυνσή της από το κακοποιητικό περιβάλλον.

 

ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ

Είναι άλλωστε καταγεγραμμένο εμπειρικά και στατιστικά ότι μια γυναίκα θύμα βίας μπορεί να θέλει να καταγγείλλει την κακοποίησή της, αλλά να μην μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος για να βάλει δικηγόρο και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Γι’ αυτό και η νομική υποστήριξη και εκπροσώπηση σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως οικονομικού εισοδήματος, είναι καίριος παράγοντας για να μπορέσει μια γυναίκα να ξεφύγει από το κακοποιητικό περιβάλλον και να οδηγήσει τον θύτη στη δικαιοσύνη. Βέβαια όλο αυτό δεν είναι και τόσο απλό ως διαδικασία... Χρειάζεται η σύνταξη έκθεσης από τις ειδικούς του Κέντρου και τελική έγκριση από το Κέντρο Ερευνας για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), το οποίο θα πληρώσει τις νομικές υπηρεσίες που παρέχει ο σύλλογος δωρεάν στις γυναίκες. Ωστόσο και κατά το παρελθόν (όταν η υπηρεσία Legal Aid λειτούργησε με εισοδηματικά κριτήρια) προσέφερε ουσιαστική βοήθεια σε ωφελούμενες του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, για να μπορέσουν να ενδυναμωθούν και να αυτονομηθούν.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου Καλαμάτας προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και σε γυναίκες θύματα βίας από όμορους νομούς αδιάλειπτα από το 2013. Το σημαντικό είναι να ξέρουν οι γυναίκες ότι οι υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης, αλλά και οι νομικές, παρέχονται δωρεάν. Η πρώτη επαφή μπορεί να γίνει με επικοινωνία της ίδιας της γυναίκας τηλεφωνικά στο 27210 99225 (και φαξ), καθώς και στο 27210 99212, αλλά και με την προσέλευσή της στο Κέντρο (οδός Περρωτού και Μαντίκλου, Καλαμάτα) -το οποίο λειτουργεί με προγραμματισμένες συνεδρίες που ορίζονται σε συνεργασία με τα στελέχη. Το email είναι ksg@kalamata.gr, ενώ οποιαδήποτε ώρα μια γυναίκα μπορεί να καλεί στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.