Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 08:27

Βασιλόπουλος – Αθανασόπουλος στο υπουργείο Υποδομών: Θολό τοπίο για τον αγωγό ύδρευσης Φ800

Γράφτηκε από τον

 

Το υπουργείο Υποδομών δεν δίνει τα επιπλέον χρήματα που ζητούσε ο Δήμος Καλαμάτας, για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το σημαντικό έργο του νέου αγωγού μεταφοράς Φ800 από τις πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα, προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ, που καρκινοβατεί.

Και το έργο πρέπει να συνεχιστεί και να κατασκευαστεί με την αναθεώρηση των τιμών στο 25%, με επιπλέον, δηλαδή, 1 εκ. ευρώ, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα με τα μεταφορικά που παραμένουν ακριβά.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη συνάντηση των δημάρχων Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου και Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου, στο υπουργείο Υποδομών, με τον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη, την περασμένη Τρίτη.

Με την εξέλιξη αυτή είναι αμφίβολο αν θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δήμαρχος είχε επισημάνει την αύξηση των ανατιμήσεων στο 25%, αλλά είχε κρίνει πως δεν αρκεί για να γίνει το έργο. Μετά τη συνάντηση της Τρίτης φαίνεται να συμβιβάζεται και να αποδέχεται την αρνητική απάντηση του υπουργείου.

Ο κ. Αθανασόπουλος συμμετείχε στη συνάντηση, καθώς το έργο αφορά και τον Δήμο Μεσσήνης, καθώς προβλέπει νέο αγωγό μεταφοράς νερού Φ400 από το Ασπρόχωμα στην πόλη, τμήμα του οποίου έχει υλοποιηθεί.

“Με 25% αναθεώρηση τιμών, με την αύξηση από το 11%, που μας επιβεβαίωσε ο υφυπουργός, μπορεί να βρεθεί λύση, μαζί με μια δυνατότητα αύξησης των τιμολογίων  3% - 4% στο δεύτερο εξάμηνο”, δήλωσε στην “Ε” ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος κι εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα γίνει το έργο. Υποστήριξε ότι είναι πτωτικές οι τιμές στις σωληνώσεις, υπενθυμίζοντας ότι πριν από κάποιους μήνες ζητείτο αύξηση τιμών 80% και 60%. Παρατήρησε, ωστόσο, πως “πρόβλημα υπάρχει με τα μεταφορικά”.

Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι καθοριστικό το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και της αποδοχής από την ανάδοχο εταιρεία, των νέων στοιχείων που παρουσιάστηκαν.

“Σε αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει στενή συνεργασία υπουργείου, δήμων, αναδόχου εταιρείας, προκειμένου να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε το έργο να συνεχίσει να εκτελείται δίχως προβλήματα, έως την ολοκλήρωσή του”, αναφέρεται στην ενημέρωση του Δήμου Καλαμάτας για τη συνάντηση. Καταγράφεται, επίσης, πως υπήρξε ενημέρωση για την έως σήμερα πορεία του έργου, του οποίου τα συνοδά έργα, καθώς και ο αγωγός από το Ασπρόχωμα έως τη Μεσσήνη, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Γ.Σ.