Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 08:30

Εν αναμονή απαντήσεων για Ναυτική Ακαδημία στην Μπούκα - Ο Δήμος Μεσσήνης λέει «Ναι» αλλά το Υπουργείο Ναυτιλίας θα αποφασίσει

Εν αναμονή απαντήσεων για Ναυτική Ακαδημία στην Μπούκα - Ο Δήμος Μεσσήνης λέει «Ναι» αλλά το Υπουργείο Ναυτιλίας θα αποφασίσει

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Θετικά βλέπει η δημοτική αρχή Μεσσήνης την προοπτική ίδρυσης Ναυτικής Ακαδημίας και γενικά την αξιοποίηση της έκτασης των 50 στρεμμάτων στον Τζωρέικο βάλτο της Μπούκας, που έχει παραχωρηθεί από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο υπουργείο Ναυτιλίας με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς από τις 31 Μαρτίου 1978, με σκοπό τη δημιουργία σχολών Εμπορικού Ναυτικού. Η αποδοχή της εν λόγω δωρεάς δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 13 Απριλίου του ίδιου έτους και η διαδικασία μεταγραφής στο πρώην Υποθηκοφυλακείο Παμίσου ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2014, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί τα κονδύλια για τη δημιουργία τους. Εν τω μεταξύ, παρά την προσπάθεια να διατηρείται το θέμα στη δημοσιότητα, οι εξελίξεις όσον αφορά την ίδρυση Σχολής ΑΕΝ (Πλοιάρχων) στη Νεάπολη Λακωνίας και η στάση αποφυγής οποιαδήποτε δέσμευσης από πλευράς του υπουργείου για Σχολή ΑΕΝ και στη Μεσσηνία, μάλλον διαψεύδουν όσους “επενδύουν” σε μια θετική έκβαση. Οι όποιες αόριστες αναφορές από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας περί πιθανής εξέτασης μιας τέτοιας προοπτικής, αφού προχωρήσει στη συνολική μεταρρύθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, ουσιαστικά δεν εγγυάται κανένα απτό αποτέλεσμα. Επιπλέον, χωρίς εξασφαλισμένα κονδύλια τόσο για την κατασκευή των μόνιμων και συνοδών εγκαταστάσεων όσο και του πολυδάπανου τεχνολογικού και άλλου εξοπλισμού, η υλοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.  

 

Η ΑΕΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

Στην περίπτωση της Νέαπολης αντίθετα, ο Δήμος Μονεμβασιάς διαθέτει έτοιμο παραθαλάσσιο κτήριο 1.630 τ.μ., το οποίο ενέταξε και σε πρόγραμμα για να αναβαθμιστεί ενεργειακά. Επιπλέον, έχει την έγκριση του υπουργείου Ναυτιλίας για την ίδρυση μιας ακόμα δημόσιας δομής ναυτικής εκπαίδευσης και μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξασφάλισε 1,5 εκατ. ευρώ για την αγορά προσομοιωτών και διδακτικού εξοπλισμού. Να σημειώσουμε, επίσης, πως η ίδρυση σχολών Εμπορικού Ναυτικού απαιτεί πλέον την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι απλά ένα ΦΕΚ (σ.σ. για το παραλιακό ακίνητο στον Τζωρέικο βάλτο υπάρχει ΦΕΚ της 10ης Ιανουαρίου 1979). Μια διαδικασία περίπλοκη και ιδιαίτερα χρονοβόρα, που προαπαιτεί ενέργειες από πλευράς υπουργείου Ναυτιλίας -το οποίο θα πρέπει να αποδεχτεί τη δημιουργία μιας νέας εκπαιδευτικής δομής. Έπειτα συντάσσεται ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που περνά για υπογραφές από 5 διαφορετικά υπουργεία πριν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο νομιμότητας και στη συνέχεια για την τελική υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά την ΑΕΝ Νέαπολης εκκρεμεί μια τελευταία υπογραφή από το υπουργείο Ανάπτυξης για να επιστρέψει το σχέδιο ΠΔ στη Νομική Υπηρεσία της Βουλής και να κατατεθεί στο ΣτΕ. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του δημάρχου Μονεμβασιάς Ηρακλή Τριχείλη, η Σχολή Πλοιάρχων Νεάπολης αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους 40 φοιτητές μέχρι του χρόνου το Σεπτέμβριο ή το αργότερο το Σεπτέμβριο 2024.

 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι κινητικότητα για την αξιοποίηση της έκτασης στον Τζωρέικο βάλτο υπήρχε ήδη από τον Απρίλιο 2015, οπότε η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Νοτίου Πελοποννήσου πρότεινε μέσω της “Ε” τη δημιουργία Λιμενικής Ακαδημίας. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν τα κονδύλια για να δημιουργηθεί, παρά τις οχλήσεις προς το υπουργείο Ναυτιλίας και κάποιες… χαλαρές υποσχέσεις από τον τότε δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη περί “άμεσης δρομολόγησης διαδικασιών για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της παραθαλάσσιας έκτασης, με γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής”. Η “Ε” επανέφερε στην επικαιρότητα την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου οικοπέδου του υπουργείου Ναυτιλίας στην παραλία της Μπούκας το Νοέμβριο 2019 με αφορμή μια υπενθύμιση της λιμενικής αρχής Καλαμάτας προς την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για τη δυνατότητα ανέγερσης σχολών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και την πιθανότητα τροποποίησης των όρων της δωρεάς, προκειμένου να λειτουργήσει Ακαδημία του Λιμενικού Σώματος, και ενδεχομένως παιδική κατασκήνωση και χώροι διαμονής και αναψυχής των στελεχών του.

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ: “ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟ Η ΙΔΡΥΣΗ ΑΕΝ”

Σε ό,τι αφορά το Δήμο Μεσσήνης, ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος απάντησε σε ερώτημά μας ότι η δημοτική αρχή βλέπει θετικά την όποια αναπτυξιακή παρέμβαση στην περιοχή του Τζωρέικου βάλτου. Πρόσθεσε δε πως θα ήταν ευχής έργο η δρομολόγηση ίδρυσης μιας Ναυτικής Ακαδημίας, αλλά η έκταση ανήκει αποκλειστικά στο υπουργείο Ναυτιλίας -το οποίο θα αποφασίσει για την αξιοποίησή της. Πάντως, ο Γιώργος Αθανασόπουλος έχει αποστείλει έγγραφο προς την ηγεσία του υπουργείου, με το οποίο ζητάει ενημέρωση για το τι προτίθεται να κάνει το Ναυτιλίας για την αξιοποίηση του οικοπέδου, αλλά, προς το παρόν, δεν έχει λάβει καμία απάντηση.