Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 08:27

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία φρενάρει τα φωτοβολταϊκά στην ΚΑΚ (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία φρενάρει τα φωτοβολταϊκά στην ΚΑΚ (βίντεο)

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, λόγω της γειτνίασης με το κάστρο, σκοντάφτει το αίτημα των επαγγελματιών της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην Αγορά, που θα μειώσουν το κόστος κατανάλωσης ενέργειας.

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα μίλησαν στην “Ε” οι πρόεδροι του Συλλόγου Επαγγελματιών της ΚΑΚ Ηλίας Αλεξέας και της Αγοράς Τάσος Αγγελής, δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος ενημέρωσε ότι γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστεί το πρόβλημα, αλλά ακόμα δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

“Είναι πάγιο αίτημά μας αυτό, εδώ και πολλά χρόνια”, μας είπε για τα φωτοβολταϊκά ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών της ΚΑΚ Ηλίας Αλεξέας. Επεσήμανε πως “ο στόχος είναι να καταφέρουμε να ρίξουμε το κόστος της ενέργειας για όλα τα μαγαζιά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν απίστευτο αριθμό ψυγείων που σημαίνει ότι η κατανάλωση είναι πολύ μεγάλη, πόσω μάλλον τώρα στην εποχή μας που το κοστολόγιο έχει εκτιναχθεί”.

Ο κ. Αλεξέας εξήγησε ότι “ουσιαστικά ζητάμε να καταφέρει η αγορά να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά, ώστε πραγματικά να μειωθεί το κόστος αυτό. Βασική προϋπόθεση είναι να επωφεληθούν και τα καταστήματα, να μην επωφεληθεί η δημοτική επιχείρηση”.

Ανέφερε ότι “είχαμε ένα μικρό θέμα σχετικά με το κάστρο, υπήρχε ένα θέμα με την Αρχαιολογία” και παρατήρησε: “Απ’ ότι ξέρω είναι σε διάφορες συζητήσεις η Αγορά, να μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον σκόπελο. Νομίζω ότι καλά πάμε, με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής θα καταφέρουμε να κάνουμε πολλά πράγματα”.

Ο πρόεδρος της ΚΑΚ - δημοτικός σύμβουλος Τάσος Αγγελής είπε ότι “υπάρχουν δύο περιπτώσεις, η μία είναι ότι δεν το επιτρέπει η Αρχαιολογία” και παρατήρησε: “Τώρα με τα καινούργια μέτρα, με την κρίση που υπάρχει, πιθανόν να δοθεί το οκέι και να δούμε τι θα κάνουμε με τα φωτοβολταϊκά. Το ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά θα πηγαίνει στη ΔΕΗ και από τη ΔΕΗ θα έρχεται στους επιχειρηματίες”.

Συμφώνησε πως “θα είναι φθηνότερο το ρεύμα για τους επαγγελματίες, κάτι θα γίνει” κι επεσήμανε ότι “θα πρέπει να λυθεί το θέμα αυτό με την Αρχαιολογία. Το προσπαθούμε, έχουμε έρθει σε επαφή, έχουμε βάλει τους αρμόδιους μηχανικούς να έρθουν σε επαφή με την Αρχαιολογία.  Τώρα αν δώσουν κάτι έξτρα κάτι λόγω του επείγοντος, θα δούμε τι θα κάνουμε”.

Ο κ. Αγγελής δήλωσε ότι “θα μπορούσαν να γίνουν και άλλα πράγματα, αλλά δεν μας το επιτρέπει η Αρχαιολογία. Θα μπορούσε να σκεπαστεί εδώ και να είναι πάνελ και να παράγεται ρεύμα δυστυχώς, έχουμε πρόβλημα με την Αρχαιολογία, είμαστε κάτω από το κάστρο. Προσπαθούμε”.

 

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΚ

Οσον αφορά την κατάσταση της ΚΑΚ, ο πρόεδρος των επαγγελματιών ανέφερε πως “μέσα στην πάροδο του χρόνου έχουμε καταφέρει και έχουμε αναβαθμίσει την Αγορά. Πάντα υπάρχουν αιτήματα από την Αγορά” και σημείωσε: “Δυστυχώς, τα 2 χρόνια του κορονοϊού μας πήγαν πολύ πίσω και ήταν αναμενόμενο, γιατί υπήρχαν άλλες προτεραιότητες. Γίνεται μια επανέναρξη τον τελευταίο καιρό. Υπάρχουν κάποιες εργασίες που γίνονται πίσω στο αίθριο. Προφανώς τα προβλήματα δεν σταματάνε και προφανώς δεν πρέπει να σταματήσουμε να ζητάμε. Το θέμα είναι να μπορεί η κάθε δημοτική αρχή να ανταποκριθεί σε αυτά τα αιτήματα και να ακούει τους καταστηματάρχες”.

Ο κ. Αλεξέας διευκρίνισε ότι “από την επανίδρυση του σωματείου μας πριν 10 χρόνια ο σκοπός μας ήταν να ανεβάσουμε τις μέρες της λαϊκής, γιατί ο κόσμος της νέας γενιάς δεν ανέβαινε πάνω και σιγά - σιγά να ανεβάσουμε και τις καθημερινές” και τόνισε: “Νομίζω ότι το πρώτο στάδιο το έχουμε καταφέρει. Πριν 10 χρόνια η Αγορά είχε αρχίσει και ερήμωνε. Αυτή τη στιγμή όλοι παρακαλάνε να έρθουν να πουλήσουν τις μέρες της λαϊκής. Ο επόμενος στόχος είναι να ανεβάσουμε την καθημερινότητα, αλλά αυτό στην εποχή μας με τα τόσα προβλήματα που βιώνουμε, είναι λίγο δύσκολο να το καταφέρουμε μόνοι μας. Εκεί θέλουμε τη βοήθεια της δημοτικής αρχής στο θέμα διαφήμισης, παροχών. Εχουμε ζητήσει να γίνει κάτι με τη στάθμευση μπροστά στα μαγαζιά μας, να βοηθήσουμε να μην βρέχεται ο κόσμος. Υπάρχουν θεματάκια που μπορεί να συνδράμει η δημοτική αρχή”.

Από την πλευρά του ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι “όπως έχετε δει κάνουμε έργα μέσα στην Αγορά με τις λίγες δυνάμεις που έχουμε. Είναι και αυτό στο πρόγραμμα να εκσυγχρονίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την Αγορά, ώστε να έρχεται κόσμος. Πιστεύω ότι σιγά - σιγά μετά τον Covid που μας πήγε πάρα πολύ πίσω, έχουμε λύσει αυτό το θέμα”.


NEWSLETTER