Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 17:25

Ζητούν να διατηρηθούν υποθηκοφυλακεία σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά

Γράφτηκε από τον
Ζητούν να διατηρηθούν υποθηκοφυλακεία σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά

Τη διατήρηση των Υποθηκοφυλακείων σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, εκφράζοντας παράλληλα τη διαμαρτυρία του για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά τους. Ενστερνιζόμενο τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών ζητεί να μην κλείσουν αλλά να παραμείνουν και να είναι αυτόνομα τα Υποθηκοφυλακεία του δήμου στις κατά τόπους δημοτικές κοινότητες.

Αναλυτικά στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας τονίζεται: «Κατόπιν της υπ’ αρ. 25/2022 απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων, το οποίο στην ομόφωνη απόφασή του αναφέρει:

1) Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη μεταφορά του Υποθηκοφυλακείου της πόλης μας πριν την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης όλων των ακινήτων της περιοχής του, για τους εξής λόγους:

α) Όπως είναι γνωστό η κτηματογράφηση των ακινήτων στην περιοχή μας δεν έχει ολοκληρωθεί, ευρίσκεται στο στάδιο της προανάρτησης για όσους έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας δεν έχει ακόμη υποβάλει στο Εθνικό Κτηματολόγιο τις σχετικές δηλώσεις του. Ακολούθως θα ακολουθήσει το στάδιο της ανάρτησης και της διαδικασίας υποβολής των σχετικών αντιρρήσεων - επανεξέτασης των στοιχείων των ακινήτων για τα καταχωρισθέντα λάθη, ενώ για όσους υποβάλλουν από τούδε και στο εξής τη δήλωσή τους θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Εν κατακλείδι απαιτείται αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα, αγνώστου διαρκείας, που κατά τους αισιόδοξους υπολογισμούς δεν θα είναι μικρότερο της πενταετίας για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης των ακινήτων που υπάγονται στο Υποθηκοφυλακείο μας και την οργανωμένη λειτουργία Κτηματολογικού Γραφείου. Συνεπώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα λειτουργούν όλα τα Υποθηκοφυλακεία και ως εκ τούτου θεωρείται πρόωρο να μεταφερθεί το
αρχείο του Υποθηκοφυλακείου Πλαταμώδους στην Κυπαρισσία. Ως εκ τούτου η μεταφορά του Υποθηκοφυλακείου στον παρόντα χρόνο είναι ενέργεια βιαστική, αφού δεν θα έχουν πληρωθεί οι πιο πάνω προϋποθέσεις, δεν συμβάλλει με τις αρχές της χρηστής διοίκησης και το μόνο που θα καταφέρει μία τέτοια ενέργεια θα είναι αποκλειστικά και μόνο η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που θα υποστούν, αφού χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση θα αναγκαστούν χωρίς κανένα εύλογο και δικαιολογημένο λόγο να μεταβαίνουν στην Κυπαρισσία, ακόμη και για απλά πιστοποιητικά επιβαρυνόμενοι με όλα τα έξοδα μεταφοράς και θα χάνουν χρόνο από την εργασία τους.

β) Το Υποθηκοφυλακείο μας είναι από τα πρώτα που άρχισαν να λειτουργούν στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση του 1821, αφού το αρχείο του ανάγεται στον 19ο αιώνα και ειδικότερα τα πρώτα συμβόλαια που μεταγράφηκαν και άρχισε να δημιουργείται το συγκεκριμένο αρχείο είναι χρονολογίας του έτους 1860 και ως εκ τούτου πρόκειται για τεράστιου όγκου αρχείο, το οποίο για να μεταφερθεί χρειάζεται αρκετό χρόνο, αλλά κυρίως να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση για να εξυπηρετούνται όλοι με το οργανωμένο σύστημα, καθότι όλα τα ακίνητα θα έχουν καταχωρισθεί, διότι άλλως θα είναι αδύνατο οποιοσδήποτε νομικός ή μη να διεξάγει οποιαδήποτε έρευνα.

γ) Το Υποθηκοφυλακείο μας είναι αρμόδιο για τη μεταγραφή, καταχώριση και κάθε εγγραφή σε ακίνητα πολύ μεγάλης σε έκταση περιοχής, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Αμπελοφύτου του Δήμου Πύλου - Νέστορος, αλλά και η χιλιάδων στρεμμάτων Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Costa Navarino), για την οποία υπάρχει ειδικός χώρος για την πληθώρα των μερίδων της και των συμβολαίων της, με συνέπεια μία βιαστική μεταφορά του Υποθηκοφυλακείου να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, αφού όλα αυτά τα αρχεία, εάν δεν κτηματογραφηθούν ολοκληρωτικά, θα είναι αδύνατη η εύρεση οποιουδήποτε εγγράφου στο χώρο που θα στοιβαχτούν. Κατόπιν όλων αυτών είναι βέβαιο ότι η μεταφορά σε πρόωρο χρόνο του άνω Υποθηκοφυλακείου, ουσιαστικά θα το κλείσει ή στην καλύτερη περίπτωση θα υπολειτουργήσει για αρκετά χρόνια, γεγονός που θεωρούμε απαράδεκτο για τα συμφέροντα των συμπολιτών μας.

2) Να εισάγουμε την παρούσα υπόθεση ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας, ώστε με σχετική απόφασή του και όποιες ενέργειες κρίνει να συμβάλει στην αποτροπή της πιο πάνω ενέργειας.

3) Να κοινοποιήσουμε την παρούσα απόφασή μας σε όλες τις αρμόδιες προς τούτο αρχές και ειδικότερα, α) στον υπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, β) στον υπουργό Δικαιοσύνης, γ) στο Εθνικό Κτηματολόγιο, δ) στους βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας και ε) σε οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο όργανο ή αρχή.

4) Να κοινοποιήσουμε την παρούσα απόφασή μας σε όλες τις κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων και σε όλους τους συλλόγους της πόλης μας, προκειμένου να παρθούν ανάλογες αποφάσεις.
Καθώς και της υπ’ αρ. 36/2022 απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών, το οποίο ομόφωνα αποφασίζει: 1) Την παράταση της λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου της Κοινότητας Φιλιατρών του Δήμου Τριφυλίας. 2) Προτείνει, σε περίπτωση που οι Κοινότητες Κυπαρισσίας, Χώρας, Γαργαλιάνων έχουν και αυτές πρόβλημα στέγασης των Κτηματολογίων ή των Υποθηκοφυλακείων, σας κάνουμε γνωστό ότι στην Κοινότητα Φιλιατρών του Δήμου Τριφυλίας υπάρχουν και μπορούν να διατεθούν δημόσιοι χώροι για τη στέγαση των άνω υπηρεσιών. Μάλιστα, αυτό θα αποφέρει κέρδη στο δημόσιο ταμείο του κράτους, διότι δεν θα χρειαστεί το κράτος να προβεί σε ενοικίαση ιδιωτικών χώρων για τη στέγαση των άνω υπηρεσιών.

Το Δ.Σ. του Δήμου Τριφυλίας κατά την αρ. 42/18-11-2022 συνεδρίαση του Δ.Σ. εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα: Επιθυμούμε να μην κλείσουν καθώς να παραμείνουν και αυτόνομα τα Υποθηκοφυλακεία του δήμου μας στις κατά τόπους δημοτικές κοινότητες».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER