Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 09:05

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Εγκριση ΜΠΕ για το Navarino Blue στη Βελίκα

Γράφτηκε από την

 

Την άποψή τους για το αν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία του πεντάστερου Navarino Blue στην περιοχή της Βελίκας μπορεί να λάβει γνωμοδότηση έγκρισης, καλούνται να καταθέσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μεσσήνης στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα. 

 Πρόκειται για τη λειτουργία από την ΤΕΜΕΣ ενός νέου ξενοδοχείου πέντε αστέρων, δυναμικότητας 487 κλινών στην θέση “Καρυά ή Βελίκα” του Δήμου Μεσσήνης, προϋπολογισμού 49,81 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το ξενοδοχείο θα αναπτυχθεί σε έκταση 81.147,24 τ.μ. και θα αποτελείται από δύο διακριτές δομικές ενότητες, καθώς και από τις απαραίτητες συνοδές εγκαταστάσεις ως εξής:

- Ξενοδοχειακό συγκρότημα (ανατολικό τμήμα) το οποίο θα περιλαμβάνει 107 δωμάτια με συνολικά 220 κλίνες, κτήριο υποδοχής (Lobby Reception), Bar, εστιατόριο, υπαίθριο φούρνο, υπαίθριο κινηματογράφο, βιβλιοθήκη, υπαίθριο γυμναστήριο, χώρο λατρείας, χώρο ευεξίας, πισίνα, κήπο βρώσιμων, κοινόχρηστους χώρους.

- Ξενοδοχειακό συγκρότημα (δυτικό τμήμα) το οποίο θα περιλαμβάνει 130 δωμάτια με συνολικά 267 κλίνες, κτήριο υποδοχής (Lobby Reception), Bar, εστιατόριο, υπαίθριο φούρνο, υπαίθριο κινηματογράφο, πισίνα, χώρο ευεξίας, κοινόχρηστους χώρους.

- Κοινοφελείς και λειτουργικούς χώρους (κοινές εγκαταστάσεις), που θα περιλαμβάνουν χώρο στάθμευσης επισκεπτών και προσωπικού, χώρο συλλογής απορριμμάτων, καταστήματα, εργαστήρια, αποθήκες (υλικών και τροφίμων, εξοπλισμού και εργαλείων επισκευής και συντήρησης, υλικών κήπου κ.λπ.), κτήριο φύλαξης και ελέγχου του συγκροτήματος, κτήρια γραφείων και λειτουργικών υπηρεσιών, αποδυτήρια προσωπικού, πλυντήρια, δημόσιες τουαλέτες, αθλητικούς χώρους (γήπεδα τένις, beach volley, skate bowl, water sports), χώρους ευεξίας (spa, yoga, γυμναστήριο), καθώς και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης και πυρόσβεσης. 

 

ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπροστά από το ακίνητο βρίσκεται τμήμα παλαιού αιγιαλού, εμβαδού 8.851,37 τ.μ., για τα οποία υπάρχει πρόθεση εξαγοράς και ενσωμάτωσης στην υπό μελέτη ανάπτυξη.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Capital,gr, θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: Κατά την 1η φάση ανάπτυξης θα γίνει η κατασκευή του πεντάστερου ξενοδοχείου με δυναμικότητα 487 κλίνες, εντός της έκτασης των 81.142,24 τ.μ. Κατά την 2η φάση ανάπτυξης θα γίνει εξαγορά του τμήματος παλαιού αιγιαλού, έκτασης 8.851,37 τ.μ. μπροστά από το ακίνητο, προσάρτηση της έκτασης στην έκταση των 81.142,24 τ.μ. και αύξηση της δυναμικότητας της επένδυσης κατά 53 κλίνες (σε 540 από 487).

Ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών κατασκευής της πρώτης φάσης εκτιμάται σε 30 μήνες. Η υλοποίηση του έργου εκτιμάται να είναι της τάξης των 49 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα εκτιμώνται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ ανά έτος. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά 0,3%.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία Βυζάντιο Αγροτική Τουριστική Εμπορική Μονοπρόσωπη Α.Ε.

Ν.Κ.