Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 20:51

Ανησυχία Τζαμουράνη για εξελίξεις στη ΔΕΥΑΚ

Γράφτηκε από την
Ανησυχία Τζαμουράνη για εξελίξεις στη ΔΕΥΑΚ

 

“Tο ρήγμα ανάμεσα στη διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑ Καλαμάτας διευρύνεται και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, με κίνδυνο να διασαλευθεί η εργασιακή ειρήνη στη δημοτική επιχείρηση και να υπονομευθεί το έργο της”, επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου”.

Κι επικρίνει τον δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Θανάση Βασιλόπουλος πως “αντί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εκτονώσει την κατάσταση, έσπευσε να υπερψηφίσει την τροποποίηση του ΟΕΥ, παρά τις πολλές διαφωνίες του σωματείου, τις οποίες έπρεπε να διερευνήσουν σε βάθος και να διαβουλευθούν με τους εργαζομένους”. Τονίζει ότι “η σημερινή δημοτική αρχή όχι μόνο δεν προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές που υπήρχαν και παλιότερα, αλλά επιδεικτικά αμελεί”.

 

Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Β. Τζαμουράνης σημειώνει:

“Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στη διεύθυνση της ΔΕΥΑΚ και στο σωματείο των εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από τα κείμενα που πρόσφατα εστάλησαν στα μέλη του ΔΣ Καλαμάτας από τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΚ κι από το σωματείο των εργαζομένων.

Αφορμή αυτή τη φορά τα όσα ακούστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ κατά τη συζήτηση του θέματος που αφορά στην τροποποίηση του ΟΕΥ (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) της ΔΕΥΑΚ.

Ο γενικός διευθυντής κατήγγειλε το σωματείο εργαζομένων ότι παρεμπόδισε έλεγχο της διεύθυνσης της επιχείρησης στην αποθήκη υλικών κι ότι το σωματείο κάλεσε την αστυνομία (ομάδα ΔΙΑΣ), προκειμένου να επιληφθεί της παράνομης (όπως ισχυρίζεται το σωματείο) ενέργειας απογραφής των υλικών της αποθήκης από υπαλλήλους που έστειλε η διεύθυνση, παρακάμπτοντας τους καθ' ύλην αρμόδιους υπαλλήλους και τις προβλεπόμενες διαδικασίες

Από την άλλη, το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει τη διεύθυνση και τον γενικό διευθυντή ότι με εντολή του έχει δημιουργηθεί μια δεύτερη άτυπη αποθήκη, μέσω της οποίας διευκολύνεται η απευθείας αγορά υλικών (χωρίς διαγωνισμούς) για ενσωμάτωσή τους στα έργα.

Φαινόμενα πραγματικά πρωτόγνωρα και άκρως ανησυχητικά που χρήζουν διερεύνησης.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ με ερώτηση μου προς τον δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Βασιλόπουλο είχα επισημάνει το κακό κλίμα που υπάρχει στη ΔΕΥΑΚ και τον είχα ρωτήσει σε ποιες ενέργειες θα προέβαινε για την εξομάλυνση του κλίματος.

Δυστυχώς, με τις τωρινές εξελίξεις φαίνεται ότι το ρήγμα ανάμεσα στη διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ διευρύνεται και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, με κίνδυνο να διασαλευθεί η εργασιακή ειρήνη στη δημοτική επιχείρηση και να υπονομευθεί το έργο της. Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αντί να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εκτονώσουν την κατάσταση, να συμφιλιώσουν τις δύο πλευρές και να αποκαταστήσουν την ομαλή συνεργασία μεταξύ τους, έσπευσαν να υπερψηφίσουν την τροποποίηση του ΟΕΥ, παρά τις πολλές διαφωνίες του σωματείου τις οποίες έπρεπε να διερευνήσουν σε βάθος και να διαβουλευθούν με τους εργαζομένους.

Εμείς ζητήσαμε από τον δήμαρχο να ανακαλέσει την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ που κατά πλειοψηφία ενέκρινε το θέμα της τροποποίησης του ΟΕΥ (το οποίο ειρήσθω εν παρόδω ήταν το 47ο θέμα της συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ στις 15/11/2022), ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη του ΔΣ να εξετάσουν τις προβαλλόμενες διαφωνίες και το θέμα να έρθει προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρίαση.

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή για μια ακόμη φορά δεν υιοθέτησε την πρόταση της αντιπολίτευσης για την αναβολή του θέματος, έστω κι ως μια ένδειξη καλής θέλησης για την άμβλυνση των σχέσεων στη ΔΕΥΑΚ, και προχώρησε μονομερώς στην έγκριση του ΟΕΥ με πολλές απ' ο,τι φαίνεται ύποπτες τροποποιήσεις κι αλλαγές, επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την ισχύ της απέναντι στους εργαζομένους.

Με τέτοιες, όμως, πρακτικές δεν εξασφαλίζεται το απαραίτητο κλίμα για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο που φιλοδοξεί να επιτελέσει σημαντικά έργα για την πόλη. Πάντα υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δημοτικές αρχές και στα σωματεία των εργαζομένων τόσο στον δήμο, όσο και στη ΔΕΥΑΚ, αλλά οι δημοτικές αρχές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια γεφυρώνοντας τις διαφορές και δημιουργώντας συνθήκες ομαλής συνεργασίας, κάτι που η σημερινή δημοτική αρχή όχι μόνο δεν προσπαθεί, αλλά επιδεικτικά αμελεί.

Ας ελπίσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης δεν θα τα πληρώσει η ΔΕΥΑΚ και οι συνδημότες μας”. 


NEWSLETTER