Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023 08:11

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Συνεδρίαση την Πέμπτη για αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Συνεδρίαση την Πέμπτη για αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Τη γνώμη του επί των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που έχουν αυξηθεί υπερβολικά σε διάφορες περιοχές του δήμου, πρόκειται να εκφράσει, επιτέλους, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στην πρώτη του συνεδρίαση του 2023, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα.

Τη δημοτική αρχή Καλαμάτας που δεν γνωμοδότησε για τις αντικειμενικές αξίες, για τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν, αλλά και για το γεγονός ότι δεν έφερε το θέμα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του 2022, στις 19 Δεκεμβρίου, είχαν επικρίνει οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Τζαμουράνης. Ο πρώτος, μάλιστα, είχε επισημάνει ότι δημότες της Καλαμάτας πληρώνουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ από αυτόν που πρέπει, λόγω του συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου, που έχει υπολογιστεί ανώτατο επίπεδο.

Ο δήμαρχος και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι είχαν απαντήσει ότι ο δήμος δεν είχε ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την υποχρέωση γνωμοδότησης και είχαν παρατηρήσει πως η προθεσμία έχει πάει στις 20 Ιανουαρίου του 2023 και το Δημοτικό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει έγκαιρα.

Σε ανακοίνωσή του για τις νέες αντικειμενικές αξίες της περιοχής Μικρής Μαντίνειας, ο Δήμος Καλαμάτας είχε παραδεχθεί ότι το Δ.Σ. δεν εξέφρασε γνώμη, αναφέροντας: “Είναι γεγονός ότι, κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, βάσει της υπό στοιχεία 57732 ΕΞ 2021 κοινής απόφασης του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών (Β΄ 2375), διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις”. Ωστόσο, είχε δικαιολογηθεί ότι “ο δήμος το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν ενημερώθηκε επισήμως για τη δυνατότητα να υποβάλει τη γνώμη του το Δημοτικό Συμβούλιο επί των αντικειμενικών αξιών της περιοχής του”.

Να θυμίσουμε, ακόμα, ότι τον Οκτώβριο το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας είχε εκδώσει ψήφισμα για τις αντικειμενικές αξίες στη Μικρή Μαντίνεια, με το οποίο “εκφράζει την συμπαράστασή του και την σύμφωνη γνώμη, στην διαμαρτυρία των κατοίκων της Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας, αναφορικά με την αύξηση του υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών (τιμή ζώνης) από το υπουργείο Οικονομικών”.

Στο ίδιο κείμενο το Δ.Σ. σημείωνε πως “δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και πολλές ιδιοκτησίες παραμένουν αγροτικές” και καλούσε “το υπουργείο Οικονομικών όπως επανεξετάσει εκ νέου τις τιμές των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες των ακινήτων και τις σημερινές τιμές των αγοραπωλησιών”.

Γ.Σ.