Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 14:27

Με επιδότηση η νέα γραμμή του αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας

Με επιδότηση η νέα γραμμή του αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας

Με επιδότηση από τον Δήμο Καλαμάτας αναμένεται να ξεκινήσει η νέα αστική γραμμή, με αριθμό 8, από την οδό Μαρία Κάλλας έως τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Αυτό αναμένεται να αποφασιστεί στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου.

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι “με βάση στοιχεία που λήφθηκαν από το «ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Καλαμάτας Α.Ε.», εκτιμάται ότι η μέση ημερήσια πληρότητα για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της γραμμής, θα είναι 6 επιβάτες ανά δρομολόγιο. Για τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει αύξηση της πληρότητας κατά 20% τον πρώτο χρόνο και κατά 15% τον δεύτερο. Για να λειτουργήσει η νέα γραμμή μέχρι να γίνει αποδεκτή από το ευρύ κοινό και να αποκτήσει πληρότητα που θα την καθιστά μη ζημιογόνα, θα πρέπει να ενισχυθεί με ποσό που υπολογίζεται αν από το κόστος των δρομολογίων αφαιρεθούν οι εισπράξεις από τα εισιτήρια. Για την παροχή της υπηρεσίας, για 3 έτη ο ενδεικτικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 203.934,24 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 13%”.

Η επιδότηση ανά έτος υπολογίζεται στα 73.045,28, 62.978,08 και 52.910,88 ευρώ, αντίστοιχα.

Η διαδρομή θα είναι κυκλική, μήκους 8 περίπου χιλιομέτρων, θα εξυπηρετείται από δύο μικρά και ευέλικτα λεωφορεία (minibus), H συχνότητα εκτέλεσης δρομολογίων θα είναι ανά 30 λεπτά. Θα εκτελούνται δύο δρομολόγια την ώρα για: 13 ώρες κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, 16 ώρες κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, 8 ώρες το Σάββατο και 6 ώρες την Κυριακή. Θα γίνουν συνολικά 9.152 δρομολόγια ανά έτος, υπολογίζοντας 176 δρομολόγια την εβδομάδα για 52 εβδομάδες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διαδρομή της γραμμής θα είναι: Αφετηρία στην οδό Φραντζή, αριστερά στη Νέδοντος, αριστερά στην Παλαμά, Ύδρας, αριστερά στην Ξενοφώντος, Βασ. Όλγας, δεξιά στην Ακρίτα, αριστερά στην Κρήτης, αριστερά στην Ηρώων, δεξιά στην Λακωνικής, αριστερά στην Σφακιανάκη, δεξιά στην Καλλιπατείρας, αριστερά στην Μαρίας Κάλλας, δεξιά στην Ρέας, αριστερά στην Σειρήνων, αριστερά στην Περιβολακίων, και επιστροφή μέσω της Μαρία Κάλλας, Καλλιπατείρας, Σφακιανάκη, Λακωνικής, Ηρώων, Κρήτης, Ακρίτα, Βασ. Γεωργίου και τέρμα στην Φραντζή.

Γ.Σ.