Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 19:49

Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων: Απομάκρυνση οθόνης από πλατεία Φιλιατρών

Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων: Απομάκρυνση οθόνης από πλατεία Φιλιατρών

Θα πρέπει να απομακρυνθεί η φωτεινή οθόνη που έχει τοποθετηθεί από τη δημοτική αρχή Τριφυλίας στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών, σύμφωνα με απόφαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του υπουργείου Πολιτισμού.

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Φίλων και Πλατείας Πεζοδρόμου Φιλιατρών, η οποία και είχε κάνει σχετική καταγγελία στη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Σε ανακοίνωση της επιτροπής τονίζεται: «Σας ενημερώνουμε ότι μετά τη σχετική μας καταγγελία αναφορικά με την ύπαρξη φωτεινής οθόνης στον προστατευόμενο χώρο της πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του υπουργείου Πολιτισμού απεφάνθη ότι αυτή τοποθετήθηκε από τον Δήμο Τριφυλίας άνευ εγκρίσεώς της, δηλαδή αυθαίρετα. Και δίνει την εντολή ώστε ο Δήμος Τριφυλίας να απομακρύνει από τον χώρο την εν λόγω κατασκευή.
Για άλλη μια φορά αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την επανόρθωση αυτής της βλάβης. Εν προκειμένω, η τοποθέτηση ενός παράνομου, άσχετου κι αντιαισθητικού κατασκευάσματος όπως η φωτεινή οθόνη στην κεντρική πλατεία Καποδιστρίου προκάλεσε υποβάθμιση και άρα οπισθοδρόμηση για την πόλη των Φιλιατρών. Ποιος πλήρωσε για την κατασκευή της, πόσο κόστισε, αναρτήθηκε ποτέ η σχετική δαπάνη στη «Διαύγεια»; Εάν έχει γίνει κι εδώ ατασθαλία, θα την πληρώσει ο δημότης ή μήπως θα πρέπει να καταλογισθεί στη δημοτική αρχή;
Ως Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών πρεσβεύουμε την ανάπτυξη του τόπου μας μέσω ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πλέον, ήρθε επιτέλους ο καιρός να γίνει κατανοητό προς όλους τους αποδέκτες (δημοτική - περιφερειακή αρχή, προβληματισμένους δημότες κ.λπ.) ότι η ίδια -αυτή η πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών με τα στοιχεία που περιέχει- αποτελεί ένα νεότερο μνημείο! Ως εκ τούτου, θα πρέπει να έχει την ανάλογη διαχείριση και σεβασμό σε σχέση με την ιστορία και την κουλτούρα των Φιλιατρών».