Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 19:04

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Ομόφωνη απόφαση για αποζημίωση ελαιοπαραγωγών

Γράφτηκε από την

Οι σοβαρές ζημιές στην φετινή ελαιοπαραγωγή από το γλοιοσπόριο και τις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής, συζητήθηκαν για ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης και αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση ψηφίσματος με κυριότερο τις αποζημιώσεις.

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Κώστας Ρούτσης που παρουσίασε σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητήθηκε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί άμεσα, βάσει εκτιμήσεων που έχουν γίνει και να υπάρξει βελτίωση του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας, με παρακολούθηση των ψεκασμών με GPS και με πιο αποτελεσματικά φάρμακα.
Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος ενημέρωσε ότι ο δήμος θα οργανώσει πανεπιστημιακή ενημερωτική εκδήλωση, κυρίως για νέους αγρότες και για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.
Η μειοψηφία ζήτησε να έχει έγκαιρα, πριν τη συνεδρίαση το σχέδιο ψηφίσματος, ώστε να είναι προετοιμασμένη και να μπορεί να παρέμβει πιο ουσιαστικά με τις τοποθετήσεις της στη λήψη ενός ομόφωνου ψηφίσματος. Ζήτησε, ακόμα, να παρακολουθείται στη συνέχεια τι γίνεται με το ψήφισμα, με την υλοποίηση των αιτημάτων που θέτει.
Η συζήτηση διήρκεσε ώρα, καθώς έγιναν τοποθετήσεις από αρκετούς συμβούλους και υπήρξε ταύτιση απόψεων για τη σοβαρότητα της κατάστασης, για τις μεγάλες ζημιές που έγιναν και για την ανάγκη αποζημιώσεων.

(Φωτογραφία αρχείου)