Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 17:06

Ο δήμαρχος Καλαμάτας στο επίσημο γεύμα της Υπαπαντής: “Κλιματικό Συμβόλαιο και θωράκιση της πόλης στόχοι για το 2023”

Γράφτηκε από τον
Ο δήμαρχος Καλαμάτας στο επίσημο γεύμα της Υπαπαντής: “Κλιματικό Συμβόλαιο και θωράκιση της πόλης στόχοι για το 2023”

“Η ολοκλήρωση του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας. Η θωράκιση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής με σύγχρονες υποδομές, όπως τα εν εξελίξει έργα ύδρευσης και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του δήμου, βρίσκονται σε πρωτεύουσα θέση στην αναπτυξιακή μας στόχευση για το 2023”, επεσήμανε ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Θανάσης Βασιλοπουλος, στην ομιλία του, στο γεύμα που παρέθεσε χθες το μεσημέρι ο δήμος, στο συνεδριακό κέντρο του “Ελίτ”, προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων για τον εορτασμό της πολιούχου Παναγίας Υπαπαντής.

Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι “τέσσερις οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού μας: Καλαμάτα πόλη σύγχρονη, φιλική, ανθεκτική και βιώσιμη”.
Συνεχίζοντας την αναφορά στα βασικά ζητήματα της στόχευσης για το 2023 σημείωσε πως είναι:
“Η διαμόρφωση του σχεδιασμού για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Η δρομολόγηση και υλοποίηση έργων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα διαμορφώσουν ένα φιλικό και σύγχρονο αστικό περιβάλλον μέσα από εκτεταμένες αναπλάσεις (Ανατολική Γειτονιά, Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις κεντρικού ιστού κ.ά.). Η ολοκλήρωση πολεοδομικών εκκρεμοτήτων που θα αλλάξουν τον χάρτη της πόλης μέσα από την ανάπτυξή της από νότο προς βορρά και από ανατολή προς δύση”.
Σε περιφερειακό επίπεδο στάθηκε: “Στην εκκίνηση των εργασιών για την ολοκλήρωση του εμβληματικού οδικού έργου Καλαμάτα Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Τη δρομολόγηση του οδικού άξονα Καλό Νερό – Τσακώνα. Την αναβάθμιση του διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» και η το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησής του. Την προώθηση μέσω ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του λιμένα, καθώς και η επέκταση και την αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμάτας. Την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Καλαμάτα”.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Θαν. Βασιλόπουλος στη “διεκδίκησή μας που κατά κοινή ομολογία είναι δίκαιη. Στη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου, αντάξιου της Καλαμάτας και της δυναμικής που αναπτύσσει. Ένα αθλητικό κέντρο που θα καλύψει τις ανάγκες της περιοχής που σήμερα εξυπηρετείται κατά βάση από γηρασμένες αθλητικές υποδομές”.
Ακόμα, ανέφερε ότι “η Καλαμάτα είναι μια πόλη σύγχρονη και εξωστρεφής, που εξελίσσεται και προοδεύει. Μία πόλη με πλούσια ιστορία, προικισμένη από τη φύση, που αποτελεί το σημείο αναφοράς της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου. Διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πυροδοτούν το ζωηρό ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Με υποδομές που ενισχύονται αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις επόμενες δεκαετίες”.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε ο δήμαρχος προς τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, για “την άριστη, αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία προς επ’ ωφελεία τους τόπου μας” και στο πρόσωπο του αντιπροέδρου της Παναγιώτη Πικραμμένου “την κυβέρνηση για τη άριστη συνεργασία και υποστήριξη που μας παρέχει”.
Επίσης, ο δήμαρχος παρατήρησε ότι “οι εορτασμοί γίνονται στη σκιά του τραγικού γεγονότος και της απώλειας δύο νέων παιδιών μας. Των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας μας που ο άδικος χαμός τους γέμισε θλίψη το πανελλήνιο”, και πρότεινε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΥ

Στην αντιφώνησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος παρατήρησε ότι “ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή, την εποχή των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών αντιφάσεων, την εποχή των μεγάλων εθνικών προκλήσεων, η Μεσσηνία και ειδικά η Καλαμάτα, αποτελούν το σημείο εκκίνησης της πορείας στην διάρκεια της οποίας η χώρα μας θα ξεδιπλώσει όλη την δυναμική της”.
Επεσήμανε ότι “η Καλαμάτα είναι μία από τις ταχύτατα ανερχόμενες πρωτεύουσες νομών. Είναι χρέος της κυβέρνησης της Ν.Δ., σήμερα αλλά και μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, να υποστηρίξει την τοπική κοινωνία, τον δήμο, το έργο και τους φορείς, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ανοδικής αυτής πορείας”.
Αναφέρθηκε στην τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη και την εκτενή αναφορά του στα αναπτυξιακά έργα και τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο κ. Πικραμμένος συνεχάρη τον δήμαρχο για την συμμετοχή της Καλαμάτας στην “Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων”, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ένταξης ιστορική και ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση για το μέλλον.
Ακόμα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “εδώ στην Καλαμάτα καταθέτετε πλέον δείγματα γραφής και αποτελείτε και υπόδειγμα και για τις άλλες πόλεις του ιδίου μεγέθους για να ακολουθήσουν τον δρόμο τον οποίο έχετε χαράξει”.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, στο μίγμα της στοχευμένης οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης και των μέτρων ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, στα χρηματοδοτικά εργαλεία της χώρας μας για να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον.

Γ.Σ.


NEWSLETTER