Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 11:49

Σημαντικό βήμα για την λιμνοδεξαμενή Τρικόρφου - Παρελήφθη η οριστική μελέτη του έργου

Σημαντικό βήμα για την λιμνοδεξαμενή Τρικόρφου - Παρελήφθη η οριστική μελέτη του έργου

 

Ως ένα σημαντικό βήμα για την κατασκευή ενός έργου υποδομής που θα στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή του δήμου, χαρακτήρισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος την ομόφωνη έγκριση την περασμένη Τετάρτη από το Δημοτικό Συμβούλιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της λιμνοδεξαμενής Τρικόρφου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις βρεθούν τα 5,3 εκατ. ευρώ για την κατασκευή, το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα καθώς ο δήμος παρέλαβε την οριστική μελέτη, ενώ έχουν συνταχθεί και τα τεύχη δημοπράτησης. Την λεπτομερή παρουσίαση και ανάλυση του γεωτεχνικού σχεδιασμού, τον τρόπο που θα κατασκευαστεί η λιμνοδεξαμενή, όπως και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν αλλά και τα συνοδά έργα που προβλέπεται να γίνουν, έκαναν οι μελετητές του έργου και εξειδικευμένοι στα έργα αυτά, πολιτικοί μηχανικοί Χρήστος Στρατάκος και Νίκος Κάζος.

Η λιμνοδεξαμενή θα καλύπτει έκταση 12 στρεμμάτων και θα έχει χωρητικότητα 59.000 κυβικά μέτρα. Θα καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών ελιάς Καλαμών και σύκων του Τρικόρφου, του Κλίματος, του Πολυλόφου και του  Μάνεση -ενώ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του δημάρχου, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανατεθούν και οι μελέτες των δικτύων με τα οποία θα συνδεθεί η λιμνοδεξαμενή για την άρδευση. Ο κ. Αθανασόπουλος είναι αισιόδοξος ότι, αφού εγκριθεί η ΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο και αναζητηθεί εν συνεχεία χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου, αυτό θα αποπερατωθεί σε 3-4 χρόνια και, παράλληλα, θα προωθούνται και οι διαδικασίες για τα δίκτυα.

Ήδη, ανέφερε ο δήμαρχος, υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη για ένα δίκτυο που αφορά στην άρδευση της ελιάς Καλαμών του Τρικόρφου -το οποίο έχει κοστολογηθεί με 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και έτοιμη μελέτη για να “κουμπώσει” με τη λιμνοδεξαμενή.

Σημειώνεται πως, αν και η μείζονος μειοψηφία ψήφισε θετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της Τάσος Τσερπές σε ρόλο… Κασσάνδρας, προέβλεψε πως θα εξελιχθεί σε “φιλιατρινό φράγμα” αφού το νερό της λιμνοδεξαμενής δεν θα έχει πού να πάει, γιατί δεν θα υπάρχουν τα αρδευτικά δίκτυα.

Ν.Κ.