Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023 09:25

Αποκλεισμός Χρυσοστόμου Θέμελη για ανασκαφή πλατείας Υπαπαντής

Αποκλεισμός Χρυσοστόμου Θέμελη για ανασκαφή πλατείας Υπαπαντής

 

Το θέμα του αποκλεισμού της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη για να συνεχιστούν οι ανασκαφικές εργασίες των αρχαίων στην περιοχή της πλατείας Υπαπαντής, που έχουν διακοπεί από τον περσινό Οκτώβριο, συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στις 7 το βράδυ.

Το Τμήμα Συγκοινωνιών και Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, αποδεχόμενο σχετικό αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, εισηγείται να κλείσει για 3 μήνες η Χρυσοστόμου Θέμελη, μεταξύ της Υπαπαντής και του Επισκοπείου, για να συνεχιστούν οι ανασκαφικές εργασίες.

“Προκειμένου να ερευνηθούν τα επιπλέον αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που εντοπίζονται κάτω από το οδόστρωμα της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη στα νότια της πλατείας Υπαπαντής, απαιτούνται οι κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις”, αναφέρει σε σχετικό της έγγραφο η Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, απαιτείται διευθέτηση κυκλοφορίας και στάθμευσης και των οδών Υπαπαντής, Φάριος και Μητροπολίτη Μελετίου.

Η διευθέτηση, σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, προβλέπει: Την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη μεταξύ των οδών Ιωσήφ Ανδρούσης και Φάριος, με εξαίρεση την πρόσβαση από και προς τους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης όταν είναι εφικτό. Την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην οδό Υπαπαντής μεταξύ των οδών Μητροπολίτη Μελετίου και Χρυσοστόμου Θέμελη. Την αμφίδρομη κυκλοφορία και την απαγόρευση στάθμευσης στην οδό Μητροπολίτη Μελετίου μεταξύ των οδών Υπαπαντής και Φάριος/Φαρών. Την αμφίδρομη κυκλοφορία και την απαγόρευση στάθμευσης στην οδό Φάριος μεταξύ των οδών Μητροπολίτη Μελετίου και Χρυσοστόμου Θέμελη.

Η διάρκεια των εργασιών εκτιμάται στους 3 μήνες.

Ακόμα, προτείνεται η τροποποίηση της διαδρομής των αστικών λεωφορείων της γραμμής 2, ώστε να χρησιμοποιούν την διαδρομή 23ης Μαρτίου - Σταδίου - Μαυρομιχάλη (με προσωρινή στάση στην 23ης Μαρτίου πριν τον κυκλικό κόμβο).

Γ.Σ.