Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 18:01

Κόντρα για τη σφραγίδα των «Ανυπότακτων Φιλιατρών»

 

«Μαϊμού» χαρακτηρίζει τα τελευταία κείμενα που υπογράφονται ως κείμενα μελών των «Ανυπότακτων Φιλιατρών» ο τοπικός σύμβουλος Βασίλης Σπυρόπουλος εκλεγμένος με τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά», υπογραμμίζοντας ότι τα κείμενα του συνδυασμού υπογράφονται από τον ίδιο και πως τα τελευταία έχουν προβοκατόρικο χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος τονίζει: «Στις 14/2/2023, στις 15/2/23 καθώς και στις 25/2/23 δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα μέσα της Μεσσηνίας, Διαδίκτυο και εφημερίδες (Gargalianoionline, Θάρρος και Ελευθερία) κείμενα χωρίς υπογραφή, κείμενα μαϊμού. Οι τίτλοι των κειμένων «Ποιος είναι ο βασιλιάς καρνάβαλος» και «Η εμμονή για το έργο ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών». Για τα προαναφερόμενα κείμενα τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» δηλώνουν ότι έχουν προβοκατόρικο χαρακτήρα, είναι δημιουργήματα νοσηρού εγκεφάλου και μας προξενούν θυμηδία. Επίσης τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» δηλώνουν με παρρησία ότι η όλη κειμενογραφία τους είχε πάντα υπογραφή.

Τα κείμενα των «Ανυπότακτων Φιλιατρών» χωρίζονται σε δύο περιόδους, στην περίοδο πριν τις εκλογές και στην περίοδο μετά τις εκλογές. Προεκλογικά υπέγραφε ο Βασίλης Σπυρόπουλος ως φτωχομεσαίος αγρότης και μετεκλογικά πάλι τα υπογράφει ο Βασίλης Σπυρόπουλος ως εκλεγμένος κοινοτικός σύμβουλος Φιλιατρών με τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά». Αυτά για την ιστορία. Εμφανίστηκαν κείμενα μαϊμού, κείμενα χωρίς υπογραφή, με καλύπτρα την αοριστολογία «Ομάδα μελών "Ανυπότακτων Φιλιατρών"». Τα προαναφερόμενα κείμενα είναι και σε σφοδρή αντίθεση με την ιδεολογική διακήρυξη των «Ανυπότακτων Φιλιατρών». Για να μην ξεχνιόμαστε, τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» πέρα από το ότι δεν τα διακατείχε και δεν τα διακατέχει καμιά δειλία, είχαν κοινοποιήσει ιδεολογική διακήρυξη. Τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» είναι κοινοτικός συνδυασμός, αντικαλλικρατικός, μακριά και πέρα από το ψηφοδέλτιο του κάθε δημάρχου. Έχει τακτικό στόχο του την άσκηση συμμετρικής πολιτικής, ώστε να περιοριστούν και να ανατραπούν οι βλάβες που έχει υποστεί η άλλοτε κραταιά πόλη των Φιλιατρών τα χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη». Στρατηγικό στόχο δε έχουν την επαναφορά στο αυτοδιοίκητο - Δήμος Φιλιατρών. Είναι απέναντι από την καλλιέργεια, παραγωγή και αναπαραγωγή οποιουδήποτε τοποσοβινισμού. Πιστεύουν ακράδαντα στη διαδημοτική συνεργασία με τις όμορες πόλεις. Αυτό είναι το συμφέρον του τόπου και το συμφέρον της πατρίδας, ο χωροταξικός σχεδιασμός της καλλικρατικής Τριφυλίας δεν δουλεύει κι ούτε πρόκειται να δουλέψει. Οπότε η δειλία και η καλλιέργεια τοποσοβινισμού δεν έχουν καμιά σχέση με τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά», άρα και τα προαναφερόμενα κείμενα.

Για τη ριζική ανακατασκευή - καταστροφή της κεντρικής πλατείας Φιλιατρών, πλατείας Καποδιστρίου, επιγραμματικά τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει αρκετές προσπάθειες καταστροφής. Η πρώτη προσπάθεια έγινε από τη δημαρχοντία των κυρίων «εγώ μπορώ» και συνεργατών. Υπήρξε κείμενο παρέμβασης από τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» ενάντια σε αυτή την προσπάθεια και η περιφερειακή αρχή την σταμάτησε με αιτιολογικό πως δεν σεβόταν την ιστορικότητα του χώρου, όπως και είχαν υποδείξει τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά». Εξελικτικά, περιφερειακή και δημοτική αρχή επανέρχονται από κοινού στο ζήτημα, γίνεται από μέρους μας προσφυγή στην Υπηρεσία Νεωτέρων Ιστορικών Μνημείων, η οποία δικαιώνει την προσφυγή και απορρίπτει την προσπάθεια της περιφερειακής και δημοτικής αρχής.

Ο παμπόνηρος πολιτικός και νυν περιφερειάρχης Νίκας σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή των κυρίων «εγώ μπορώ» και συνεργατών επιστρέφουν με στόχο πάντα την καταστροφή της ιστορικής πλατείας. Τότε έχουμε παρέμβαση των «Ανυπότακτων Φιλιατρών» στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πελοποννήσου και νέα ήττα για την περιφερειακή και δημοτική αρχή. Υπήρξε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας από ομάδα Φιλιατρινών, ακρογωνιαίος λίθος της προσφυγής και πάλι τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά», κι εκεί δικαίωση. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν οι «θεοί» της αυτοδιοίκησης, περιφερειάρχης και δημάρχοντας, κάνουν προσπάθεια να συγκεντρώσουν υπογραφές υπέρ της ανάπλασης-καταστροφής της ιστορικής πλατείας Καποδιστρίου. Αυτά προπαγάνδιζαν γενικά και αόριστα στα χαρτιά συγκέντρωσης υπογραφών. Υπόγειοι δρόμοι σε θολά τοπία οι διαδρομές και οι πρακτικές τους.

Τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» τους προκαλούν να κοινοποιήσουν τις υπογραφές που έχουν μαζέψει, όπως το απαιτεί η δημοκρατία. Τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» σταθερά και αμετακίνητα υπέρ της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και κατά συνέπεια του συμφέροντος της πόλης και της πατρίδας κινούνται χωρίς ιδιοτέλεια και με διαφάνεια. Στα πλαίσια της διαφάνειας και του δημοσίου συμφέροντος τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» αναδεικνύουν όπως έκαναν από την πρώτη στιγμή και την οικονομική πτυχή της ανακατασκευής-καταστροφής της πλατείας Καποδιστρίου, η οποία βασίζεται σε δανεισμό από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Στο μαϊμού κείμενο με τίτλο «Η εμμονή για το έργο ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών» δεν ενοχλεί ο δανεισμός, οπότε με τη θέση αυτή συμπορεύονται με τη δημοτική και περιφερειακή αρχή στο οικονομικό σκέλος της περιβόητης ανάπλασης. Ο δανεισμός αυτός όμως προστίθεται στο δημόσιο χρέος της πατρίδος, με αποτέλεσμα την τραγική διόγκωσή του. Τα δε επιτόκια δανεισμού είναι τοκογλυφικά και ο πληθωρισμός στα ύψη. Τα ομόλογα που εκδίδει η πατρίδα μας τα αγοράζει η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γιατί δεν ενδιαφέρεται κανένας οικονομικός οίκος, ώστε να μην ανατραπούν οι υπάρχουσες ασταθείς ισορροπίες. Οι συνθήκες που επικρατούν σε όλη την Ελλάδα και κατά συνέπεια στον καλλικρατικό Δήμο Τριφυλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι τραγικές για τον λαό: κυριαρχεί η φτώχεια, η εξαθλίωση, η σκληρή ακρίβεια, η ανεργία, ο τεράστιος πληθωρισμός. Και οι «θεοί» της αυτοδιοίκησης εμμένουν στον δανεισμό. Γιατί αναρωτιόμαστε. Ο σοφός λαός λέει «για την κουτάλα τρέχουν όλοι». Ας τους αποδείξουμε λοιπόν το αντίθετο.

Λένε πως δεν τους αφήνουμε να φτιάξουν την πλατεία. Και πάλι ψέματα λένε, αν ήθελαν να φτιάξουν πραγματικά την πλατεία θα προσαρμόζονταν στις παρατηρήσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων υπηρεσιών της ελληνικής πολιτείας και θα γινόταν ένα έργο άξιο θαυμασμού που θα σεβόταν τους νόμους προστασίας, το δεύτερο διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής σε συνάρτηση πάντα με την οικονομική δυσχερέστατη συγκυρία που ζούμε ως Έλληνες. Η Ελλάδα, μία υπερχρεωμένη χώρα, η Ελλάδα είναι μια αποικία χρέους. Ας τους σταματήσουμε εδώ.

Είναι άξιο απορίας γιατί προτιμάται η ανωνυμία. Τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να σφετεριστεί και να οικειοποιηθεί όσα δημιούργησαν με πολύ κόπο. Όσο για τη δημοσίευση των ανυπόγραφων κειμένων, για την ώρα εκφράζουμε την απορία μας πιστεύοντας ότι κάποιο λάθος έγινε.

Η πόλη των Φιλιατρών βρίσκεται στις πιο ζοφερές συνθήκες της ιστορίας της. Η σημερινή δημοτική αρχή προσπαθεί να βρει το ανάλογο περιτύλιγμα για τον ενταφιασμό της. Η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι συνέπεια μιας χαλαζόπτωσης, είναι συνέπεια διοικητικών πρακτικών. Υπάρχουν αιτίες. Μνήμη λογική αυτοκριτική.

 

Για τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» ο εκλεγμένος κοινοτικός σύμβουλος Βασίλης Σπυρόπουλος».