Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023 19:21

Ο Μάκαρης για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Γράφτηκε από την
Ο Μάκαρης για την ιδιωτικοποίηση του νερού

 

“Με την ιδιωτικοποίηση του νερού θα υπάρξουν νοικοκυριά που θα αποκλειστούν από αυτό το κοινωνικό αγαθό”, επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας της μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” και καταθέτει πρόταση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης του νερού.

Στην πρόταση ψηφίσματος ο κ. Μάκαρης σημειώνει: “Οπως με την ενέργεια, που από όταν ιδιωτικοποιήθηκε χιλιάδες νοικοκυριά καταδικάστηκαν σε ενεργειακή φτώχεια, έτσι και με την ιδιωτικοποίηση του νερού θα υπάρξουν νοικοκυριά που θα αποκλειστούν από αυτό το κοινωνικό αγαθό και τα υπόλοιπα θα εξαναγκαστούν να το πληρώνουν πολύ πιο ακριβά από σήμερα, παρότι είναι ήδη ακριβό λόγω των διαφόρων τελών με τα οποία έχει συνδεθεί η παροχή του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας υπογραμμίζει ότι στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης δεν υπάρχει αγορά με τους όρους της οικονομικής εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας, γι’ αυτό και δεν αποδέχεται να ενταχθεί η ύδρευση και η αποχέτευση σε καμία Ρυθμιστική Αρχή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και επιπλέον εκφράζει τη θλίψη του για το γεγονός ότι ενώ πρόκειται για ένα σχέδιο 263 άρθρων, τέθηκε για διαβούλευση μόλις για τέσσερις ημέρες, εκ των οποίων οι τρεις στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ενώ κατατέθηκε στη Βουλή αμέσως μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί τη στελέχωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καλαμάτας, στην οποία από τους 102 εργαζόμενους μόνο οι 55 έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου και μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν οι 15 από αυτούς”.

Ακόμα, παρατηρεί πως “σε ό,τι αφορά το ίδιο νομοσχέδιο, το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας και των αποβλήτων των οποίων η διαχείριση θα πρέπει να παραμείνει στους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες” και καταλήγοντας επισημαίνει: “Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και για τις ρυθμίσεις του με τις οποίες επιβαρύνονται οι ζώνες προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura, επιτρέπεται η εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, παραχωρούνται υπέρμετρα κίνητρα εις βάρος του περιβάλλοντος για τουριστικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως ανακοίνωσαν με κοινή τους παρέμβαση επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER