Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 09:06

Αβέβαιη η ανακατασκευή του “Αχίλλειον”

Γράφτηκε από τον

 

Αβεβαιότητα υπάρχει για την ανακατασκευή και αξιοποίηση του διατηρητέου κτηρίου του παλιού ξενοδοχείου “Αχίλλειον”, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, το οποίο αναμενόταν να λειτουργήσει ως πολυκατάστημα της ελληνικής εταιρείας ένδυσης Pop Air.

Αυτό επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, απαντώντας σε ερώτηση - παρέμβαση του συμβούλου της μειοψηφίας - επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλη Τζαμουράνη.

Η παρέμβαση αφορούσε ετοιμόρροπα και διατηρητέα κτήρια στην πόλη και για το “Αχίλλειον” ο κ. Τζαμουράνης ανέφερε πως “σκίστηκαν τα προστατευτικά πανιά και έχει δημιουργηθεί μία δυσάρεστη εικόνα”.

Ο Σαρ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι υπάρχει μισθωτική σύμβαση με την εταιρεία Pop Air για την αξιοποίηση του διατηρητέου κτηρίου κι ενημέρωσε πως  εξέπνευσε ο χρόνος  και δόθηκε παράταση.

Πληροφόρησε, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει μια σύσκεψη, καθώς η εταιρεία έχει μεγάλο ενδιαφέρον να προχωρήσει. Ωστόσο, ανέφερε πως δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις άδειες από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αναμενόταν να δοθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων στην Πάτρα, αλλά οδηγήθηκαν στο ΚΑΣ κι επεσήμανε ότι “θα ελέγξουμε πως μπορούμε να συνεχίσουμε, αν μπορούμε να συνεχίσουμε”.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 2 Μαΐου 2019 ο τότε δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε τη σύμβαση για την εκμίσθωση του “Αχίλλειον” με τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας Pop-Air Χρήστο Ψαράκη, για την ανακατασκευή και αξιοποίηση του διατηρητέου κτηρίου, ώστε να λειτουργήσει ως πολυκατάστημα της εταιρείας.

Η Pop-Air Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Ενδυσης είχε αναδειχθεί πλειοδότης του “Αχίλλειον” με μίσθωμα 2.420 ευρώ το μήνα. Η σύμβαση μίσθωσης έχει διάρκεια 25 ετών και για τα 3 πρώτα χρόνια ίσχυε περίοδος χάριτος για την καταβολή μισθωμάτων, καθώς η μισθώτρια εταιρεία υποχρεούτο να προβεί στην πλήρη ανακατασκευή του διατηρητέου κτηρίου, εξασφαλίζοντας η ίδια και τις αναγκαίες άδειες. Μάλιστα, ο κ. Ψαράκης είχε δηλώσει ότι “μόλις η εταιρεία πάρει στα χέρια της τις άδειες από το υπουργείο Πολιτισμού, δεν θα απαιτηθεί χρόνος μεγαλύτερος του έτους για να ολοκληρωθεί το έργο και το κτήριο να ξαναγίνει ένα στολίδι για την πόλη της Καλαμάτας”.

Το κτήριο είναι διώροφο νεοκλασικό με υπόγειο, ενώ η μικτή επιφάνεια υπογείου, ισογείου, παταριών και Α' ορόφου ανέρχεται σε 1.306,18 τ.μ.

Γ.Σ.