Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 17:52

Ψήφισμα για το νερό από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Ψήφισμα για το νερό από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

 

“Οχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νερό αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό”, επισημαίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας σε ψήφισμά του που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (δεν το ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση).

Στο ίδιο ψήφισμα αναφέρεται: “Οχι στις συνενώσεις των ΔΕΥΑ Ναι  στη συνεργασία. Οχι στη μεταφορά των προβλημάτων. Ναι στην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του προσωπικού, σύμφωνα με τον ΟΕΥ των ΔΕΥΑ. Ναι στην ενεργειακή ενίσχυση των ΔΕΥΑ και των Συνδέσμων Υδρευσης. Ναι στον έλεγχο και την εποπτεία από τους δήμους. Να μην υπαχθούν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το νερό (ύδρευση, άρδευση) και η αποκομιδή των αστικών αποβλήτων. Ναι στη διαχείριση του νερού με συνδυασμό κοινωνικών κριτηρίων. Να απορριφθούν οι διατάξεις που βλάπτουν το περιβάλλον”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης μίλησε για νομοσχέδιο - έκτρωμα και παρατήρησε πως “το νερό είναι δημόσιο αγαθό, που δεν πρέπει να μπει στην αγορά και στα χρηματιστήρια και να γίνει προϊόν διαπραγμάτευσης. Σημαντικό και το ζήτημα του αρδευτικού νερού, ιδιαίτερα στην περιοχή μας και στην πεδιάδα του Παμίσου”. Ακόμα, έκανε λόγο για βλαπτικές και ρουσφετολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το περιβάλλον.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι “θα ήταν καλύτερα να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο, αλλά προκειμένου να υπάρξει ομοφωνία ας μείνουμε με αυτά που είπαμε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού”.

“Ολοι θέλουμε το νερό να παραμείνει δημόσιο κοινωνικό αγαθό”, είπε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ζήτησε αναφορά για αποκομιδή και όχι για διαχείριση απορριμμάτων.

“Δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί το νερό,  είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό”, ανέφερε ο σύμβουλος της παράταξης Οικονομάκου Λεωνίδας Λιάππας.

Ο νέος σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Βασίλης Παπαευσταθίου μίλησε για φάουλ, “δεν μπορεί ένα τόσο σημαντικό θέμα να έρχεται για διαβούλευση μόνο για 4 ημέρες, εκ των οποίων οι 3 το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας”. Και ανέφερε πως “υπάρχουν και ευεργετικές διατάξεις. Δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν την είχαν, να ολοκληρώσουν τις όψεις και να αποπερατώσουν τα σπίτια τους”.

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος ξεκαθάρισε ότι “δεν συμφωνήσαμε σε κάποιο ψήφισμα” και παρατήρησε πως “το κύριο ζήτημα είναι η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και να μην ψηφιστεί στη Βουλή”. Επεσήμανε ότι “το Δ.Σ. της Ενωσης των ΔΕΥΑ της χώρας εκφράζει καθολική αντίδραση και μιλάει για αμφίβολη συνταγματικότητα, αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, τα οποία δεν ζητάει το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου”. Γι’ αυτό και δήλωσε πως ψηφίζει το ψήφισμα της παράταξής του.

Γ.Σ.


NEWSLETTER