Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2013 08:14

Καθολική αντίδραση για σταθμό σκουπιδιών στην Καλλιρρόη

Γράφτηκε από τον
Καθολική αντίδραση για σταθμό σκουπιδιών στην Καλλιρρόη

Καθολικές αντιδράσεις από τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους του Δήμου Οιχαλίας συναντά το ενδεχόμενο δημιουργίας σταθμού μεταφόρτωσης των σκουπιδιών στην περιοχή της Καλλιρρόης, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων, όπου ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Οι χθεσινές αποκαλυπτικές πληροφορίες της «Ε» για τον καθορισμό της θέσης μεταφόρτωσης στην περιοχή της Καλλιρρόης αλλά και το γεγονός ότι η εταιρεία με βάση όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη που δόθηκε στο Μελιγαλά, έχει βρει την απαιτούμενη έκταση από ιδιώτη της περιοχής και έχει υπογράψει μαζί του προσύμφωνο για την πώλησή της, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Δημοτική αρχή, φορείς και κάτοικοι αντιδρούν έντονα και δείχνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο στον τόπο τους. Για αιφνιδιασμό μίλησε η δημοτική αρχή αλλά και για ευθύνες της Περιφέρειας και τονίστηκε ότι η επιλογή του χώρου δεν θα έπρεπε να αφεθεί στον ανάδοχο αλλά να γίνει από την Πολιτεία. "Είναι ντροπή αυτό που γίνεται" επισημάνθηκε από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους και τόνισαν πως αυτό δεν θα μείνει έτσι και θα πρέπει να περάσουν από πάνω τους για να γίνει αυτό στον τόπο τους. Οπως τονίστηκε, από ένα τέτοιο έργο κινδυνεύει ο πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας όλης της Ανω Μεσσηνίας, βρίσκεται κοντά σε σπίτια, οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους. Από την πλευρά του δήμου επισημάνθηκε ότι όπως και για το Παλιοροβούνι έτσι και εδώ θα γίνει αγώνας για να ανατραπεί αυτό το ενδεχόμενο.

Στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο του Μελιγαλά, ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης επισήμανε ότι έχουν αιφνιδιαστεί όλοι από αυτή την εξέλιξη, την οποία όπως ο ίδιος είπε την έμαθε από τις εφημερίδες, χωρίς να έχουν καμία άλλη ενημέρωση. Αναρωτήθηκε ποιος είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και τελικά ποιος διοικεί τον τόπο. "Μπορεί τα σκουπίδια να είναι υπόθεση όλων αλλά ο Δήμος Οιχαλίας παράγει μόλις το 2,5% και η Καλαμάτα το 60%. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε όλο το βάρος. Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση μάθαμε από τον Θανάση Διαγούπη πως έχει ένα κτήμα που θα το πάρει η ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει αναλάβει την διαχείριση των σκουπιδιών. Εκφράζουμε την πλήρη αντίδρασή μας να γίνει αυτό στην περιοχή της Καλλιρρόης και θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση για να αντιδράσουμε" είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Καλλιρρόη αλλά όλο το Δήμο Οιχαλίας. Σημείωσε ακόμη πως ποτέ δεν είναι αργά και θα πρέπει να αντιδράσουν καλώντας τους όλους σε επαγρύπνηση.                                                                                              

Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς αφού τόνισε ότι η δημοτική αρχή κατάφερε να αποτρέψει την δημιουργία του χώρου στο Παλιοροβούνι, μίλησε για την διαδικασία που έχει ακολουθήσει η Περιφέρεια, σημειώνοντας ότι και για αυτή την περίπτωση θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σημείωσε ακόμη ότι αν πάνε εκεί τα απορρίμματα, η κύρια ευθύνη θα βαρύνει τον δημότη που θα πουλήσει το χώρο, για αυτό κανένας δεν θα πρέπει να πουλήσει την περιουσία του. Λίγο αργότερα και αφού είχε προηγηθεί τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, επισήμανε πως ευθύνες έχει και η Περιφέρεια αφού αυτή έκανε την προκήρυξη του διαγωνισμού και αν ήθελε μέσα σε αυτόν να μην έβαζε ότι η επιλογή του χώρου θα γίνει από την ανάδοχο εταιρεία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος πάντως σ' αυτό το σημείο αντέδρασε λέγοντας πως είναι ανενημέρωτος και να διαβάσει το νόμο.                                                                                                                                     

Για αιφνιδιασμό μίλησε και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Διαγούπης τονίζοντας πως ο δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει, ενώ η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Γεωργακοπούλου σημείωσε πως η Πολιτεία δεν θα πρέπει να δώσει άδεια περιβαλλοντικών όρων να πάνε τα σκουπίδια ανάμεσα σε πέντε οικισμούς.                                                                       

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλίας Σακελλαριάδης επισήμανε ότι η εξουσία και τα συμφέροντα θέλουν να φέρουν τα σκουπίδια στον τόπο, σημειώνοντας ακόμη ότι το Δημοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι πρέπει να έχουν την κυρίαρχη άποψη. Πρόσθεσε πως είναι θράσος ότι αγόρασαν ή αγοράζουν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τους περιβαλλοντικούς όρους.                                                                                                                          

Ο πρόεδρος της Καλλιρρόης Αντώνης Διαγούπης είπε πως πιστεύει η δημοτική αρχή να κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις της και ο δήμος να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κάλεσε το δήμο να τους στηρίξουν. Πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να δοθεί περιβαλλοντική άδεια, επισημαίνοντας ότι θα καταστραφεί το περιβάλλον της περιοχής και ο υδροφόρος ορίζοντας αφού γεωτρήσεις ύδρευσης είναι πολύ κοντά αλλά και το ίδιο το κτήμα έχει μια γεώτρηση. "Μας οδηγούν στο θάνατο" είπε και αναρωτήθηκε αν θα πρέπει να πάνε μετανάστες, χαρακτηρίζοντας ντροπή να δημιουργηθεί εκεί αυτός ο χώρος. "Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να περάσουν πάνω από το σώμα μας" είπε, τονίζοντας παράλληλα πως αν κάποιος από συμφέρον πουλά το κτήμα του έμμεσα οδηγεί στο θάνατο όλο το χωριό και όλη την περιοχή -"ψυχή δεν έχει αυτός" σημείωσε χαρακτηριστικά.                                                 

Ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως και ο ίδιος αιφνιδιάστηκε και δεν υπήρχε καμία ενημέρωση μέχρι την Πέμπτη το πρωί. Ενημέρωσε πως το έμαθε από την «Ε», επικοινώνησε με το συντάκτη της αλλά και με την κ. Νικολάκου που έδειξε ότι αγνοούσε το θέμα, του είπε ότι θα επικοινωνούσε με τον περιφερειάρχη και θα τον ενημέρωνε αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε καμία πληροφόρηση. Στην συνέχεια επισήμανε πως δεν μπορεί οι κάτοικοι και οι φορείς να μην γνωρίζουν και ότι ίσως υπάρχει και δεύτερη πρόταση από την ΤΕΡΝΑ την οποία δεν ξέρουν. Ωστόσο είπε ότι σε λίγες μέρες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια αφού θα ανακοινωθούν οι προτάσεις και από εκεί και πέρα θα πρέπει να καθοριστούν τα βήματά τους. Αναφέρθηκε επίσης στους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει αυτό στην περιοχή, αναφέροντας τον υδροφόρο ορίζοντα, τους κοντινούς οικισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους και υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιοχές στη Μεσσηνία που μπορούν να υποδεχθούν όλο αυτό το φορτίο. Οπως είπε μάλιστα θα καταθέσει άμεσα επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μαζί με τον Αριστείδη Σταθόπουλο.                                                                                                                       Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν οι πρόεδροι της Πολίχνης Γιώργος Αργυρόπουλος, της Καλλιρρόης Γιάννης Αλεξόπουλος, του Βασιλικού Φώτης Παπαδήμος, καθώς και οι κάτοικοι Γιάννης Αλεξόπουλος και Κώστας Δημόπουλος. Στην συνέχεια ο δήμαρχος και κάτοικοι μετέβησαν στην περιοχή όπου σχεδιάζεται να γίνει ο σταθμός μεταφόρτωσης μιλώντας για την ακαταλληλότητα του χώρου.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER