Κυριακή, 28 Μαϊος 2023 12:30

Δημοπρατείται η ανάπλαση δρόμων στο κέντρο της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Το έργο της ανάπλασης οδών στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας, προϋπολογισμού 6.877.080 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, δημοπρατεί ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η ημερομηνία λήξης υποβολής των προσφορών ορίστηκε στις 13 Ιουλίου και η αποσφράγισή τους 6 μέρες αργότερα.

Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 15 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Η μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τις αστικές αναπλάσεις και την αναβάθμιση του κεντρικού τομέα Καλαμάτας, είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία (22 - 13 ψήφους), τον Απρίλιο του 2022, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, όπου σύμβουλοι των μειοψηφιών επέμειναν στις αντιδράσεις που είχαν εκφράσει εξαρχής, κυρίως λόγω της έλλειψης κυκλοφοριακής μελέτης κι εκφράζοντας προβληματισμούς, ανάμεσα στα άλλα, για τις θέσεις στάθμευσης που χάνονται και δεν αναπληρώνονται.

Οπως αναφέρεται στην περιγραφή και τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του “το έργο αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα των μετακινήσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη, ασφαλής και χωρίς εμπόδια μετακίνηση όλων των χρηστών του οδικού δικτύου και ιδιαίτερα των ευάλωτων χρηστών (των πεζών, των ατόμων με αναπηρίες κ.ά), με τη διάθεση περισσότερου δυνατού χώρου και μεριμνώντας ειδικά για τα άτομα με αναπηρίες (οδεύσεις τυφλών, διαβάσεις πεζών με ράμπες ΑΜΕΑ κ.λπ.). Συγχρόνως, αναμένεται να τονώσει την ελκυστικότητα της περιοχής, να αναβαθμίσει το μικροκλίμα, καθώς επίσης και να αναδείξει την εμπορική περιοχή, τονώνοντας την εμπορική δραστηριότητα, προσελκύοντας τους επισκέπτες και παρατείνοντας την παραμονή τους στο κέντρο της Καλαμάτας”.

Από τις οδούς παρέμβασης που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, αποκλείστηκαν η Κλαδά και η Μακεδονίας.

Οι οδοί παρέμβασης του έργου είναι: Φραντζή. Αριστοδήμου, μεταξύ Καίσαρη και Βασιλ. Κωνσταντίνου. Πολυχάρους, μεταξύ Αναγνωσταρά και Αριστοδήμου. Γεωργούλη, μεταξύ Αριστομένους και Αριστοδήμου. Βασιλ. Ολγας και Βασιλ. Σοφίας, μεταξύ Αριστομένους και Αριστοδήμου. Βαλαωρίτου, μεταξύ Ανδρέα Σκια και Αριστομένους. Ανδρέα Σκια, μεταξύ Βασιλ. Γεωργίου και Βαλαωρίτου. Ψαρών, μεταξύ Ξενοφώντος και Μακεδονίας. Δ. Παπαδοπούλου, μεταξύ Αναγνωσταρά και Αριστοδήμου. Λυκούργου Σκια, μεταξύ Αριστοδήμου και Κανάρη. Σιδηροδρομικού Σταθμού. Γιατράκου, Χρυσάνθου Παγώνη, Μητροπέτροβα και Αντωνοπούλου. Κεφάλα. Νέδοντος, μεταξύ Κεφάλα και Κροντήρη.

Γ.Σ.