Τρίτη, 30 Μαϊος 2023 19:02

Μπορεί και 7 μέρες χωρίς νερό η Καλαμάτα, αν δεν πετύχει η προσωρινή παρέμβαση!

Μπορεί και 7 μέρες χωρίς νερό η Καλαμάτα, αν δεν πετύχει η προσωρινή παρέμβαση!

Τεράστια είναι η ζημιά στη δεξαμενή ύδρευσης του Συνδέσμου Υδρευσης στο Πήδημα, από την οποία υδροδοτείται η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή.

Για την αποκατάστασή της έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση από τον Σύνδεσμο, τη ΔΕΥΑΚ και τον δήμο, με την ελπίδα να πετύχει και να υλοποιηθεί προσωρινή παρέμβαση, ώστε αύριο το πρωί να επανέλθει η υδροδότηση. Αν, όμως, δεν πετύχει και χρειαστεί να γίνει αμέσως η οριστική αποκατάσταση, η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή θα μείνουν χωρίς νερό από 5 μέχρι και 7 ημέρες!

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο, η ζημιά προήλθε από καταστροφή ειδικού σημείου για τον καθαρισμό της δεξαμενής στη βάση της και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να υπάρξει αποκατάστασή της.
Ήδη εξελίσσεται μεγάλη παρέμβαση στο πλαίσιο επίτευξης εναλλακτικής λύσης, υπό τις κατευθύνσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Συνδέσμου Ύδρευσης και της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, προκειμένου να υδροδοτηθεί με παράκαμψη ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς νερού Φ600 και εν συνεχεία οι δεξαμενές της πόλης.

ΑΥΤΟΨΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΗΔΗΜΑΤΟΣ
Στο σημείο που έχει προκληθεί η βλάβη βρέθηκε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος δήλωσε σχετικά: “Κατά την αυτοψία μου στη δεξαμενή του Πηδήματος διαπίστωσα ότι η ζημιά είναι μεγάλη, ενώ είναι πολύ δύσκολη τόσο η πρόσβαση στο σημείο όσο και η επισκευή. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση. Γίνεται προσπάθεια να απομονώσουμε τη δεξαμενή με bypass, ώστε να μπορέσουμε να στείλουμε το νερό από τη υδρομάστευση του Πηδήματος απευθείας στην Καλαμάτα. Μία γεώτρηση θα δώσει λύση για την ύδρευση των χωριών και της Μεσσήνης. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει τεθεί σε επιφυλακή, ενώ οι υδροφόρες του δήμου θα μεταφέρουν νερό στο νοσοκομείο, στο στρατόπεδο και όπου αλλού χρειαστεί. Θέλω να παρακαλέσω τους πολίτες να κάνουν υπομονή και να δείξουν κατανόηση. Τους διαβεβαιώνω ότι θα εργαστούμε σκληρά, ώστε η ζημιά να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό”.
Για την πρωτοφανή αυτή βλάβη, νωρίτερα ο δήμαρχος είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Ο ΔΗΜΟΣ - ΝΕΡΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Ο Δήμος Καλαμάτας και η ΔΕΥΑΚ από την πρώτη στιγμή, έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής. Προτεραιότητα δόθηκε στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως η κάλυψη του Νοσοκομείου Καλαμάτας, δομών Υγείας και του Γηροκομείου. Επίσης, ενεργοποιήθηκαν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, προκειμένου, μέσω δημοτικών οχημάτων και βυτίων, να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες καθαριότητας παιδικών σταθμών και σχολικών μονάδων. Ακόμα, θα διανεμηθούν σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία οι απαραίτητες ποσότητες εμφιαλωμένων νερών.
* Στα σούπερ μάρκετ της Καλαμάτας έγινε πραγματική επιδρομή από τον κόσμο που έσπευσε να προμηθευτεί εμφιαλωμένο νερό και από νωρίς το απόγευμα τα μεγάλα μπουκάλια είχαν εξαντληθεί και είχαν μείνει μόνο μικρά.
Γ.Σ.