Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023 15:37

Καλαμάτα: Προγραμματισμένη διακοπή νερού το βράδυ - Τα νεότερα για την υδροδότηση

Γράφτηκε από την

Ενημέρωση για προγραμματισμένη διακοπή νερού απόψε στο πλαίσιο των εργασιών για την επιδιόρθωση της μεγάλης βλάβης στη δεξαμενή του Πηδήματος έχει εκδώσει ο Δήμος Καλαμάτας.

Ειδικότερα η υδροδότηση αναμένεται να διακοπεί απόψε στις 11:30 μ.μ. και θα διαρκέσει για κάποιες 3 ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση νέας βάνας σε τμήμα του δικτύου με σκοπό τη δυνατότητα διοχέτευσης μεγαλύτερης ποσότητας νερού. Υπολογίζεται πάντως ότι μέσα στον χρόνο της διακοπής δεν θα αδειάσουν οι δεξαμενές, άρα ενδέχεται να μην γίνει αντιληπτή σε αρκετές περιοχές της πόλης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας η υδροδότηση στην Καλαμάτα επανέρχεται σταδιακά και ανά περιοχές, μετά και τη νέα απαραίτητη όπως κρίθηκε από τους τεχνικούς, παρέμβαση στο πλαίσιο της προσωρινής - εναλλακτικής λύσης που έχει υπάρξει για την αντιμετώπιση της μεγάλης βλάβης στη δεξαμενή του Πηδήματος. Ήδη νερό έχουν οι Κοινότητες από το Πήδημα έως την Καλαμάτα, καθώς και η ζώνη της πόλης που υδροδοτείται από τη δεξαμενή του Κάστρου. Ακολούθως αναμένεται να δοθεί νερό μέσω της δεξαμενής στις Τούρλες, απ’ όπου θα μεταφερθεί νερό και στις υπόλοιπες Κοινότητες (Βέργα, Μ. Μαντίνειας).

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΖΗΜΙΑ ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΗΔΗΜΑΤΟΣ

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι από την αυτοψία τεχνικού κλιμακίου Δήμου και ΔΕΥΑ Καλαμάτας, η καθίζηση του εδάφους, εντός της δεξαμενής υδροδότησης στο Πήδημα, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει άμεση συνδρομή γεωτεχνικών επιστημόνων.

Στο σημείο, εξ’ αιτίας της σοβαρότατης βλάβης, επιχειρείται περαιτέρω παρέμβαση και ενίσχυση της προσωρινής - εναλλακτικής λύσης, καθώς ο αρχικά εκτιμώμενος χρόνος επισκευής πιθανόν να είναι μεγαλύτερος.

Τονίζεται ότι στο πλαίσιο της εκτέλεσης των αναγκαίων εργασιών, αύριο Πέμπτη 1η Ιουνίου και ώρα 23:30 θα πραγματοποιηθεί νέα προσωρινή διακοπή υδροδότησης.

ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ

Σε σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης, υπό τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, παρουσία αιρετών, υπηρεσιακών στελεχών και παραγόντων, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα έως τώρα δεδομένα και εξετάστηκαν ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση ενός πρωτοφανούς σε έκταση προβλήματος και δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις τόσο για την προσωρινή όσο και για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Ο δήμαρχος είχε νωρίτερα επισκεφτεί το σημείο όπου τα συνεργεία του Συνδέσμου Ύδρευσης, του Δήμου και της ΔΕΥΑ Καλαμάτας εξακολουθούν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την συντομότερη επίλυση του προβλήματος.

Σήμερα, Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενημέρωσε σχετικά με το πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης αλλά και την πορεία των εργασιών για την αποκατάσταση της βλάβης, αναφέροντας τα εξής:

«Από χθες (31-05-2023) το απόγευμα έχουμε πάλι νερό στην πόλη. Το βράδυ γέμισαν όλες οι δεξαμενές. Ένα πρόβλημα εντοπίστηκε στη χαμηλή ζώνη της Βέργα όπου απαιτήθηκε εξαέρωση του δικτύου και σταδιακά και η περιοχή αυτή θα έχει νερό. Απόψε (01-06-2023) θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης (περί ώρα 23:30) χωρίς να αδειάσουν οι δεξαμενές για να τοποθετηθεί μια αναγκαία βάνα, καθώς στόχος είναι να μην υπάρχει καμία διαρροή και να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος.

Από αύριο το πρωί, θα ξεκινήσουμε να επισκευάζουμε τη μικρή δεξαμενή, όπου έγινε η παράκαμψη και έστω και με προβλήματα δόθηκε προσωρινή λύση. Συγχρόνως έχουμε έρθει σε επικοινωνία τόσο στην Αθήνα, όσο και τοπικά για την κατασκευή μιας ανοξείδωτης δεξαμενής, ώστε να μπορεί να υπάρχει και μια ακόμα εναλλακτική που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όσον αφορά τη μεγάλη δεξαμενή που υποχώρησε, η ζημιά είναι τεράστια. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πριν γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, να δούμε αν μπορεί και με πιο τρόπο θα αποκατασταθεί η ζημιά. Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο. Για το λόγο αυτό προχωράμε σε εναλλακτικές λύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είχε υπάρξει ενημέρωση, ο Δήμαρχος ανέφερε: «Είναι ένα φαινόμενο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Εμείς από την πρώτη στιγμή παρά τη δυσκολία, δεν μείναμε με τα χέρια σταυρωμένα, γίναμε μέρος της λύσης, βρέθηκε ο τρόπος, δόθηκε νερό στην πόλη».